אורן, ברוש וושינגטוניה - מי יודע לזהות?
העצים בסביבתנו הם אלה שיוצרים את את נופי הארץ. כך למשל אורן ירושלים, שהשריפה בכרמל חשפה עד כמה הוא דליק, הברוש המצוי שאינו מקומי בכלל, והוושינגטוניה החסונה - שהובאה בכלל מאמריקה. צמחים שכל אחד צריך להכיר - פרק שני
תלמידי בתי הספר משתתפים בימים אלה בתוכנית חינוכית, במסגרתה הם לומדים על 40 הצמחים הבולטים המאפיינים את הנוף הישראלי. כדי שגם אתם תוכלו להכיר את מגוון צמחיית ארצנו, נמשיך להציג אחת לשבוע את הצמחים שנבחרו. בשבוע שבעבר פתחנו בהצגת האלה והאלון, וגם השבוע נתמקד בעצים.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet
הרבה עצים גדלים בסביבת חיינו - עצי גן, עצי פארק, עצי יער נטועים ועצי בר של נופים טבעיים. הם אלה שיוצרים למעשה את נופי הארץ, ובנוסף מהווים מקום מנוחה, לינה ומזון לבעלי חיים רבים. כך למשל, הטמפרטורה באזורים מיוערים נמוכה בכ-4 מעלות לעומת אזור לא מיוערים. לכל עץ צורה משלו ואם נשכיל ללמוד את תכונות העץ, נדע לזהות אותו ולהבדילו מעצים אחרים.
אורן ירושלים - תעודת זהות
אורן ירושלים הוא עץ מחטני ואחד מהנפוצים בעצי הארץ. מדובר בעץ בר בישראל, אולם תפוצתו בטבע מצומצמת: הוא גדל בכרמל, מעט בגליל ובגולן ובהרי יהודה ושומרון. ביערות קק"ל לעומת זאת, הוא נשתל בקנה מידה נרחב, ואפשר למצוא אותו גם בגינות ותיקות ברחבי הארץ. הוא גדל גם בחלקת הים התיכון בגן הבוטני האוניברסיטאי בירושלים.
מדובר בעץ קצר חיים, שחי כ-90-80 שנה - בערך כמו האדם. לאחר כמה עשרות שנים הוא בדרך כלל קורס או נשבר או נשרף, ושריפת הכרמל האחרונה המחישה עד כמה הוא דליק. אף שהעץ מת בשריפה, הוא מפיץ אלפי זרעים הנובטים לאחר מכן בגשמי החורף.
משפחה: אורניים.
צורת-חיים: עץ ירוק עד.
עלים: דמויי מחט, מסודרים בזוגות בקצה של ענפים מקוצרים.
פירות: לאורן יש פרי מיוחד ששמו אצטרובל, הממוקם בזווית חדה לעומת הענף ממנו הוא יוצא (זאת בניגוד לאורן קפריסאי בו זווית זו בת 90 מעלות). האיצטרובל בנוי מקשקשים שחופנים בחיקם זרעים מכונפים הנפוצים ברוח. האצטרובל נפתח ומפיץ את זרעיו בגלי חום הקיץ וגם בשריפות.
פריחה: לאורן אין פרחים אמיתיים, אלא מבנים מיוחדים זכריים ונקביים הנקראים אצטרובלים (כמו שהפרי נקרא). באביב האצטרובלים הזכריים מפיצים הרבה אבקה לאוויר וחלקה מגיעה לנקביים בעצים אחרים. אבקה זו גם גורמת לאלרגיות אצל אנשים רבים. האצרובל הנקבי גדל מאוד לאחר ההפריה והופך לפרי.
תפוצה: האורן נפוץ ביערות קק"ל לאורכה של ישראל מהגליל ועד לנגב. בטבע הוא גדל באופן מקוטע בכרמל, בגליל, בגולן וביהודה ושומרון.
שימושים: האורן הא עץ יער המשמש לבניה וכפחמים לשריפה. משרף הגזע מכינים טרפנטין.
אזכור במקורות: האורן נזכר במקרא בלשון חסרה אות ו"ו, (ישעיהו מ"ד, י"ד)... נטע ארן וגשם יגדל והיה לאדם לבער...".
חז"ל (במסכת ראש השנה כ"ג, א') מסבירים כי האורן הוא סוג מעצי הארז.
ברוש מצוי - תעודת זהות
גם הברוש המצוי הוא עץ מחטני בעל אצטרובלים, אולם בניגוד לאורן ירושלים - העלים שלו דמויי קשקשים קטנים והאצטרובלים כדוריים. זהו עץ זקוף הנפוץ ביערות קק"ל, אבל גם בבתי קברות ובישובים בכל הארץ. בגן הבוטני בירושלים יש ברושים ותיקים וגדולים, שקיימים עוד מלפני הקמתו של הגן.
למרבה הפתעה, הברוש הוא לא עץ בר בישראל, אלא גדל בטבע רק מסביבנו - בירדן, בסוריה ובלבנון. לברוש יש שני זנים בארץ - הזן הצריפי - שנופו דק, זקוף ומחודד והזן האופקי שצורתו פחות מסודרת ויש לו גם ענפים אופקיים.
משפחה: ברושיים
צורת חיים: עץ ירוק-עד.
עלים: דמויי קשקשים בצבע ירוק כהה, אורכם 5-2 ס"מ. העלים צפופים, מכסים את הגבעול ורעופים (מסודרים כמו רעפים על גג בניין). הם מדיפים ריח נעים לאחר שממוללים אותם.
פרחים: לברוש אין פרחים, אלא אצטרובלים זכריים ונקביים. באביב המאוחר האצטרובלים הזכריים מפיצים הרבה אבקה לאוויר וחלקה מגיעה לאצטרובלים נקביים. אבקה זו גם גורמת לאלרגיות אצל אנשים רבים.
פירות: אצטרובלים כדוריים. בהתחלה הם סגורים וירוקים. מאוחר יותר הם מתייבשים ונפתחים, ואז רואים כי הם מורכבים מ-14-6 קשקשים.
תפוצה בארץ: נפוץ מאוד בכל הארץ, בישובים, יערות נטועים ובתי קברות.
שימושים: עץ יער חשוב שלא זקוק להשקיה. משמש כמשבר רוח - בנטיעה צפופה הוא מונע מרוחות חזקות לפגוע בגידולים חקלאיים. כמו כן הוא משמש לבניה ולנוי. ברפואה העממית משמשים אצטרובלי הברוש לטיפול בסוכרת, בכאבי שיניים ובצרבת באמצעות חליטת האצטרובלים במים.
אזכור במקורות: העץ מוזכר פעמים רבות בתנ"ך כסמל לרעננות ולעצמה, לעתים בנשימה אחת עם הארז: "קומת ארזין, מבחר ברושיו" (ישעיהו ל"ז, כ"ד) "אני כברוש רענן" (הושע י"ב, ט'). בימי בית שני שימש הברוש כעץ לבנייה, בין היתר לבניין בית המקדש, הרצפות, הדלתות והקירות. (מלכים א', ו', ט"ו). פרט ידוע הוא שכשהרצל הגיע לארץ בשנת 1989, הוא נטע ברוש.
וושינגטוניה חסונה - תעודת זהות
כולנו מכירים את הוושינגטוניה החסונה, אבל לא יודעים את שמה. מדובר בדקל גבוה בעל עלי מניפה, בניגוד לעלים המנוצים של התמר. הוושינגטוניה הובאה לארץ כעץ נוי מאמריקה לפני יותר ממאה שנים. משערים כי הוושינגטוניות הראשונות הובאו על ידי אהרון אהרונסון וניטעו ליד חוות הנסיונות שלו בעתלית. שדרת הוושינגטוניות הזו קיימת עד היום וניתן לראותה מכביש החוף.
הוושינגטוניה היא עץ קליפורני, שנקרא על שם ג'ורג' וושינגטון - אחד מנשיאיה של ארה"ב. בטבע היא גדלה ליד מעיינות. העיירה פאלם ספרינגס נקראית על שם דקלי הוושינגטוניה הגדלים ליד מעיינותיה. זהו עץ עמיד ביותר שניטע בארץ מקו הים ועד להרים, והוא מתאקלם בקלות יתרה עד כדי כך, שהפך בכמה מקומות לצמח פולש.
משפחה: דקליים.
צורת חיים: עץ ירוק עד, בגובה עד 30 מטר.
עלים: העלה דמוי מניפה בקוטר מטר, נישא על פטוטרת (גבעול העלה) קוצנית. בסיסי העלים הנבולים נשארים לעיתים על הגזע ונראים כמו זקן.
פרחים: הוושינגטוניה היא עץ דו-ביתי, כלומר יש עצים נקביים עם פרחים נקביים המתפתחים לפירות וזרעים, ויש עצים זכריים המפיצים אבקה רבה לאוויר, שחלקה מגיע לעצים הנקביים. הפרחים קטנים ולא בולטים, צבעם לבן-ורדרד. הפריחה מתרחשת בתחילת הקיץ ובגל נוסף בסתיו.
תפוצה בארץ: עץ נוי נפוץ בכל הארץ. משערים כי הוושינגטוניות הראשונות הובאו לארץ על ידי אהרון אהרונסון וניטעו ליד חוות הנסיונות שלו בעתלית, שדרת הוושינגטוניות הזו קיימת עד היום וניתן לראותה מכביש החוף.
שימושים: עץ נוי בגינות, פארקים ורחובות.
אזכור במקורות: הושינגטוניה אינה צמח מקומי ואינה מופיעה במקורות.
הכותב הוא המדען הראשי של הגן הבוטני האוניברסיטאי בגבעת רם ירושלים