שתף קטע נבחר
 

עובד קבלן בים המלח: "אני רעב בגלל השביתה"

העובדים משביתים את המפעלים בשביל עוד 20% למשכורת ושמירה על הוועד - ולעובדי הקבלן, אין שכר ואין כסף לשלם חשבונות ולהאכיל את הילדים. עובד קבלן: "אני בדרך לרחוב. איך הם לא מתביישים לריב על הגב שלי?"

השביתה במפעלי ים המלח נכנסה היום (ג') ליומה ה-21 ועלולה להימשך עוד זמן רב. בין הפטיש והסדן נמצאים מאות עובדי הקבלן קשי היום במפעלים, שנאלצים לשבות למרות שהשביתה אינה נוגעת בכלל לתנאי עבודתם, ולא יקבלו שכר על ימי השביתה. חלק מעובדי הקבלן טוענים כי פעילים בוועד העובדים מונעים מהם להיכנס למפעל, ואילו ועד העובדים מכחיש וטוען שהם יכולים להיכנס בחופשיות - אבל כך או כך, קווי הייצור מושבתים כולם, ולעובדי הקבלן אין עבודה. 

 

רונן (שם בדוי) מדימונה עובד מזה כעשר שנים באריזת המלח, מאז שהשתחרר מצה"ל. הוא החל כסבל ובשנים האחרונות הפך לאחראי משמרת שאחראי על סבלים ואורזים אחרים אבל הוא עדיין עובד בעבודה פיסית קשה ומשתכר שכר מינימום. 

 

לא רואה את הילדים

למרת שרונן בן שלושים בלבד כבר יש לו  חמישה ילדים.  

"עם משכורת כזאת אתה עובד מסביב לשעון, כל יום כל היום, לילות, משמרות כפולות, שבתות, כדי להביא הביתה 6,000 או 7,000 שקל בחודש. קורע את עצמי, לא רואה את הילדים, אבל זה אף פעם לא מספיק", הוא מספר.

 

"בשנה שעברה לקחתי מהקבלן הלוואות כדי לשלם את השכירות לעמידר. התחלתי להחזיר בתשלומים, אבל ברגע שהתחילה השביתה הקבלן נכנס ללחץ ולקח לי בבת אחת את כל המשכורת של חודש דצמבר. ההסכם שלי אתו בעל פה והוא יכול לקחת את החוב מתי שהוא רוצה. ובינואר גם לא יהיה שכר, בגלל שאני לא עובד".

 

"הבוקר לקחנו את הילדים לגן ולבית הספר, ולא היה לנו אוכל לשים בתיק. פשוט לא היה. אשתי אכולה מדאגה, והתחלנו לריב עד שבסוף פשוט יצאתי מהבית והלכתי, ועכשיו אני מסתובב בחוץ. אני בעצמי רעב. אין לי מאיפה לקחת כסף. אין. הלכתי ללשכת הרווחה ואין להם איך לעזור לי. שכר דירה לא שילמנו, את החשמל ניתקו לנו לפני שבוע והחזירו אחרי שהחברים הלוו לי כסף לשלם את החשבון. אנחנו עוזרים אחד לשני, אבל לכולם נגמר מאיפה לתת".

 

אתה מחפש עבודה אחרת, למקרה שהשביתה תתארך?

 

"אני יכול למצוא בקלות. כבר עבדתי בחברות אחרות כדי להשלים הכנסה. אבל  אני עדיין חייב לקבלן 8,000 שקל, ואם אעזוב את הקבלן, הוא ייקח לי הכל. הוא מחזיק אותי בגרון".

 

"העובדים הקבועים צריכים להתבייש"

יניב (שם בדוי) עובד מזה כשנתיים כסבל באריזות המלח. סוחב טונות של שקי מלח ביום תמורת שכר מינימום. הוא בן 25, גרוש ואב לילד שמקבל מזונות. "אני חי מהיד לפה", הוא אומר, "החודש לא אקבל משכורת, ולא אוכל לשלם לא שכר דירה, לא להחזיר חובות, כלום. הילד שלי גר עכשיו בירושלים, ואין לי 200 שקל לסוע אליו. אני לא יודע לאן אני אלך. אני מפחד".

 

"כל השביתה הזאת לא קשורה אלינו", הוא אומר, "אנחנו רוצים לעבוד. הבעלים עושה מיליארדים, העובדים הקבועים מרוויחים 15 אלף שקל, והם רבים על הגב שלי. יש במפעל הזה דברים שהם פשוט שחיתות. אני קורע את התחת בשביל 100 ומשהו שקל למשמרת, ולידי יש עובד קבוע שמגרד בביצים, לא עושה כלום, לפעמים נרדם באמצע המשמרת, בשביל 100 ומשהו לשעה, והם עוד מתלוננים ושובתים?".

 

"פגשתי אחד מהעובדים הקבועים האלה ששובתים, ושאלתי אותו, אתם לא מתביישים? אז הוא התחיל לצעוק ולאיים. אמרתי לו, יש לכם מזל שאנחנו לא מתארגנים בינינו. היינו שורפים את המפעל הזה ומחסלים אתכם".  

 

עמית, לעומתו, אינו כועס על העובדים הקבועים אלא ההנהלה. "עובד צריך לדאוג לתנאים שלו, הלוואי שאנחנו היינו יכולים", הוא אומר, "אבל ההנהלה לא בסדר. הם חושבים רק על הוועד, אנחנו מבחינתם לא קיימים בכלל".  

 

"אנחנו נאבקים על קיומו של הוועד"

יו"ר ההסתדרות בנגב, מאיר בביוף, אומר בתגובה: "הטענה שאנחנו פוגעים בעובדי הקבלן היא דמגוגיה צרופה. אני אשמח להיפגש עם כל אחד מהם, להכיר אותם ולעזור להם, זאת העבודה שלי. תן לי את הטלפון הנייד שלהם. אנחנו לא נאבקים על כסף, נושא השכר לא עלה בכלל בדיונים עם ההנהלה. אנחנו נלחמים על קיומו של ועד העובדים, ואם ננצח, נוכל להעביר אלינו גם את עובדי הקבלן שיקבלו קביעות, כמו שעשינו בהמון מפעלים אחרים".

 

בהנהלה טוענים שאתם דורשים תוספת של 20% לשכר העובדים שמשתכרים גם כך 15 אלף שקל לחודש בממוצע, ובאותו הזמן אתם גוזלים פרנסה של עובדי קבלן שמועסקים בשכר מינימום.

 

"אנחנו נאבקים אך ורק על כך שוועד העובדים ימשיך להשתתף בניהול המפעל כמו שעשה 60 שנה. אם נפסיד וההנהלה תנהל את הכל, כל 1,500 עובדי מפעלי ים המלח יהיו עובדי קבלן".

 

יו"ר ועד העובדים ארמונד לנקרי מסר בתגובה: "ההנהלהמנסה להפיל על העובדים תיק ולהאשים אותם, אבל השביתה היא באשמתה הבלעדית של ההנהלה. הפעלנו את נשק השביתה בלית ברירה ובאישור ההסתדרות כנשק אחרון ואנחנו מצטערים על מצוקתם של עובדי הקבלן".

 

מהנהלת המפעלים נמסר בתגובה: "מדובר בעובדים של קבלנים המספקים שרותים ועבודות פיתוח. הקבלנים מחויבים על פי הסכם ההתקשרות שלהם עם מפעלי ים המלח להעניק לעובדיהם תנאי העסקה של לפחות 5% תוספת מעבר לשכר המינימום במשק ובנוסף, תנאי רווחה ותנאים סוציאליים. עובדים אלו אינם חלק מסכסוך העבודה ולצערנו, ובניגוד לחוק, וועד העובדים מונע את כניסתם לעבודה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבטלנה ברגר
מפעלי ים המלח
צילום: סבטלנה ברגר
צילום: טל כהן
"לא היה לנו אוכל לשים להם בתיק" (צילום אילוסטרציה)
צילום: טל כהן
צילום: ג'רמי פלדמן
"החברים הלוו לי כסף לשלם חשבון חשמל" (אילוסטרציה)
צילום: ג'רמי פלדמן
מומלצים