הפיגוע במוסקבה: "רומנטיקה של מוות וג'יהאד"
בפיגועים קודמים דומים לזה שאירע בנמל התעופה של מוסקבה, קיבלו ארגונים צ'צ'נים אחריות לרצח. מומחה מאוניברסיטת תל אביב מסביר: האלימות חרגה מזמן ממאבק לעצמאות החבל. צעירים נמשכים לג'יהאד ומבקשים נקמה בשלטונות"
אף ארגון עוד לא קיבל אחריות לפיגוע הרצחני בנמל התעופה במוסקבה, אך גורם ביטחוני ברוסיה העריך אמש (יום ב') כי כמו בעבר, גם הפעם למחבלים יש קשר לצ'צ'ניה. פרופ' משה גמר, מומחה להיסטוריה של הקווקז ואסיה המרכזית מהחוג להיסטוריה של המזרח התיכון באוניברסיטת תל אביב, הסביר ל-ynet כי האלימות הצ'צ'נית חרגה מזמן ממאבק על עצמאות החבל. "יש כבר רומנטיזציה של מוות, התאבדות וג'יהאד, בעיקר בקרב צעירים", אמר גמר והצביע על נקמה בשלטון כמניע מרכזי.
טרור במוסקבה: כל העדכונים ב-ynet:
- צפו ברגע הפיצוץ שנקלט במצלמות האבטחה
- "אנשים מגואלים בדם נמלטו מהנמל"
- נשיא רוסיה: נעניש בחומרה את האחראים
- ישראלי במוסקבה: "הביטחון פה שערורייתי"
- עדכונים שוטפים בעמוד הפייסבוק של ynet
"לא בטוח שהמחבלים הפעם הם צ'צ'נים, אך ככל הנראה מדובר באיסלאמיסטים", מסביר גמר, "בצפון הקווקז יש כל מיני קבוצות של מוסלמים שמתגייסים לג'יהאד נגד רוסיה וגם נגד השלטונות המקומיים. חלק מהם הם מתאסלמים רוסים שנוח להשתמש בהם לפיגועים בגלל המראה שלהם.
רוסיה ניהלה שתי מלחמות עם הכוחות הבדלניים בקווקז, ובעיקר בצ'צניה, לאורך שנות ה-90 וראשית שנות ה-2000. המצב במחוז התייצב לאחר מכן, תחת הנהגתו של הנשיא הנוכחי רמזן קדירוב, אולם בשנתיים האחרונות ביצעו כוחות צ'צ'ניים מספר פיגועים קטלניים.
באוקטובר בשנה שעברה נהרגו תקפו שלושה מחבלים מתאבדים את הפרלמנט הצ'צ'ני והרגו שישה בני אדם. במארס באותה שנה נהרגו 40 בני אדם בפיגוע התאבדות כפול ברכבת התחתית במוסקבה. בנובמבר 2009 נהרגו 28 נוסעי רכבת ממוסקבה לסנט פטרבורג. בנוסף, מתרחשות בקווקז מתקפות קטנות ותכופות על כוחות הביטחון.
"לרוב הסיבה לפעולה איננה דרישה לעצמאות, אלא נקמה. אמנם יש אגף לאומי שרוצה עצמאות, אבל הוא דוכא ברובו ורבים מחבריו ברחו למערב. אחוז גדול של פיגועים מבוצעים על-ידי אנשים שרוצים לנקום ברוסים או בשלטונות על עינויים או פגיעה בקרובי משפחה או בכבודם.
"מעבר לכך, האיסלאם משמש כסוג של סיסמא ויש הרבה רומנטיקה של התאבדות וג'יהאד שקוסמת בעיקר לצעירים, שנושאים בלבם משקעים כלפי השלטונות", הוסיף גמר.
לכן רוב הפיגועים הם נגד השלטונות המקומיים. אבל מדי פעם אותם פעילי ג'יהאד צריכים להזכיר לעולם שהם קיימים. באמצעות תמיכה של רשתות איסלאמיות הם מצליחים להוציא לפועל גם פיגוע בקנה מידה כזה, שמצריך הכנה ממושכת".
פרופסור גמר העריך שהתגובה הרוסית לא תכלול פעולה צבאית משמעותית בקווקז, אלא תתמקד בעיקר בהגברת אמצעי המיגון בשדות התעופה ובהגברת פעילות המודיעין. "כפי שאנחנו מכירים היטב, אי אפשר לסגור הרמטית מעברים ולמנוע הגעת מחבלים. צריך רק בן אדם אחד עם פצצה".