שתף קטע נבחר

 

לוחמי ציון ומלחמתם בוויקיפדיה הסמולנית

מפת ישראל מינוס רמת הגולן בויקיפדיה הרגיזה ארגון ימני ציוני, שבתגובה פרסם סרט שמסביר לחבריו כיצד להשפיע בוויקיפדיה. האם יכולים ארגונים אידאולוגים להטות ערכים כרצונם?

<< הזבנים, המקשקשים והמתלבשים: 3 בלוגים ישראלים

 

אם תקפצו לרגע לוויקיפדיה, לערך ישראל, תראו בראש הערך מפה ובה מיקומה של המדינה בסביבתה. עיון מדוקדק במפה (שבה ישראל נראית כמו חצי סיכה על מפת העולם) יגלה לכם שגבולותיה של המדינה, שומו שמים, אינם כוללים את יהודה ושומרון ואת רמת הגולן. שערורייה זו הקפיצה את תמיר סאסי העומד בראש ארגון לוחמי ציון, והוא נזעק לפעולה.

 

הצטרפו לעמוד של ynet בפייסבוק

 

סאסי פנה לעמותת ויקימדיה ישראל, ועודד גם את שאר חברי הארגון לעשות כמוהו, במיילים ובשיחות טלפון לאיציק אדרי, דובר העמותה. אדרי ושאר חברי העמותה הבהירו לפונים שעמותת ויקימדיה ישראל אינה קשורה בכלל לתוכן הערכים, שעליו מחליטים רק העורכים בוויקיפדיה, וכי הנושא נידון פעמים רבות בדף השיחה של הערך.

 

התוכנית - ויקיפדיה ציונית

כך הבינו סאסי ותומכיו, לראשונה, שוויקיפדיה אינה אנציקלופדיה הערוכה על ידי גורמים עלומים, אלא שעורכיה הם כלל הגולשים שמעוניינים לערוך. החלטות מתקבלות על פי קווי מדיניות, על פי דיונים פנימיים בשאיפה להכרעה, ואם לא - בהצבעה, שבה יכול להשתתף כל מי שיש לו ותק מסוים בעריכה בוויקיפדיה. סאסי פנה להכין סרטון חדש, שבו הדרכה לתומכיו כיצד לערוך בוויקיפדיה. בסרטון הוא מדריך כיצד להירשם, כיצד למצוא את הערך, וכיצד להיכנס לדף השיחה של הערך ולהגיב. הדוגמה המרכזית שלו הייתה המפה בערך ישראל, אבל גם שם הערך ארץ ישראל בוויקיפדיות הזרות - Palestine ודומיו, היו מטרות לביקורתו.

  

 
נכון לעכשיו לא נרשמה התקדמות מרשימה בדיונים על המפה והגבולות בוויקיפדיה, והדבר צפוי: אמנם ללוחמי ציון תומכים רבים (מעל 4,000 חברים בדף הפייסבוק שלהם, ומעל 500 אנשים שנרשמו כפעילים, לפי דברי סאסי), אך שינוי ממשי דורש מעורבות פעילה והכרה טובה של המערכת הוויקיפדית, וזה דבר שאינו ניתן להשגה בקלות. מעל לכול, לשינויים המגיעים להצבעה יש צורך בתומכים בעלי רקורד עריכתי מעל לסף מסוים, וזה מקשה על אנשים שבאו רק לערוך רק לאור מטרה אידיאולוגית מסוימת ומוגדרת.
 

עצומה נגד ויקיפדיה

בינתיים העלה הארגון עצומה הקוראת לוויקיפדיה לשנות את המפה, בניסוחים כגון: "ויקיפדיה בתגובה אומרת לנו ש...", "ויקיפדיה אל תהיו צבועים", ובכך שוב הציג את הכשל שבחשיבה על ויקיפדיה כעל ארגון מונוליתי בעל אישיות ברורה ובעלי תפקידים מוגדרים, שפנייה אליו ועצומות כלפיו יכולות לשנות משהו. השינוי היחיד האפשרי הוא על ידי גיוס מסה של תומכים שיעברו את סף העריכות הדרוש, יעלו את הנושא להצבעה ובכך ישפיעו על התוצאה.
 
האם אפשרי תרחיש כזה, בו גוף אידיאולוגי מכשיר 20-30 איש כדי להטות תוצאות הצבעה לטובת העניין שהוא מקדם? שאלנו את הראל קיין, ויקיפד ותיק ומוערך ואחד משלושת הביורוקרטים של ויקיפדיה. קיין אינו מודאג: "לדעתי התרחיש בלתי סביר. כדי להצטרף ממש לוויקיפדיה ולהפוך לחלק מהקהילה, חלק שדעתו נשמעת, נדרשת עבודה ארוכה ואיכותית בערכים והתגברת על עקומת לימוד בלתי מבוטלת. מסיבה זו כל מיני יח"צנים של חברות מסחריות, סוכני מכירות של יבואני רכב, מקדמי מכירות של מוצרי היגיינה וגם נציגים של קבוצות פוליטיות, יתקשו מאוד להצטרף באופן משכנע ומשפיע באמת לוויקיפדיה".
 

נלחמים למען ערכים ציוניים

לוחמי ציון אינו ארגון הימין היחיד המנסה להשפיע במאבקים הווירטואליים; ארגון גדול ומבוסס בהרבה בשם ישראל שלי פועל כבר כמה חודשים באינטרנט, ובאוגוסט האחרון אף הכשיר בקורס מיוחד, בשיתוף עם מועצת יש"ע, כמה עשרות כותבים לטובת כתיבה ציונית בוויקיפדיה. עד כמה השפיע הקורס על מידת ציוניות הערכים? לפחות בכל הנוגע למדד המפה, לא הרבה. אפשר אם כן שהראל קיין צדק: השפעה ממשית של גוף מסוים על ערכים בוויקיפדיה הוא דבר קשה להשגה. האם זה טוב או רע? זה כבר תלוי בנקודת מבטכם.
 
מה דעתכם? האם ויקיפדיה מוטה פוליטית? האם ראוי שבאנציקלופדיה תהיה כתיבה אובייקטיבית יותר? ספרו לנו בטוקבקים
 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ויקיפדיה. אכן אנציקלופדיה חופשית?
מומלצים