למי שייכת המלכה נפרטיטי?
נשים יפות הן סיבה למריבה: תשאלו את גרמניה ומצרים שכבר כמעט מאה מתקוטטות על פסלה המרהיב של המלכה נפרטיטי
קהיר דורשת מגרמניה כי תחזיר את פסלה האגדי של המלכה נפרטיטי שהתגלה בשנת 1912 על גדת הנילוס והובא למצרים על ידי הארכיאולוג הגרמני לודוויג בורכהארט - כך מדווחת סוכנות הידיעות AFP.
נפרטיטי, הידועה כאחת הנשים היפות בהיסטוריה, הייתה אישתו של פרעה אחנתון, שזכור בשל העובדה שהוביל את ממלכתו לאמונה באל אחד – אתון אל השמש. מצרים טוענת כי הארכיאולוג הגרמני הבין "את האופי האומנותי הייחודי של החפץ ואת חשיבותו ההיסטורית", והעביר את ראשה של נפרטיטי לגרמניה בניגוד לחוק.
נפרטיטי ואנגלה מרקל מביטות זו אל זו (צילום: רויטרס)
יו"ר רשות העתיקות של מצרים, זאהי חוואס, הודיע כי ארצו פנתה לגרמניה בעניין זה באופן רשמי, בתמיכתו של שר התרבות המצרי פרוק חוסני. הבקשה הופנתה להרמן פרצינגר, נשיא האגודה למורשת התרבותית של פרוסיה, שהוא הגוף המנהל את המוזיאון החדש (Neues Museum) בברלין, היכן שמוצג פסלה בן 3,400 השנים של נפרטיטי.
"מצרים מכירה ומעריכה את המאמצים שנעשו על ידי ממשלת גרמניה לשימור הפסל", אמר חוואס בהצהרה, אך ביקש כי "הממצא הייחודי יוחזר לרשותו של בעליו החוקיים; העם המצרי".
תביעות מצד קהיר להשבתו של הפסל הפרעוני הושמעו כבר בשנות ה-30 של המאה ה-20, אך ממשלות גרמניה השונות התעקשו באופן עקבי כי היצירה נרכשה כדין על ידי המדינה הפרוסית וכי ישנם מסמכים המוכיחים זאת.
לפי שעה, ממשלת גרמניה אינה מתרשמת מהבקשה החדשה ומסרבת להחזיר את הפסל. "לא קיבלנו כל פנייה רשמית. בקשה רשמית היא פנייה מממשלה אחת לאחרת", אמר דובר שר החוץ הגרמני אנדריאס פשקה, והוסיף כי גרמניה דבקה בעמדתה המסורתית בסוגיה זו.
נשיא האגודה הפרוסית פרצינגר הצטרף לדבריו ואמר כי על פי ההסכם שנערך בשנת 1912 עת נמצא הפסל, העתיקות קוטלגו כראוי וחולקו בין הצדדים באופן הוגן: "הפריטים שהתגלו אז הונחו בארגז פתוח כך שיכלו להיבדק היטב, ולכן לא ניתן לטעון שאחד הצדדים הולך שולל".