מובארק מצא אשמה: ניתק ל"אל-ג'זירה" טלפונים
רשת החדשות הקטארית, יריבה רבת שנים של המשטר המצרי, מעבירה כבר ארבעה ימים שידורים מסביב לשעון ממוקדי המהומות, ובמידה רבה מונעת מהן לדעוך. לדברי מנהליה, החל מאתמול משבשת הממשלה המצרית את שידוריה במדינה
משטר מובארק Vs. אל-ג'זירה - הסיבוב המכריע? את המהפכה בתוניסיה היו שהכתירו כ"מהפכת ויקיליקס הראשונה", זכר למסמכים המביכים שחשף אתר ההדלפות על השחיתות השלטונית במדינה הערבית, שתושביה הדיחו מוקדם יותר החודש את נשיאם ב-23 השנים האחרונות. אם חוסני מובארק לא יצליח לעמוד בפרץ, מאוד יכול להיות שאת ההפיכה במצרים עוד יכנו "מהפכת אל-ג'זירה הראשונה".
מצרים על סף הפיכה - כתבות אחרונות ב-ynet:
- נאום מובארק לא עזר: אלפי מפגינים וירי בקהיר
- מובארק פיזר את הממשלה: "אשמור על היציבות"
- אובמה למובארק: "עליך ליצוק תוכן בהבטחותיך"
- בלילה: אזרחים הגנו על המוזיאון הלאומי מבוזזים
- עדכונים שוטפים גם בפייסבוק של ynet
האיבה בין רשת החדשות הקטארית לבין משטר מובארק גלויה זה שנים. מאז החלו שידוריה ב-1996 אירעו התנגשויות רבות מספור בין הצדדים, כשהשלטון הפרו-מערבי במצרים תפש אותה כמי שמנסה לערער את יציבותו. למן תחילת המהומות בקהיר ביום שלישי השבוע, העבירה הרשת שידורים ישירים מסביב לשעון ממוקדי העימותים, כמבקשת - לפחות בעיני מתנגדיה - להוכיח למפגינים שחבריהם ממשיכים בהתקוממות חרף הניסיון לדכאה.
אי אפשר לקלוט את ערוץ ה"לייב". מפגינים במצרים (צילום: רויטרס)
אלא שלפי דיווחי הרשת אמש והלילה (שבת), השלטונות במצרים זיהו אותה גם הפעם כגורם מתסיס, והחל מאתמול בשעות הבוקר הם משבשים את שידוריה, כפי שעשו כבר בעבר. הרשת פרסמה הודעה שלפיה אתמול בבוקר הסירה ממשלת מצרים את ערוץ השידורים החיים שלה - "אלג'זירה מוּבַּאשיר (חי)", מלווין ה"ניילסאט", שדרכו יכול הציבור המצרי לצפות בו.
לפי הודעת "אל-ג'זירה", גם קווי הטלפון הנייחים של משרדיה בקהיר נותקו, ושידורי ערוץ החדשות המרכזי שלה בערבית שובשו. העיתון "ניו-יורק טיימס" דיווח כי אתמול והלילה הנחו מגישי החדשות של הרשת את צופיהם במצרים כיצד לעקוף את השיבוש היזום של השידורים, ולצפות בתכני הערוץ בכל זאת.
התקוטטות לוויינית במונדיאל: אין משחק
"אל-ג'זירה" קנתה לעצמה בעשור האחרון מעמד של רשת חדשות בינלאומית מובילה, אך בעשותה זו גם נקטה קו תקיף נגד כמה משטרים, וזה של מובארק הוא אחד העיקריים ביניהם. רק במאי אשתקד האשימה מצרים את הרשת הקטארית כי תכננה יחד עם איראן, סוריה, חמאס וחיזבאללה הפיכה בשטחה. חודש מאוחר יותר התלוננו ב"אל-ג'זירה" שמצרים שיבשה את שידוריה ממשחק הפתיחה של המונדיאל בדרום-אפריקה. לפי דיווחים, בתגובה שיבשה "אל-ג'זירה" בעצמה את שידור עשר הדקות האחרונות של המשחק בערוץ הטלוויזיה המצרי הקרקעי.
משטר מובארק בסכנה - עוד כותרות:
- ישראל עוקבת בדאגה: "הפיכה תשנה התפישה"
- הכירו את תנועות האופוזיציה במצרים
- שר ישראלי: רעידת אדמה, אך מובארק ישרוד
- ארה"ב מאיימת בהפסקת הסיוע: "לתת מענה לעם"
- קלינטון לוחצת: יש מרמור במצרים, די לאלימות
המהומות במצרים, מדינה שבה מונהגת צנזורה הדוקה זה עשרות שנים, חייבות במידה רבה את הצלחתן היחסית לכלי
התקשורת המודרניים, שכמו במקרה של ערוץ הלוויין, מאפשרים לאזרחים מגע עם העולם וזה עם זה גם בלי תיווך של השלטונות. מלבד "אל-ג'זירה" משלהבות את המחאה גם התארגנויות ב"פייסבוק", ב"טוויטר" ובאתרי אינטרנט נוספים, ובשל כך חסמה אותם בימים האחרונים הממשלה המצרית לסירוגין והקשתה את הגישה אליהם.
מלבד הסיקור הצמוד של המחאה נגד נשיא תוניסיה עד שיצא לגלות, הצליחה "אל-ג'זירה" להתסיס בשבוע האחרון גם את הרשות הפלסטינית, כשפרסמה שורה של מסמכים המוכיחים לדבריה כי מנהיגיה הביעו נכונות לעשות ויתורים מרחיקי לכת לישראל, כולל במזרח ירושלים. ברשות האשימו את הרשת הקטארית בסיוע לחמאס, וראש צוות המשא ומתן שלה, סאיב עריקאת, אף טען כי היא מסיתה לרציחתו.