שעה קלה לקדרה קצרה
בישול לזמן ארוך הוא אידיאלי לעונת הגשמים, בדיוק על זה מתבססים כל תבשילי הקדרה. אבל למי יש זמן לחכות שעות לאוכל חם? רותי קינן מוצאת פתרון בדמות קדרה מהירה עם אותם אפקטים של חורף
כבר נדוש לציין שהחורף הוא שעתן הגדולה של הקדרות, אך העובדה הזאת מאשרת את עצמה כל חורף מחדש. במטבח שלי נשלפים סירי החימר והמתכת הכבדים - שאופסנו הרחק מהעין במהלך התקופה החמה - מתמלאים בכל טוב ורחשים על הכיריים או נטמנים בתנור לשעות ארוכות. בינתיים הם מפיצים ריח שרק החורף וחדריו האטומים מוכנים לסבול, שמחמם את הלב והקרביים ומזמין גם את השכנים.
תבשילי קדרה הם, כמובן, חלומם של בשלני קיץ, אלה שהחום דווקא מגרה את דמיונם ומאכלים קלילים את תאבונם, ושהחורף גורם להם תרדמת המנתקת אותם מהנכונות להשקיע מאמץ בהכנות ובהגשה. שהרי התבשילים האלה מניבים בסיכומו של דבר ארוחה בסגנון "הכול כלול" בלי מאמץ גדול, וכורכים בסיר אחד בשר, קטניות, דגנים וירקות - כל מה שהדיאטנים רושמים לתפריט מאוזן. ובנוסף לכך, אפשר להגיש את כל הארוחה לשולחן בתוך כלי הבישול עצמו ולחסוך כמה כלי בישול והגשה להדחה.
כמי שלעולם לא מתלוננת על חורף שמבושש לבוא, ושטמפרטורות נמוכות רק מורידות את סף העשייה שלי מתחת לקו האדום התחתון, אני מחבבת את הקדרות בדיוק בשל הסיבות האלה. אלא שבתודעה שלי הן מתקשרות עם בישול ממושך ואיטי, ולכן, כשהזמן קצר ויש להתארגן לארוחה בתוך שעה-שעה וחצי, האופציה הקדרתית היא לא הראשונה שעולה. אבל באחד מערבי החורף האחרונים גיליתי, שדווקא יש דבר כזה, קדרה קצרה.
קדרת נתחי העוף, הכוללת גם ירקות, אורז ועדשים, עלתה לשולחן בדיוק שעה אחרי שכל המצרכים נשלפו מהמזווה, מהמקרר ומהמקפיא. הבישול, כ-40 דקות, כולל כל השלבים וכל היתר קילוף, חיתוך ועריכת השולחן לארבעה סועדים. בסיכומו של מאמץ לא גדול מדי הונחה על השולחן קדרת חורף אמיתית, עם כל מה שכולם אוהבים, מתובלת במתינות (מי שרוצה מוזמן להוסיף כף תערובת תבלינים כמו בהרט או חווייאג'), משביעה ומחממת.
הוספתי רק סלט ירוק וכולם יצאו מרוצים ונטולי תחושת הכובד המלווה לא אחת תבשילי קדירה דשנים מדי. בהחלט עזרה העובדה, שאפשר היום להשיג עדשים מבושלות מוקפאות (וכבר מזמן קיימות קטניות אחרות מבושלות - כמו חומוס ושעועית, בקופסאות שימורים או בהקפאה). אני השתמשתי בירקות טריים, אך אם אצל הירקן או במרכול שלכם אפשר להשיג גם ירקות קלופים, חתוכים ומוכנים לבישול - משך ההכנה יתקצר עוד יותר. אל תהססו לשנות את סוגי הירקות בהתאם למלאי שברשותכם ואפשר בהחלט לשלוף גם אותם משקיות של מוקפאים.
אז אם הסערה המובטחת תופסת אתכם פתאום בלי קדרה שמתפנקת לאט בתנור או על הכיריים, זה הזמן לגרסה הקצרה. בעוד שעה בדיוק כולם יודו לכם.
על האש לזמן קצר (צילום: ירון ברנר)
קדרת עוף עם ירקות, אורז ועדשים
המרכיבים (ל-4-6 מנות): 750 גרם נתחי עוף בלי עצם (פרגיות), חתוכים לחתיכות גדולות
3 כפות שמן זית
1 בצל גדול קצוץ
2 שיני שום כתושות
3 קישואים כהים, פרוסים
3 גזרים חתוכים למקלות או לקוביות
1/2 כרובית/ברוקלי, מפורק/ת לתפרחות
1 כוס אורז
1 כוס עדשים חומות מבושלות
2 כוסות מים רותחים
מלח, פלפל
1 כף פטרוזיליה קצוצה דק
1 כף שמיר קצוץ
אופן ההכנה:
- מחממים 2 כפות מהשמן בסיר גדול ורחב ומטגנים בו את נתחי העוף עד שהם מזהיבים מכל הצדדים. מוציאים מהסיר.
- מוסיפים לסיר את השמן שנותר ומטגנים את הבצל עד שהוא מתחיל להזהיב. מוסיפים את השום ומטגנים עוד דקה. מוסיפים את הירקות וממשיכים לטגן תוך הקפצה עוד כ-3 דקות.
- מחזירים את נתחי העוף לסיר, מפזרים מעליהם את האורז והעדשים ויוצקים את המים. מתבלים במלח, פלפל ועשבי התיבול ומביאים לרתיחה. מכסים את הסיר, מעבירים ללהבה נמוכה ומבשלים 20 דקות. מכבים את האש ומשאירים את הסיר סגור 10 דקות נוספות לפני שמגישים.