גוגל נגד עלוקות התוכן
ענקית החיפוש הבטיחה לספק לנו את התוכן הרלוונטי ביותר, אך בשנים האחרונות תוצאות החיפוש אינן האיכותיות ביותר. מי ממלא את החור הזה? ספוילר: חברות קטנות אחרות
<< ארכיון האינטרנט שודרג: לצלול לרשת של פעם
במקביל לצמיחה היפה של פייסבוק וטוויטר ושאר פלטפורמות המדיה החברתית, הועם זוהרה של גוגל בשנים האחרונות. על החברה הצעירה והמגניבה של אך לפני כמה שנים קפצה זקנה פתאומית. קל להאשים את פייסבוק, העוללה החדשה שלוכדת את המבטים, אך זה יהיה הסבר פשוט מדי. הרשת אכן נעה מחיפוש בנוסח גוגל - לגילוי. תכנים רלוונטיים שנגלים באדיבות החברים בפייסבוק, סינונים בטוויטר או אפליקציות כמו Quora ,My6Sense ו-Flipboard, אך במקביל, גוגל הולך ומידרדר.
בייסוד הקסם הראשוני של גוגל גלומה ההבטחה לספק לנו את התוכן הרלוונטי ביותר עבור בקשת החיפוש שלנו. אך מי שמחפש בשנים האחרונות, בין אם מדובר במסעדה סינית, אתר פורנו או אייפד בזול, יודע שהתוצאות הראשונות הן אולי רלוונטיות, אך במקרים רבים מזמן אינן התוכן האיכותי ביותר שיש לרשת להציע. תוצאות החיפוש של גוגל טונפו על ידי דפי ספאם וחוות מידע.
תוכן כוזב או שירות לגולש?
תוכן אוטומטי הוא הרוצח השקט של התוכן האיכותי במלחמה על תשומת לבו של הגולש בגוגל. בשנים האחרונות השתלטו על תוצאות החיפוש תעשיות תוכן כוזב כמו Demand Media, Mahalo ו-Associated Content. שלושת הגורמים האלה מייצרים דפים אוטומטיים בהתאם לטרנדים בחיפוש בגוגל. כל תכליתם של דפים אלה היא לפרסם מאמרים תמציתיים, רבים מהם באיכות נמוכה שאין מקור מהימן מאחוריהם. התוצאה: גוגל מזהה את הדפים האלה כרלוונטיים ביותר ומציבה אותם מעל דפים איכותיים (כתבות, פוסטים בבלוגים, מאמרים מעמיקים וכו’). במצב עניינים זה, גוגל אינו מספק את התוצאות הרלוונטיות ביותר אלא את התוצאות לתכנים שפותחו במיוחד לגוגל.Demand Media, שעומדת לפני הנפקה, פועלת כך: האלגוריתמים שלה מגלים את הנושאים המבוקשים ביותר במנועי חיפוש ובעזרת צוות של 13,000 פרילנסרים ועורכים הם מפרסמים באתרי “איך עושים?” כמו eHow.com דפים בנושאים מסוימים המפנים לדפים שונים ברשת ומרוויחים מפרסומות המשולבות בהן.
האם נכונה הטענה של החברות האלה שהן בעצם מספקות שירות לגולש? לא בדיוק, כי בלעדי “עזרתן”, גוגל היה מספק בעצמו את הקישורים הרלוונטיים ביותר. הן מפתות את המחפשים להיכנס לקישורים שלהן בתוצאות הראשונות רק כדי להקליק פעם נוספת עבור תוכן איכותי, תעיד הדוגמה המשעשעת הבאה.
דפים רבים שמגיעים לתוצאות הראשונות נכתבים על ידי מה שמרקו אמנט מתאר כצבא משווקי אפילייטס שרוכבים על הזנב הארוך של גוגל עבור גרושים וניזונים מתכנים של אחרים.
מי צריך תוכן איכותי?
בראש ובראשונה גוגל. הדפים האוטומטיים הם כמו עלוקות שניזונות מהטראפיק שגוגל מייצר. ככל שהגולש ניזון יותר מהעלוקות ופחות מתכנים אורגניים איכותיים, זמן החיפוש גדל ביחס ישר לחלופות האחרות לגילוי תוכן רלוונטי וכך גוגל נחלש.
eHow לא תמיד היה כזה. בעבר איכות המאמרים הייתה טובה יחסית, אך מאז ש-Demand Media רכשה אותו ב-2006 היא הפכה אותו לחוות טראפיק. הבעיה היא שגוגל מטה את המאזניים לטובת מוניטין מבוסס דומיינים על חשבון תוכן איכותי. וכך, דפים לא איכותיים מגיעים לתוצאות הראשונות רק משום שהם מתפרסמים בדומיין בעל מוניטין.
וכך eHow מייצר הכנסות בפרסומות אדסנס בהיקף של עשרות מיליוני דולרים מדי שנה, בעוד מקור איכותי באמת כמו ויקיפדיה לא מייצר כלל הכנסות ונזקק לתרומות. אפשר להבין את הקשיים של גוגל באיתור תוכן אוטומטי: היא בעצמה מנוע חיפוש אוטומטי מבוסס אלגוריתמים המתקשים לזהות תכנים על פי איכותם (אלא על פי הרלוונטיות שלהם בגוגל).
איך אפשר לשפר את איכות התוצאות? אם מוסיפים לחיפוש שכבה חברתית, תוצאות חיפוש המבוססות על המלצות החברים, אך האם לא לשם חותרות פייסבוק ו-Bing, מנוע החיפוש של מיקרסופט? עד היום, מירב הניסיונות של גוגל בתחום המדיה החברתית נחלו כישלון ופיצ’רים כמו חיפוש חברתי או חיפוש בזמן אמת נמצאים רק בתחילת דרכם. כבר היום, במקרים רבים, Bing מספק תוצאות טובות יותר מגוגל ומה יקרה ביום בו פייסבוק תשיק מנוע חיפוש חברתי אמיתי שידרג דפים על פי המהימנות שלהם בקהילה שלנו? (מבלי לשכוח שגם לפייסבוק בעיות רלוונטיות משלה).
בטווח הקצר, תוצאות ספאם (נסו לחפש מוצר מסחרי כלשהו) הן סכנה יותר חמורה עבור גוגל. בטווח ארוך, גם הספאם וגם חוות התוכן האוטומטי מוצצות כל רלוונטיות ממנוע החיפוש.
לא עוד ספאם
גוגל מבינה את זה ועל כן הכריזה בסוף השבוע שעל אף שהיא אינה מאמינה שתוצאות החיפוש שלה הופכות גרועות יותר עם השנים (אלא להפך, כוללות פחות ספאם מאי פעם), היא תנקוט יד קשה נגד חוות התוכן ותשנה את האלגוריתם שלה כדי לפגוע בתוצאות של דפים מאיכות נמוכה רווי מילות מפתח רלוונטיות.“הטענה כי גוגל לא פועלת נגד דפי ספאם מאחר והם כוללים מודעות גוגל מופרך מיסודו”, ציין כותב הפוסט, איש ה-SEO של גוגל, מאט קאטס, “גוגל פועלת נגד אתרים המפרים את כללי האיכות שלנו בין אם יש בהם מודעות גוגל או לא”. קאטס הדגיש ששילוב מודעות גוגל בדף מסוים אינן מסייעות לשיפור מעמד הדף בגוגל.
גוגל מקווה שהמהלך ישפיע על חברות כמו Demand Media לשפר את איכות התכנים שלהן ובכך יסייע לשיפור איכות מנוע החיפוש. אך במקביל, חשוב לזכור, החלופות לחיפוש בגוגל לא עומדות במקום ומשתפרות והולכות מיום ליום. המצב של גוגל נראה בעייתי עוד יותר אם נוסיף לכך את העובדה שפייסבוק עברה את גוגל במונחים של זמן שהייה והנעת גולשים לאתרים בארה”ב. אפשר שגורמים אלה מהווים סיבה אפשרית נוספת להתפוטרות של מנכ”ל גוגל, אריק שמידט והחלפתו על ידי לארי פייג’: גוגל צריכה להיות פחות חברה של מפרסמים ולחזור לשורשים ולספק לגולש את שירות המידע הטוב ביותר, לא רק בסין.
משחק ביוטי: להבקיע שער עם יצורים חיים (וידאו) >>