שתף קטע נבחר

צילום: ויז'ואל פוטוס

ויקיליקס: הסיוע הסיני לאיראן - רכיבי פצצת אטום

מסמכים אמריקניים מיולי 2009 שופכים אור על מאמצי איראן לפתח טילים בליסטיים בעלי ראש נפץ גרעיני: הממשל בבייג'ינג מעלים עין וכך מאפשר לחברות סיניות להעביר רכיבים חשובים לטהרן, לעתים באמצעות משלוחי דואר דיפלומטיים. עיתון גרמני: אם איראן תפתח פצצת אטום, היא תהיה "Made in China"

חברות סיניות סייעו לממשל האיראני במאמציו לבנות טילים גרעיניים בליסטיים, למורת רוחו של הממשל בוושינגטון. כך חושפים מסמכים סודיים של מחלקת המדינה האמריקנית שהודלפו לאתר ויקיליקס. העיתון הגרמני "ולט אם זונטאג" שבחן את המסמכים דיווח היום (א') כי רכיבים חשובים לבניית טילים הוחבאו בשקים דיפלומטיים שהוציאו נציגים איראנים רשמיים מסין. 

 

 

המברקים שופכים אור על המאמץ האמריקני הגדול למניעת הפצת טכנולוגיית טילים שתסייע לאיראנים להרכיב טיל גרעיני, ולהשיג על ידי כך יכולת הרתעה אזורית. העיתון הגרמני, שקיבל גישה למאגר השלם של המסמכים הסודיים שטרם פורסם במלואו באינטרנט, קובע כי אם איראן תצליח יום אחד להציג לעולם טיל בליסטי נושא ראש נפץ גרעיני - הוא יהיה "Made in China".

 

אחד המברקים של מחלקת המדינה מיולי 2009, מתלונן על חוסר שיתוף הפעולה מצד בייג'ינג. "מאז מרס 2008 סיפקה ארצות הברית לבכירים סינים מידע על כמה מקרים של הפצת טכנולוגיית טילים. עם זאת, לא קיבלנו שום עדכון על הצעדים

שנועדו למנוע אותה", כתב המטה בוושינגטון לנציגות בסין. "אנו דורשים מידע על ההתקדמות במקרים אלה, מהר ככל האפשר".

 

עיקר הביקורת במברק הדיפלומטי שהודלף מופנה לחוסר הפיקוח המספיק על פריטי הייצוא של חברות סיניות ואי רצונן לכבד את הסנקציות הבינלאומיות המוטלות על איראן. לפי העיתון, הסינים "תלויים לחלוטין במודיעין זר" לגבי המידע העוסק ברכיבים המיוצאים מארצם למדינות זרות.

 

גם במקרים שבהן חברות סיניות נתפסו מפרות את הסנקציות הבינלאומיות, הן נענשות רק לעתים רחוקות. כתוצאה מכך, קובעת מחלקת המדינה האמריקנית במסמך, "חברות סיניות מכרו בשנים האחרונות רכיבים הקשורים לטילים בליסטיים למספר מדינות, ביניהן איראן, פקיסטן וסוריה".  


מתיחות. נשיאי ארה"ב וסין בפגישתם בשבוע שעבר (צילום: הבית הלבן)

 

"במקרים מסומים, העסקאות מתנהלות בלא מפריע, למרות שהעברנו לסינים מידע מפורט היטב על הבעייתיות מבחינתנו", כותבת מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, במסמך שנחשף בעיתון הגרמני. "החברות מודעות לחולשת הפיקוח הסיני על ייצוא ומחביאות עסקאות רגישות על ידי שינוי שמות הרכיבים או זיוף מסמכי ספנות. בנוסף, חלק מהחברות מנצלות קשרים אישיים עם בכירים סינים כדי להתעלם מהחוק במדינה".

 

כתוצאה מכך, טוענים האמריקנים, בשלוש השנים האחרונות סיפקו חברות סיניות רכיבים קריטיים - ואסורים לפי הסנקציות הבינלאומיות המוטלות על איראן - הכוללים ג'יירוסקופים, אלומיניום בדרגה מיוחדת, בוכנות ורכיבים למנועים רקטיים.

 

"העסקים של סין הם עסק סיני"

המברקים חושפים גם את רשימת החברות הסיניות הפעילות ביותר במסחר הלא-חוקי עם האיראנים: LIMMT, Dalian Sunny Industries, Bellamax ,Shanghai Technical By-Products International Corporation. מחלקת המדינה בוושינגטון כותבת כי חלק מהרכיבים שסיפקו חברות אלה ואחרות הוברחו מסין בדואר הדיפלומטי של נציגים איראנים שביקרו במדינה.

 

עוד עולה מהמסמכים כי הנציגים הדיפלומטים האמריקנים עידכנו את המטה בוושינגטון, כי נכון ל-2009, אינם רואים "נכונות סינית להיאבק בהפצת

טכנולוגיית טילים". יתרה מזאת, הגישה הרווחת בבייג'ינג היא ש"העסקים הסיניים הם העסק של סין בלבד".

  

היחסים של סין ואיראן מהווים כאב ראש גדול עבור מעצמות המערב. סין אמנם הצביעה בעד סבב הסנקציות האחרון שהוטל על איראן במועצת הביטחון של האו"ם, אולם היתה זו גרסה מרוככת של הנוסח שארה"ב והאיחוד האירופי ביקשו לקדם. הסיבה לכך היתה התנגדותן של סין, כמו גם רוסיה. המשטר הקומוניסטי בבייג'ינג אף גינה את ארה"ב והאיחוד האירופי על כך שגיבשו סנקציות חד-צדדיות נגד איראן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד בכור בנתנז (ארכיון)
צילום: AFP
עזרה לחברים? נשיא סין, הו ג'ינטאו
צילום: רויטרס
מומלצים