שתף קטע נבחר

מחאה בבקה אל-גרביה: "נולדנו כאן ונמות כאן"

היוזמה הישראלית לחילופי שטחים ביישובים ערביים חצויים על הקו הירוק, אמנם נדחתה על הסף, אך את המגזר הערבי זה לא מרגיע. מאות מפגינים התכנסו בעצרת מחאה והבהירו: "אם תתחילו בהליכים האלו בעם הערבי, אחר כך יבואו החרדים והמזרחים. אנחנו לא מוכנים להיות שפן ניסיונות"

מאות מנציגי המגזר הערבי התכנסו היום (שבת) בצהריים בבקה אל-גרביה והבהירו: לא נסכים לעבור לשטחים. בעקבות חשיפת אל-ג'זירה כי ממשלת אולמרט הציעה לפלסטינים לבצע חילופי שטחים שבמסגרתם יועברו לריבונות המדינה הפלסטינית יישובים ערביים חצויים, פתחו תושביהם במחאה.


ח"כ זועבי בעצרת. "תוכנית הזויה" (צילום: ג'ורג' גינסברג)

 

"צונאמי הכעס התחיל וההתייצבות שלנו בבקה אל-גרביה היא חלק מההתייצבות שלנו באום אל-פחם, נצרת, עכו, חיפה, יפו ורהט", הדגיש ראש הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית, השייח ראאד סלאח, "מי שלא מוצא חן בעיניו, יכול לעזוב למקום אחר. אנחנו לא הגענו לאדמותינו אחרי שנחתנו מכוכב אחר, אלא נמצאים על אדמותינו מהיום שנולדנו. לא נרשה לאף מקומם שירחיק אותנו ממקומנו".

 

אף שלפי הדיווחים, הרשות הפלסטינית דחתה את ההצעה על הסף, המשתתפים הקפידו להבהיר כי הם רואים בעצם היוזמה - סכנה לזכויותיהם. "עקרונית, אנחנו נגד רעיון העברתנו לשטחים, בגלל שאנחנו נולדנו כאן ונמות כאן", אמר ראש הוועדה העממית בבקה אל-גרביה, סמיח אבו מוך. "כל הרעיון לא מקובל עלינו, וממשלת ישראל צריכה לחשוב בכובד ראש איך לגשר בין הפערים ולבנות מערכת יחסים נכונה.


בקה אל-ג'רבייה. "האסון של 48' לא יחזור" (צילום: ג'ורג' גינסברג)

 

"אני אומר לעם הישראלי – אם תתחילו בהליכים האלו בעם הערבי, אחר כך יבואו החרדים והמזרחים", הוסיף אבו מוך. "כל מדינה צריכה לדאוג לאזרחיה, ואנחנו לא מוכנים להיות שפן ניסיונות לכל פוליטיקאי שצץ לו רעיון. אם הצעת לבני תצא לפועל, ננקוט בצעדים שמקובלים במשטר הדמוקרטי - נבעיר את העולם, כי זה קו אדום בשבילנו, והאסון שקרה בשנת 48' לא יחזור על עצמו".

 

"גם לצרפת לא נסכים לעבור"

לטענת חברת הכנסת חנין זועבי, תוכנית שכזו יכולה לשמש רק להחלשת הערבים, והינה חסרת כל הצדקה אחרת - שכן ההתנחלויות תמורתן יוחלפו היישובים הערבים, לפי הדיווחים, הינן

"לא לגיטימיות". "מדובר בתוכנית הזויה, אנחנו חלק מהמולדת הזאת", ציינה. "כל מה שהתפרסם ברשת אל-ג'זירה זה דברים שהיו ידועים, והגיע הזמן שהעם הפלסטיני יגיד את שלו, שנסיגה כללית מהשטחים שסופחו בשנת 67' זה חלק שאי אפשר לוותר עליו".

 

עם זאת, חלק מהמפגינים מטילים ספק בכך כי מדובר ביוזמה מהימנה. "אנחנו לא מאמינים שמעבירים את בקה-אל גרביה לשלטון פלסטיני, כל מה שנאמר זה הגיע מצד אחד ולפי דעתי זה בדיחה כדי לדעת איך תהיה התגובה שלנו", העריך מזכיר המפלגה הדמוקרטית הערבית, מחמוד מואסי, "לכן אני מגיב ואומר שאנחנו נמצאים על אדמותינו ולא מפחדים מכל תוצאה. העניין פה לא שאנחנו לא רוצים לעבור לשטחים, אלא שלא יכול להיות שמדינה תוציא אזרחים מתחומה. אפילו אם יעבירו אותנו לצרפת לא נסכים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שייח ראאד סלאח. "צונאמי הכעס התחיל"
צילום: ג'ורג' גינסברג
מומלצים