שתף קטע נבחר
 

לא לנקות איתם פנים? עובדות על מגבונים לחים

אתם מנקים את הילדים במגבונים לחים ללא הכרה? כדאי שתקראו את הכתבה הבאה. יעל גרטי, אמא מוטרדת, בדקה לעומק ממה מורכבים המגבונים, מה המשמעות האמיתית של "ללא אלכוהול" והאם כדאי להגביל את השימוש בהם

כאמא לתינוקת, כל המוצרים המשמשים אותי לטיפול באוצרי היקר מטרידים את מנוחתי. אחרי שראיתי את חברתי ל' מנגבת את פניהם של ילדיה במגבונים לחים מדי חצי שעה החלטתי לצאת ולבדוק מה הם מכילים והאם קיימת איזו סכנה בשימוש בהם.

 

 

אני שמחה לבשר לכם שאחרי בדיקה מקיפה עם טוקסיקולוגים ומומחים שונים הוסר החשש מלבי: המגבונים הלחים לתינוקות אכן מכילים כימיקלים רבים (מניתי למעלה מ-50 כימיקלים שונים ב-22 סוגי מגבונים), חלקם שנויים במחלוקת, אך מינונם המזערי במגבונים ואופן החשיפה אליהם אינו אמור לעורר דאגה. עם זאת, כדאי לשים לב לנקודות הבאות:

 

1. כדאי להגביל את מינון השימוש במגבונים

המגבונים הלחים הפכו לאביזר כה חיוני בחיינו, עד כי לא ברור איך הסתדרנו בלעדיהם לפני שהומצאו. לפי נתוני חברת המחקר "סטורנקסט", המתבססת על נתונים מ- 1,750 נקודות מכירה ברחבי הארץ, בין החודשים ינואר-אוקטובר 2010 נמכרו 2,144 מיליוני מגבונים לחים, בסך כולל של 134.7 מיליוני שקלים, נתון מרשים לכל הדעות. יש גם מכורים, המשתמשים במגבונים לחים לעתים קרובות מאוד, על עצמם או על ילדיהם. נשאלת השאלה מהו המינון המומלץ לשימוש במגבונים? האם אפשר להשתמש בהם ללא הגבלה?

 

"בעיקרון, אין בעיה בשימוש רגיל באזורים מוגבלים בגוף, כגון בישבן ובאזור החיתול", אומר פרופ' יונה אמיתי, רופא ילדים ב"מכבי" ומומחה בטוקסיקולוגיה ובריאות הציבור, "אך לא מומלץ להשתמש במגבונים ללא כל הגבלה בשטחי גוף נרחבים, במקום שטיפה. רעילות החומרים שבמגבונים היא פונקציה של ריכוז החומרים, גודל שטח העור שבו מתבצע השימוש ומשך המגע עם העור".

 

"כיוון שרצוי להפחית ככל האפשר את השימוש בכימיקלים, הייתי ממליץ על שימוש סביר", מוסיף יורם אביתר, מהנדס בטיחות וכימיה. "בשימוש סביר הכוונה היא עד לעשר פעמים ביום. בשימוש תדיר יותר עלולה להתפתח רגישות או אדמומיות אצל התינוק. בנוסף, כשניתן לרחוץ את התינוק במים, עדיף לוותר על המגבון הלח. הייתי משתמש במגבון רק כשאין מים, כמו בטיול, או בזמן קניות".

 

לדברי יוסי פסו, מנהל מחקר ופיתוח בחברת "ד"ר פישר" ומירי קופרמינץ סמנכ"ל מחקר ופיתוח בחברת "עלבד", לא קיימת כל בעיית מינון. "ניתן להשתמש במגבונים גם כל עשר דקות", אומר פסו, "אך כשם שלא שוטפים פנים או ידיים במים כל עשר דקות, כך כדאי גם להמנע מניגוב במגבון, המכיל 90%-95% מים, מדי עשר דקות, משום שהמים שוחקים את העור".

 

2. לא מומלץ לנגב פנים במגבונים לחים

הורים רבים (וגם לא מעט גננות ומטפלות, כפי שראיתי במו עיני) מנגבים את פניהם של התינוקות בעזרת מגבון לח. ובאמת, מה קל יותר משימוש במגבון לח לניגוב נזלת שהתייבשה תחת האף או אוכל שנמרח על כל הפרצוף?


איזור הפנים רגיש יותר מאיזור הישבן (צילום: Index open)

 

"כשמדובר בפנים יש להיזהר פי כמה", אומר ד"ר שלמה אלמוג, מהמכון הטוקסיקולוגי בבית החולים "שיבא". "הסיבה לכך היא שלעיניים אין שכבת מגן כמו לעור. במקרה של חשיפה לעיניים עלול להיגרם גירוי, שיכול להביא לבכי או לאודם בעיניים".

 

"תפקוד הפנים שונה מתפקוד הישבן", מוסיף ד"ר דריו ורטניק מחברת הייעוץ הטוקסיקולוגי פלילי וסביבתי ורטניק-לוזנסקי. "בפנים יש מרכזי עצבים רבים, ואילו בישבן פחות. בפנים יש אזור ריח ואזור טעם. בנוסף, אם אנחנו מנגבים במגבון לח סביב הפה ואחר כך מלקקים את השפתיים, אנחנו עלולים להחדיר לגוף חומרים".

 

"חלק גדול מהחומרים שבמגבונים עלול לגרום לגירוי או לפגיעה, זמנית או ממושכת יותר, בעיניים", מוסיף ד"ר בני מלנקי, מומחה לבריאות תעסוקתית. "בנוסף, רצוי לזכור שחומרים אלה גורמים לגירוי בריריות, ולכן האף, הפה, פי הטבעת והנרתיק בקרב תינוקות עלולים להיות רגישים יותר מעור הישבן ועור הפנים".

 

ומה אומרים היצרנים? לדברי פסו וקופרמינץ אין הבדל בשימוש במגבונים לחים לתינוקות באיזור הפנים, לעומת שימוש בישבן. למרות זאת, לניגוב העיניים מומלץ, לדבריהם, להשתמש במגבונים לעיניים, שעברו בדיקות אופטלמולוגיות.

 

3. אחרי שימוש במגבון לח - כדאי לשטוף את הישבן במים

יש הורים שמסתפקים במגבונים לחים כשישבנו של התינוק מעוטר בצבע חום; יש הורים ששוטפים את ישבנם של תינוקם במים, בכל מקום ובכל שעה; ויש הורים שמנגבים במגבון ואז שוטפים במים. האם יש בשיטה האחרונה תועלת, בהתייחס לעשרות הכימיקלים המצויים במגבונים? "בהחלט", קובע פרופ' אמיתי. "שטיפה מיידית במים תגרום לכך שפחות חומר ייספג או יגרום לגירוי".


העדיפו להשתמש במים כשניתן (צילום: Index open)

 

"שטיפה במים מיד אחרי ניגוב במגבון לח יעילה בהתאם למרכיבי המגבון", מוסיף ד"ר ורטניק. "אם המגבון מכיל מרכיבים שומניים, כמו פראפין או לנולין, יהיה צורך בסבון כדי להיפטר מהם. אם המגבון מיימי, קרוב לוודאי שהמים ישטפו את החומרים".

 

מנגד ממליץ פסו, מחברת "ד"ר פישר", שלא לשטוף את ישבנו של התינוק במים אחרי השימוש במגבון, משום שכך ייאבדו החומרים הטובים שבמגבונים, דוגמת מוסיפי לחות או מרגיעי עור.

 

4. ללא אלכוהול? לא בדיוק

חברות רבות מצהירות בגאווה על גבי אריזות המגבונים כי הם "ללא אלכוהול", כשהכוונה היא לכך שהמוצר חף מאתנול (אתיל אלכוהול), האלכוהול המוּכּר ביותר המשמש לחיטוי כללי. בדיקה ערנית של רשימת המרכיבים חושפת בין מרכיבי המגבון גם סוגי אלכוהול אחרים, המסתתרים תחת שמות שונים כמו פרופילן גליקול (Propylene glycol) או בנזיל אלכוהול (Benzyl Alcohol).

 

מה הבעיה בכל סוגי האלכוהול הללו? המומחים, מסתבר, אינם תמימי דעים בנושא.

 

"כוהל מכל סוג מסייע לחומרים אחרים לפלס את דרכם דרך העור", מסבירים ד"ר ורטניק וד"ר מלנקי, "ומשום כך ניתן למצוא אלכוהול במשחות רבות לעור".

 

"נכון שחומרים מסויימים מגבירים את ספיגת החומרים בעור", אומר מנגד ד"ר אלמוג, "אך השאלה היא מה המינון שלהם במגבונים. בכל אופן, השפעתם היחידה של סוגי האלכוהול השונים שבמגבונים היא הגברת קצב הספיגה. אין זה אומר שהחומרים במגבונים רעילים".

 

"ריכוז סוגי האלכוהול השונים במגבונים עומד על 0.5%-1%", טוען פרופ' אמיתי. "באחוזים אלו אין סיכוי להגברה משמעותית של ספיגת חומרים אחרים, מה גם שמדובר בשימוש למשך שניות ספורות, על פני שטח עור מוגבל".

 

היצרנים, לעומת זאת, מצהירים כי השפעתם של סוגי האלכוהול שנמצאים במגבונים אינה דומה להשפעה שיש לאלכוהול מסוג אתנול. "לפרופילן גליקול אין את אותה השפעה כמו לאלכוהול רגיל משום שהמולקולה שלו גדולה יותר", מסבירה קופרמינץ.

 

"פרופילן גליקול הוא אמנם סוג של כוהל, אך הוא רחוק מאוד מבחינת המבנה או התכונות מהאלכוהול לחיטוי, ולמעשה זהו חומר מלחח (מעניק לחות)", מוסיף פסו.

 

5. מגבון בד יעיל כמו מגבון לח

מסתבר כי למבנה הפיזיקלי של הבד הלא-ארוג ממנו עשויים המגבונים ישנה תרומה

מכרעת ליכולת הניקוי שלהם. לכן יכולת הניקוי תישמר גם אם נטבול מגבון בד במים. 

 

"החורים הקטנטנים שבין סיבי הבד הם אלה שאוספים את הלכלוך ולמעשה גם מגבון ספוג במים בלבד יעשה עבודה לא רעה בכלל", מאשרת קופרמינץ.

 

-מדוע, אם כך, לא מוכרים מגבונים יבשים, ללא החומרים הספוגים בהם?

"שאלה מצויינת. יכול להיות לזה שוק גדול", אומרת קופרמינץ.

 

כדי לבדוק האם אכן מגבוני בד טבולים במים עושים עבודה טובה בקשתי מקופרמינץ מגבונים יבשים, ללא כל חומר ספוג בהם. טבלתי את המגבונים בקערת מים, סחטתי וניגבתי את ישבנה של בתי. להפתעתי התוצאה אכן הייתה זהה לזו שמתקבלת בשימוש במגבונים לחים.

 

נכון, זה מעט מסורבל ומתאים רק כשיש מים בקרבת מקום, אך כך ניתן להיות בטוחים כי לא נעשה שימוש בכימיקלים כלשהם, אפילו לא במינונים מזעריים. ואם זה מתאים לכם, אתם מוזמנים להפעיל לחץ על יצרני המגבונים בארץ על מנת שיוציאו לשוק מגבוני בד יבשים.

 

בסוף השבוע בערוץ הורים: ניסינו 22 סוגי מגבונים, איזה מהם הכי נוח לשימוש? 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחרי השימוש במגבון לח - מומלץ לשטוף במים
צילום: Index open
מומלצים