לבני: ברור לכולם שהנחנו יסודות לסיום הסכסוך
הכנסת התכנסה לדיון חגיגי לרגל יום היווסדה, בצל חשיפת מסמכי המשא ומתן עם הפלסטינים. לבני סירבה להתייחס לתוכנם, אך ניצלה את ההזדמנות לבקר את הממשלה. "התהליך לא נכשל, אלא לא מוצה, בגלל בחירת הממשלה שלא להמשיך"
בצל חשיפת מסמכי המשא ומתן עם הפלסטינים, התכנסה אחר הצהריים (יום ב') מליאת הכנסת לדיון מיוחד וחגיגי לרגל יום כינונה של הכנסת. בין הנואמים, הייתה גם יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני, שחלק מהמסמכים מתייחסים למגעים שניהלה בזמן כהונתה כשרת חוץ.
"לא אתייחס לפרסומים מהיום או לתוכנם. שמרתי על דיסקרטיות המשא ומתן במשך החודשים הרבים כדי לשמור על הסיכוי להסדר, גם במחיר פוליטי אישי", אמרה יו"ר קדימה, אך הדגישה: "היום ברור לכל שבנינו בתקופת הממשלה הקודמת בצורה אחראית ורצינית את כל היסודות והתהליכים המאפשרים את סיום הסכסוך, תוך שמירה על כל האינטרסים הלאומיים והביטחוניים של ישראל".
לבני גם מתחה ביקורת על הממשלה כשאמרה: "היום גם ברור שהתהליך לא נכשל, אלא לא מוצה. הוא לא הסתיים, אלא לא הבשיל לכדי הסכם בגלל הבחירות בישראל ובחירת הממשלה הזו שלא להמשיך במשא ומתן".
את הדיון פתח יו"ר הכנסת ראובן ריבלין בניחומים לנשיא המדינה, שמעון פרס, שאיבד בשבוע שעבר את רעייתו סוניה. הוא הביע דאגה מעתיד המדינה וצביונה. "אני חושש שהיום רבים בתוכנו עייפו מהעמידה התובענית על משמר זהותה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. ואולם, בעוד שבעבר הגיעו התקפות אלה מקבוצות מיעוט קיצוניות בקצוות הבית הזה, הרי שהיום, לדאבוני, הן מגיעות גם מקרב הרוב שבו".
בנאומו, יו"ר הכנסת גם מתח ביקורת על התנהלותן של מפלגות הכנסת, הן מימין והן משמאל: "נדמה שהיום, במקום לעסוק בפיצוח הנוסחה ליצירת חברה בריאה ובעלת ערכים משתפים, עשה לו הפרלמנט הישראלי מנהג, מימין ומשמאל, לטפח את מלאכת ההקצנה ואת אמנות ההתרסה".
לדברי ריבלין, "רבים מידי בתוכנו מתייחסים בזלזול לעתידה של החברה בישראל, וליכולת שלה ליצור 'חוויה ישראלית' משותפת. ההתמקדות בניסיון לפגוע במיעוטים שבתוכנו ולהדגיש את מוקדי החיכוך עמם, מכלה כל חלקה טובה בדמוקרטיה הפרלמנטרית שלנו. נוצרה אצלנו אווירה שבה רוב יכול להכות מיעוט - ערבים ויהודים, חילונים וחרדים, עשירים ועניים. כמעט אין גבול בין מותר ואסור".
"אגרופיו הפרלמנטריים של הרוב"
בנוסף, ריבלין התריע מפני שימוש מופרז ב"עקרון הכרעת הרוב". "לצערי, היום, אנו מנסים להכריע מחלוקות עקרוניות רק על-ידי שימוש פסול ב'עקרון הכרעת הרוב'. כאשר 'עקרון הכרעת הרוב' עולה מדרגת אמצעי לתורת ערך ואידיאל - אוי לאותה דמוקרטיה ואבוי לאותה חברה". הוא הוסיף: "כאשר מתקבל הרושם, שעוצמת הרוב יכולה לשמש פתרון פשטני וזול לכל הסוגיות המטרידות אותנו, הרי שמשהו כבה בנשמת הדמוקרטיה, משהו כבה בנשמת אותה חברה".
בנאום הדגיש ריבלין כי "הפתרון לפגיעה בציבור ובביטחונו איננו יכול להימצא באגרופיו הפרלמנטריים של הרוב, 'כשרים תקנונית' ככל שיהיו, כי אם בכלים הלגיטימיים של מערכת המשפט. הלך הרוח הזה, רק מעמיק את השבר והשסע הקיימים בחברה הישראלית, וממילא יוצר קרע בין רכיבי זהותה כיהודית ודמוקרטית".
בדיון השתתפו גם בני נוער שניתנה להם ההזדמנות לעלות בפני נציגי הציבור את שאלותיהם. דורון שבתאי, בית הספר האזורי באר טוביה, הציג שאלה בנוגע לזכויות אדם: "כיצד מובילות הממשלה והכנסת חוק הפוגע בזכויות אנשים הנישאים עם בני זוג ישראלים, לקבלת אזרחות. איך אוכל להסביר זאת לחניכיי בתנועת הנוער? איך אוכל לענות על מבחן באזרחות, כאשר חוק כזה נוגד את חוק היסוד לזכות האדם וחירותו?".
שר הפנים, אלי ישי, השיב לשאלה והסביר כי בוועדה שבודקת את תהליך החקיקה חברים שרים בכירים שחושבים בראש ובראשונה על טובת המדינה ככלל. "הוועדה בה יושבים שרים בכירים מאוד, בודקים את תהליך החקיקה בכל הנוגע לתהליך האזרחות. אני יכול לומר שמדינת ישראל מהמדינות המקלות בעולם,
יותר מאשר באירופה ובארצות הברית", אמר.
"בכל יום בכנסת משפיעים על הכל"
לדברי השר, "מדינת ישראל חייבת לראות במכלול השיקולים את צורכי המדינה. מה שמצווים הכנסת וממשלת ישראל, ראייה רחבה. יש לבלום מרמה בכל הנוגע לאזרחות. מקרים רבים, רבים מאוד, נמצאו שתקופה קצרה אחרי שנרקמה הידידות והזוגיות, נפרם הקשר ולמרות זאת קיבל מי שקיבל את האזרחות". הוא הוסיף: "כשתגיע הצעת החוק לכנסת, ואם תתקבל, עדיין אנחנו בין המדינות המקלות. אין פה עונש קולקטיבי, יש פה כלי של שר הפנים שצריך לבחון עניינים לגופם".
גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו עלה לדוכן הנואמים וסיפר לבני הנוער שנכחו באולם המליאה, מדוע הוא כל כך מעבודתו בכנסת. מחצית חיי עשיתי מחוץ לחיים הציבוריים. בצבא, בלימודים, בעסקים. אפילו כתבתי כמה ספרים. זה הכל היה מעניין ומרתק, אבל אין דבר שמלהיב מסעיר ומרומם את הנפש כמו השירות הציבורי".
"אני לא יודע מה תבחרו לעשות, אתם תחפשו עניין ותמצאו דרך להשפיע. אבל יש רק מקום אחד שבו תוכלו להשפיע על כל התחומים הללו, וזה המקום הזה. ראו, על מה דיברנו כאן היום. אני רוצה שתדעו שבכל יום בכנסת, דנים על הנושאים הללו. כאן דנים בכל וכאן משפיעים על הכל. על הנכה ועל הזקנה, על היתום והאלמנה, על הרווח ועל הרווחה, על טוהר האוויר ומי השתייה, על קליטת הטל מן השמים ועל הוצאת הגז מן המים, על העמקת המורשת ועל רוחב הפס ברשת, על החרב המגנה על הבית ומעל הכל על עלה הזית".
Read this article in English