האו"ם מציע: בית דין בינלאומי מיוחד לשודדי ים
מדו"ח שהכין צוות מטעם האו"ם עולה כי עלות נזקי הפיראטים הסומלים מגיעה ליותר משבעה מיליארד דולרים. על פי המחקר, כמעט כל השודדים שנתפסים משוחררים מיידית כי אין מקום לשפוט אותם. "הכלכלה שלהם משגשגת, העולם מפסיד"
"הפיראטים מנצחים בקרב", כך הזהיר אתמול (ג') ראש צוות המחקר של האו"ם שחקר את תופעת שודדי הים הסומלים, ז'אק לנג. על פי הדו"ח שהוגש למועצת הביטחון של הארגון, מתקפות הפיראטים הסומלים עולות לעולם יותר משבעה מיליארד דולרים בשנה. למרות הנזק העצום, רובם המכריע של הפיראטים שנתפסים משוחררים כמעט מיידית משום שאין מקום שבו ניתן להעמיד אותם לדין. הדו"ח מציע להקים עבורם בתי דין מיוחדים.
על פי הדו"ח, תשעה מתוך עשרה פיראטים שנתפסים על ידי כוחות ימיים בינלאומיים משוחררים ויכולים לשוב ולעסוק בשוד. צוות המחקר הציע להקים בית משפט שיהיה כפוף לחוק הסומלי אך יפעל במדינה זרה. טנזניה הביעה נכונות לארח בית משפט כזה.
לדברי לנג, עלות ייסוד בית המשפט, הקמת בתי כלא חדשים וחיזוק מערכת המשפט בסומליה תעמוד על 25 מיליון דולרים בלבד, סכום זעום יחסית למחיר
מעשי השוד שעומדת על שבעה מיליארד דולרים בשנה. סכום זה כולל את עלות אחזקת הכוח הצבאי הימי שפועל נגד הפיראטים, תשלום דמי כופר, עלות סחורות אבודות ותשלומים מאמירים לביטוח.
בנוסף, הדו"ח הציע שהכוח הימי הבינלאומי באוקיינוס ההודי יסייר קרוב יותר למקומות המסתור של שודדי הים סמוך לחוף הסומלי. הכוח הבינלאומי כולל עשרות כלי שיט מהאיחוד האירופי, ארה"ב, רוסיה, סין, סעודיה, יפן, דרום קוריאה ואפילו איראן.
"הפיראטים יוצאים עמוק יותר לים ויש בידיהם ציוד מתקדם יותר", אמר לנג. למשל, המחקר מצא שפיראטים מצטיידים במכשירים לגילוי שטרות מזויפים כאשר הם בודקים את כספי הכופר.
"אם הקהילה הבינלאומית לא תפעל בדחיפות, כלכלת השוד שלחופי סומליה תמשיך ותשגשג עד שתגיע לנקודת האל-חזור", נכתב בדו"ח.
המחקר קובע כי נכון לסוף דצמבר, 612 בני אדם ו-26 כלי שיט עדיין הוחזקו בידי שודדי ים. לפי דו"ח אחר שפרסם החודש ארגון בינלאומי העוקב אחרי מעללי הפיראטים בעולם,
בשנת 2010 הם קבעו שיא חדש, כשלקחו בשבי 1,181 בני ערובה, כמעט כולם מול חופי סומליה.
הפיראטים הסומלים פועלים בשנים האחרונות לא רק בסמוך לקו החוף של ארצם, אלא גם בעומק האוקיינוס. הם מנצלים את היעדרו של שלטון מסודר בסומליה מאז קריסת הממשלה בשנת 1991, ומעשי השוד הימיים שלהם הפכו בשנים האחרונות לעסק משגשג שבמסגרתו מוזמנים תושבים סומלים להשקיע בבורסות מקומיות כדי לקבל נתח מהרווחים. הפיראטים משתמשים באמצעים מתקדמים כמו סירות מנוע חדישות ומכשירי GPS כדי לארוב לספינות ולהשתלט עליהן באיומי נשק.