שתף קטע נבחר

 

תושבי בקה אל-גרביה: "לא רוצים לפלסטין"

ההצעה של שרת החוץ לשעבר, ציפי לבני, לחילופי שטחים וריבונות ביישובים ערביים חצויים על הקו הירוק, התקבלה בזעם ובדאגה בבקה אל-גרביה ובברטעה. "נמשיך לחיות במדינה הזו במצב הקיים אפילו שהוא לא הכי טוב", אמר אחד התושבים. עם זאת, ניתן למצוא כאלו שלא יתנגדו לעבור לרשות

חשיפת מסמכי "אל-ג'זירה" על-כך שממשלת אולמרט הציעה לפלסטינים לבצע חילופי שטחים שבמסגרתם יועברו לריבונות המדינה הפלסטינית יישובים ערביים חצויים - התקבלה היום (יום ג') בזעם ובדאגה בקרב מרבית ערביי ישראל. זאת, אפילו שעל-פי המסמכים, צוות המשא ומתן הפלסטיני דחה את ההצעה על הסף.

 

"ציפי לבני יכולה לעשות עסקים על חשבון הבית והיישוב שלה, על חשבון בקה זה לא בא בחשבון. אנחנו נישאר על אדמותינו", אמר אדריס מואסי, תושב בקה אל-גרביה. "זאת פשוט חוצפה. ערביי ישראל היו פעם סחורה שניתן להעביר מיד ליד ולהמיר אותה, אבל היום אין מקום לדברים כאלה. אנחנו, כערבים-ישראלים וכפלסטינים, רוצים שהשלום אכן יהיה בגבולות 67' אבל לא יכול שבכל פעם יעמידו אותנו במבוכה. הרי אנחנו נמשיך להיות כאן על אפם וחמתם של כל הגזענים למינהם".


באקה אל-ג'רביה, היום (צילום: ג'ורג' גינסברג)

 

הדלפות המשא ומתן היו לשיחת היום בבקה וברטעה. עימאד אבו-מוך, תושב בקה אל-גרביה המתגורר כ-20 מטרים מגדר ההפרדה, אמר: "העברת בקה אל-גרביה לשטחים הוא נושא מאוד רגיש. לא מקובל עלינו שיעבירו אותנו ליהודה ושומרון. זאת אדמה שאבינו וסבינו וכל הדורות הקודמים להם נולדו בה. אנחנו נישאר פה ולא מתכוונים להתייחס לכל הדברים שישראל או הרשות הפלסטינית ממציאים. נמשיך לחיות במדינה הזו במצב הקיים אפילו שהוא לא הכי טוב".

 

עדיף בפלסטין - פחות הוצאות

עבור רובם של התושבים, הצעותיה של שרת החוץ לשעבר לבני הן בגדר טרנספר וגזענות. "וכל מהלך שיסייע להעברתנו לשטחים מהווה סכנה לשלום. אין לאף אחד זכות להכתיב לנו איפה לחיות ואתנגד לזה בכל כוחי", ציין אבו-מוך. אנס גנאיים, אף הוא תושב בקה, הוסיף: "המסמכים האלה הם סימן שלפוליטיקאים הישראלים יש את אותן דעות. לבני משקרת בדבריה ומעמידה פנים שהיא נגד הימין הקיצוני".


ברטעה. מהלך הגיוני או מהלך גזעני? (צילום: ג'ורג' גינסברג)

 

אבל יש גם מיעוט שרואה את הדברים האחרת. סמיח ביאדסה דווקא תומך בהעברת בקה אל-גרביה לשטח פלסטין ואינו רואה שום בעיה עם העניין. "זה טוב מאוד שיעבירו אותנו לשטחים. ככה נהיה במדינה מוסלמית וערבית ולא במדינה יהודית. אנחנו חיים במדינה בלי זכויות, מה שלוקחים ביד ימין - המדינה לוקחת ביד שמאל. בשטח הפלסטיני מרגישים שיפור מבחינה חברתית וכלכלית, ויהיה אפשר להסתדר שם יותר טוב. וגם ההוצאות - חשמל, מסים, ארנונה, טלפון - יהיו פחות גבוהות".

 

גם ראמי כבהא, תושב ברטעה, סבור שסיפוח היישובים הערבים שעל הקו הירוק לפלסטין, הוא מהלך הגיוני. "העברת ברטעה הישראלית לשטחים דבר הגיוני מאוד כי היא בכל זאת מדובר בעיר אחת. אין בהצעת לבני משהו גזעני. טוב מאוד שהערבים הישראלים יוכלו להתאחד עם הפלסטינים, אנחנו לא מפחדים שהצעד הזה יפגע בשוק בברטעה והוא יעניק לנו את היכולת לעבוד בשטחים".

 

לעומת זאת, עבד אל-כרים כבהא, המפעיל דוכן שווארמה לגבול ברטעה הישראלית והפלסטינית, מתנגד נחרצות לרעיון. "אם אעבור להתגורר בצד הפלסטיני הפרנסה שלי תיפגע. ההצעה הזו מראה את הגזענות והאפליה נגד הערבים. אני לא מוכן לעזוב את הבית והעסק שלי ואלחם עליהם עד הרגע האחרון". מוחמד עיסא, אף הוא מברטעה, הוסיף: "אני לא נגד העברת יישובים לשטחים אבל הכל תלוי במטרה של התוכנית. לצערי, במקרה הזה ברור שהיא נובעת מתוך שנאה גדולה לערבים".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מואסי. נישאר על אפם וחמתם של הגזענים
צילום: ג'ורג' גינסברג
המצב החברתי והכלכלי ישתפר. ביאדסה
צילום: ג'ורג' גינסברג
כבהא. לא גזעני, הגיוני
צילום: ג'ורג' גינסברג
מומלצים