טירקל מנקה את צה"ל: הופתע, אך פעל כראוי
ישראל פעלה בהתאם לחוק הבינלאומי, ופעילי ה-IHH הם שאשמים באלימות הקשה על המרמרה, שהובילה למות תשעה. כך קובעת ועדת טירקל. מתוך 133 אירועים אלימים על הסיפון, 127 היו מוצדקים. צה"ל זוכה לשבחים, למרות שלא ידע מראש על קבלת הפנים האלימה
חיילי צה"ל פעלו כראוי, למרות שהופתעו מהאלימות, בהשתלטות על ה"מרמרה" שהיתה בדרכה לרצועת עזה - זו המסקנה המרכזית של ועדת טירקל לבחינת אירועי המשט לעזה. עוד עולה מהמסקנות שפורסמו היום (א'), כי ישראל פעלה על-פי החוק הבינלאומי כאשר השתלטה על הספינה, שעשתה את דרכה לרצועת עזה. במהלך פעולת ההשתלטות נהרגו תשעה אזרחים טורקים, נפצעו עשרות ויחסי ישראל-טורקיה הידרדרו לשפל חסר תקדים. ynet העביר את מסיבת העיתונאים של טירקל בשידור חי.
בחלק הראשון של מסקנות הוועדה, שפורסם היום אחרי שהוגש לראש הממשלה, מטילים חברי הוועדה את האחריות להידרדרות ולאלימות על הסיפון על פעילי ה-IHH. "נכונות זו לתת סיכוי להתנהלות האירוע ללא אלימות, כלל איננו יכול להיזקף לחובתה של המדינה האוכפת. הגורם הסיבתי המכריע להידרדרות זו הוא האלימות שננקטה על ידי פעילי ה-IHH".
חברי הוועדה והמשקיפים, היום בירושלים (צילום: גיל יוחנן)
השופט בדימוס טירקל וחברי הוועדה האחרים בחנו 133 אירועים בהם נעשה שימוש בכוח.
"בדרך כלל נהגו חיילי צה"ל באופן מקצועי אל מול אלימות קשה ביותר שאותה לא צפו. מקצועיות זו ניכרה בין היתר בכך שהמשיכו להחליף בין נשקיהם הקטלניים ובין נשקיהם הפחות קטלניים ולהיפך, במטרה להגיב על האלימות שהופנתה כלפיהם". מהדו"ח נמצא כי 127 אירועים היו מוצדקים, ובששת האחרים לא ניתן היה לקבוע אם חיילי צה"ל פעלו כראוי.
החיילים - כך נקבע - הופתעו מהאלימות, כשעלו על ה"מרמרה". "מקבלי ההחלטות לא ידעו מראש על אופיה של קבלת הפנים האלימה, שתוכננה על ידי פעילי ה-IHH, וחוסר היכולת לזהות את כוונות ה-IHH, היתה השפעה ישירה על התכנון והביצוע של המבצע". חברי הוועדה מצאו כי לא מדובר רק באיסוף מודיעין חסר, אלא גם ש"לא הובא בחשבון שעל הספינה הטורקית יש כוח מאורגן, החמוש בכלי נשק קטלניים, המתנגד באופן פעיל לניסיונות העלייה על האוניה".
ה"מרמרה" עם חזרתה לאיסטנבול, בחודש שעבר (צילום: AFP)
צה"ל זוכה לשבחים על-כך שהוצבו מפקדים בכירים מאוד בשטח - ובכללם מפקד חיל הים. "בכך הוגברה המודעות של שרשרת הפיקוד להתפתחות האירועים בפועל, דבר שסייע בקבלת החלטות יעילה ובזמן הנכון עם התפתחות התקרית".
גם ההחלטה להפעיל את שייטת 13 במבצע, זכתה לשבחים. "ההחלטה תואמת את הפרקטיקה הבינלאומית, הנהוגה לגבי פעולות ימיות, אפילו שלא בגדר עימות מזויין", נכתב בדו"ח. בנוסף, כתבו חברי הוועדה, כי דרך הטיפול בנוסעי הספינה שהובאו לישראל היתה טובה, בשל התיאום בין משרדי הממשלה.
פעילי ה-IHH הפעילו נשק חם
חברי הוועדה גם התייחסו להחלטה לעצור את המשט, לפני שזה הגיע לעזה: "עמדנו על כך שהדרג המדיני, והן הדרג הצבאי, פעלו בתום - תוך התחשבות במחוייבויותיה של ישראל, תחת החוק הבינלאומי במהלך שלבי ההכנה, כמו גם בזמן ניהול הפעולה. הדרישה להקנות משקל למחוייבויות אלה, תאמה גם את האינטרס הכללי של ישראל למנוע דה-לגיטימציה מדינית ופגיעה תדמיתית".
על ההחלטה לפעול בכוח, כתבו חברי הוועדה: "פעילי ה-IHH פעלו באלימות כלפי חיילי צה"ל על ה'מרמרה', בכך שחימשו את עצמם בכלי נשק מסוגים שונים, ובכלל זה מוטות ברזל, סכינים, גרזנים, אלות וחפצים ממתכת. כלי נשק אלה היו מסוגלים לגרום למוות או לפציעה קשה. בנוסף, האירועים האלימים הראו באופן שאורגן על ידי פעילי ה-IHH, בין היתר על ידי תקיפה משותפת על חיילי צה"ל. פעילי ה-IHH הפעילו נשק חם נגד חיילים צה"ל במהלך האירועים".
"השתמשו במוטות ברזל, סכינים, גרזנים, אלות וחפצי מתכת" (צילום: AFP)
לסיכום השלב הראשוני, עד לאחר ירידת החייל הראשון מהמסוק, קבעו חברי ועדת טירקל כי ישראל פעלה בהתאם לחוק הבינלאומי. "אמנם, בחוכמה שלאחר מעשה, הגישה הבלתי אלימה שבה נקט צה"ל לתפיסת כלי השיט במהלך שלב זה, סיפקה לפעילי ה-IHH הזדמנות לייצור עימות אלים בעצימות גבוהה ולהוביל להידרדרות, לרבות שימוש בנשק חם או קר. עם זאת, החלטתה של ישראל לנקוט בגישה בלתי אלימה, בשלב הראשוני של הפעולה, לא הפרה במובן כלשהו את מחוייבויותיה תחת החוק הבינלאומי".
חברי הוועדה מתייחסים בדו"ח ארוכות לסוגיית הסגר על רצועת עזה: "הטלתו של הסגר הימי על רצועת עזה, בהתחשב בנסיבות הביטחוניות ובמאמציה של ישראל למלא אחר חובותיה ההומניטריות - היה כדין ובהתאם לכללי המשפט הבינלאומי. לפעולות שנקטה ישראל ב-31 במאי לאכיפת הסגר הימי היו תוצאות מצערות של אובדן חיי אדם, ושל פגיעות בגוף. עם זאת, ולמרות מספר קטן של הפעלות כוח שפרטיהן לא נתבררו עד תום, נמצא כי הפועלות שננקטו היו כדין ובהתאם לכללי המשפט הבינלאומי".
יעזור להתמודד עם הביקורת?
בפני ועדת טירקל העידו בכירים במערכת הביטחון ובמערכת הפוליטית והמדינית, בהם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון אהוד ברק, והרמטכ"ל רב-אלוף גבי אשכנזי. בין עדויותיהם נתגלעו גם סתירות, בעיקר בדבר שאלת האחריות והמידע שקיבל הדרג המדיני לפני ביצוע הפעולה. הסתירות בעדויות הובילו לביקורת ציבורית.
במערכת המדינית העריכו כי מסקנות הדו"ח יסייעו לישראל להתמודד עם הביקורת הבינלאומית על פעולות צה"ל, בעיקר הודות לנוכחותם של שני המשקיפים הזרים בוועדה - חתן פרס נובל לשלום מאירלנד דיוויד טרימבל, והמשפטן הקנדי קן ווטקין - הנחשבים למומחים בולטים במשפט הבינלאומי.
ההשתלטות על המשט לעזה אירעה ב-31 במאי אשתקד לפנות בוקר. מאות פעילים שהגדירו עצמם "פעילי שלום" עשו דרכם לחופי הרצועה כדי לשבור את הסגר הימי שהטילה עליה ישראל, וסירבו להוראת חיל הים - שכרז להם ברשת הקשר - לעצור. אחרי שכל הפניות אליהם נותרו ללא מענה,
השתלשלו חיילי צה"ל ממסוקים אל סיפון האונייה "מרמרה", עליה היו מאות רבות של פעילים. תמונות מזירת האירוע תיעדו את הנוסעים מכים קשות את החיילים, ואף חוטפים את חלקם לזמן קצר.
החיילים פתחו באש לעבר חלק מהנוסעים שהיו על האונייה, ומהאש נהרגו תשעה אזרחים טורקים. אחד מהם החזיק גם באזרחות אמריקנית. בעקבות האירועים החזירה טורקיה - שיחסיה עם ישראל ידעו הידרדרות קשה עוד לפני כן על רקע מבצע "עופרת יצוקה" - את שגרירה מתל-אביב. מאז היא דורשת מישראל להתנצל בפניה באופן רשמי על האירועים ולפצות את משפחות ההרוגים. ישראל מסרבת להתנצל, וטוענת כי חלק ממשתתפי המשט היו פעילי טרור לכל דבר.
Read this article in English