שתף קטע נבחר

 

למה הנשים נחותות לפי ההלכה? מה חטאן?

שאלה:

 

כחלק מעבודה במורשת ישראל אני מבקשת לברר מדוע הנשים נחותות לפי ההלכה? מה חטאן? (סלינה, צפון).

 

תשובה:

 

נקודת המוצא שלך מבוססת על טעות והשמצה של היהדות. את קובעת כי נשים נחותות לפי ההלכה, ודבר זה אינו נכון כלל ועיקר. נשים שוות מבחינה עקרונית לגברים מבחינת ההלכה! כך נאמר בפירוש בחז"ל: "הִשוָה הכתוב אישה לאיש לכל דינין שבתורה"

(תלמוד בבלי, מסכת בבא קמא, דף טו, עמוד א) ובגמרא הביאו לכך מספר מקורות.

 

נכון הוא שישנם הבדלים בחיוב המצוות בין גברים לנשים, אולם אלה קשורים להבדלים הביולוגיים הקיימים בין המינים, וממילא יוצרים

הבדלים במערכת המשפחתית, ובחלוקת המטלות בין בני הזוג.

 

לא שמענו שיש תלונות על המציאות שבה הנשים הן הנושאות ברחמן את העובר במשך תשעה חודשים, מצטערות בזמן הלידה וההנקה שאחרי הלידה, מצטערות בזמן המחזור החודשי ועוד. אנו מבינים כי הבדלים אלה נועדו לקיום המין האנושי, וכן כדי לאפשר את גידול הילדים וקיום המשפחה.

 

הנשים כמו הגברים נבראו בעולם כדי לפעול בעולם החומרי והרוחני, ולממש את היותם בני אדם. כך למשל, כותב הרב יצחק עראמה בספרו "עקידת יצחק" (שער ט') בעניין. הוא מסביר את כפל השמות שיש באישה – "אישה" ו"חוה": "והנה בשני השמות האלה נתבאר שכבר יש לאישה שני תכליות: האחד, מה שיורה עליו שם אישה, כי מאיש לוקחה זאת, וכמוהו תוכל להבין ולהשכיל בדברי שכל וחסידות, כמו שעשו האמהות וכמה צדקניות ונביאות, וכאשר יורה פשט פרשת 'אשת חיל

מי ימצא'... והשני, עניין ההולדה, והיותה כלי אליה ומוטבעת אל הלידה וגידול הבנים, כאשר יורה עליה שם 'חוה', כאשר היא היתה אם כל חי".

 

בגלל תפקיד כפול זה, ובשל השוני הביולוגי, פטורה האישה מחלק מהמצוות. מקובל להסביר כי הפטור במצוות עשה שהזמן גרמן (כלומר, אותן מצוות של עשייה חיובית התלויות בזמן) – נובע מהעובדה שייתכנו מצבים בהם תהיינה הנשים עסוקות בטיפול בילדים קטנים (הנקה וכדומה), שאינם מבינים שאימם צריכה לקיים מצוות.

 

מכל מקום, גם מצוות אלה רשאיות הנשים לקיים, ואף לברך עליהן (למנהג האשכנזים). לעומת זאת, לגבי האיסורים

(מצוות לא תעשה) - אין כמעט הבדל בין גברים לנשים. כך למשל, הנשים חייבות באיסורי מלאכה של שבת כמו הגברים.

 

בעיון מעמיק תמצאי שגם שאר ההבדלים הקיימים בהלכה בין גברים ונשים, אינם נובעים מיחס של נחיתות

לאישה, להיפך! פעמים רבות המצוות ותקנות החכמים באים להגן על האישה, ולתת לה עדיפות על פני הגבר.

 

לסיכום, הנשים לא חטאו, ואין הן נחותות בהלכה ביחס לגברים. ההבדלים ההלכתיים בין המינים נובעים מההבדלים הביולוגיים ביניהם, והתפקידים השונים שנועדו לכל מין עקב הבדלים אלה.

 

כל טוב ובהצלחה (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים