שתף קטע נבחר
 

נמשכת לכבאים? אולי זה לא רק בגלל המדים

ייתכן שהנטייה להעדיף אנשים אלטרואיסטים התחילה בעבר הרחוק. כשאבות אבותינו ראו את המחיר והמאמץ שגובה מהם גידול ילדיהם, הם פיתחו העדפה לבני זוג אלטרואיסטים, כיוון שזה מצביע על כך שהם יהיו מכונים להשקיע במשפחתם אפילו שלא תמיד מקבלים תגמול מספק על המאמץ

תמיד תהיתי איך זה שגברים במדים "עושים את זה" לנשים. לא משנה אם זה חייל, שוטר או כבאי, הם נראים אחרת כשהם במדים לעומת כשהם על "אזרחי". התשובה שקיבלתי פעמים רבות היתה שזה עושה אותם גבריים יותר, מאצ'ואיסטים, מה שחסר קצת בימינו אלו, ונשים אוהבות גברים שמיצגים כוח ועוצמה.

 

 

אז מה תגידו על הממצא המוכר לכולנו, שגם גבר שמחזיק תינוק "עושה לנו את זה"? זה לא מדים, ולכאורה גם לא גברי, אבל זה מעלה בנו חיוך שהוא תוצאה של לב נמס. אז כן, יכול להיות שעל רקע התינוק הגבריות שלו דווקא מודגשת, אבל היום מצאתי סיבה נוספת לכל העניין.

 

כל התפקידים האלה, אם המדים ואם התינוקות, מייצגים עזרה לאחר. הם מעידים, או לפחות אמורים להעיד, על כך שאדם בחר בתפקיד שדורש ממנו לעשות לטובת אנשים אחרים, לפעמים תוך שהוא מקריב בכך את נוחותו וטובתו האישית. כלומר, הם מספרים לכולם ללא מילים שהאדם הזה הוא אלטרואיסט. ומסתבר שנשים מאוד אוהבות אלטרואיסטים.

 

זה לא חייב לבוא רק עם מדים. הפגנת אלטרואיזם או היעדר אנוכיות יכולה לעשות אותך יותר מושך מינית. זה מה שמצאו ביולוגים ופסיכולוגים במחקר משותף שהתחיל באוקטובר 2008 באוניברסיטת נוטינגהם ונמשך עד אוקטובר השנה.

 

בחלק הראשון של המחקר ד"ר טים פיליפס ביקש מאלף נבדקים לרשום את התכונות הכי חשובות להם בבן/בת הזוג. בנוסף הוא ביקש לפרט דוגמאות אם הם מזכירים את התכונה 'אלטרואיזם', למשל.

 

בבדיקת התשובות הוא מצא שנשים מעניקות חשיבות רבה ביותר לתכונות אלטרואיסטיות ולמעשה, ממקמות תכונה זו בין העדיפויות הראשונות שלהן. הן רואות אלטרואיזם בתור התכונה החשובה בבן זוג, יותר מהתכונות האחרות שהוזכרו.

 

אוקיי, אבל נשים זה רק צד אחד של מערכת היחסים, מה לגבי בני הזוג?

 

לצורך כך נתבקשו 170 זוגות לדרג עד כמה הם מעדיפים תכונות אלטרואיסטיות בבן זוג ולדווח אם הם עצמם מעורבים בפעילות אלטרואיסטית (התנדבויות למען החברה, למשל). מסתבר שהיתה התאמה בן עוצמת ההעדפה של אלטרואיזם שדיווח בן זוג אחד, לבן האלטרואיזם שנמצא בפועל אצל בן הזוג שלו.

 

למשל, כאשר אשה דיווחה שהיא מעדיפה בראש ובראשונה בן זוג שתורם ומתנדב למען הקהילה ברמה מסוימת של נתינה, רמה זו של אלטרואיזם נמצאה אצל בן זוגה. ולהפך, ההעדפה של רמת הנתינה שגברים דווחו שהם מעדיפים בבנות זוג, נמצאה בפועל אצל בנות הזוג שלהם.

 

תוצאות אלו מדגישות את העובדה שתכונות אלטרואיסטיות עשויות להיות גורם חשוב אצל נשים וגברים כאחד בעת שהם בוחרים את בני זוגם.

 

זוהי לא תכונה ברורה מאליה

ד"ר פיליפ מציע הסבר אפשרי לחשיבות שניתנה לאלטרואיזם. ראשית, זוהי לא תכונה ברורה מאליה. דווקא אם מסתכלים על הנטייה הטבעית הבסיסית של כל יצורי הטבע, נדיר ומיוחד למצוא שיצור עושה משהו לטובת יצור אחר כאשר לא מובטח לו שום תגמול בתמורה. כך העולם כולו מצלם ומזיל דמעות התרגשות כשגורילה מצילה ילד שנפל לכלובה, או כשדולפין זורק בחזרה לסיפון ילד שנפל למים.

 

אצל אנשים אלטרואיזם מודגש עוד יותר כאשר הפעולה לא נעשית לצורך קבלת תגמול עליה, ובנוסף האדם מעמיד עצמו בסכנה לטובת מעשהו.

 

ייתכן שההעדפה לאלטרואיזם התחילה הרחק בעבר האבולוציוני של בני האדם. כשאבות אבותינו ראו את המחיר והמאמץ שגובה מהם גידול ילדיהם, הם פיתחו העדפה לבני זוג אלטרואיסטים, כיוון שזה מצביע על כך שהם יהיו מכונים להשקיע במשפחתם אפילו שלא תמיד מקבלים תגמול מספק על המאמץ.

 

ואז מה קרה? כמו כל דבר אחר באבולוציה, כשהיתה העדפה לתכונה מסוימת, היא הצליחה להיות מועצמת ולהישאר לאורך דורות, מפני שאבותינו התחתנו יותר ויותר רק עם בני זוג שהפגינו תכונות אלטרואיזם. ככה הם יצרו דור נוסף ששיעור האלטרואיסטים בו גדול יותר, וכן הלאה.

 

כלומר מאוד ייתכן שבחירות זוגיות שעשו אבותינו הקדומים עיצבו את בני האדם שאנחנו היום.

 

רגע, רגע, זה נשמע כמו משהו שעובר בגנים, אחרת איך זה הגיע עד ימינו?

 

נכון. אלטרואיזם היא תכונה שמצאו שהיא יושבת חזק בתוך הגנום האנושי, לכן יכולה לעבור בתורשה.

 

ושוב נחזור למחקר של ד"ר פיליפס, זה שהוצג באוקטובר השנה. הוא בדק 70 זוגות של תאומות זהות ו-87 זוגות של תאומות לא זהות. הן מילאו שאלונים שדווחו על רמות האלטרואיזם של כל אחת מהן (סעיפים כמו "אני תורמת כסף לנזקקים") וכן כמה חשובה להן תכונה זו בבן זוג (למשל אלטרואיזם שהתבטא בכך שבן הזוג הרצוי יקפוץ לנהר כדי להציל טובע").

 

לתאומים זהים יש בדיוק את אותם הגנים, לתאומים לא זהים אין זהות מושלמת כזו. יש להם גנים דומים ויש שונים, כמו לשני אחים שנולדו בשתי לידות נפרדות. באופן כזה, אם מוצאים דמיון בדיווחים ובהתנהגות של תאומים זהים, ולא מוצאים את זה דומה לגמרי אצל התאומים הלא זהים, סימן שמדובר על תכונה שנמצאת בגנים.

 

ואכן, ד"ר פיליפס הראה שתאומות זהות הראו העדפות דומות לגבי רמת האלטרואיזם של בן זוג, וכן הפגינו התנהגות אלטרואיסטית דומה, מה שמראה שנתינה וחוסר אנוכיות כלפי אחרים יושב לנו בתוך הדנ"א.

 

אז אם חשבנו שנשים מעריצות גברים עם מדים בגלל המאצ'ואיזם, מחקרים על משיכה לאלטרואיזם, הגנים ותולדות האנושות מראים שהמדים הם דווקא ביטוי לנתינה, התנדבות, חמלה וחסד - תכונות שהן אולי ההפך ממה שמשוייך בדרך כלל למאצ'ואיזם.

 

  • רחלי לנגפורד, MSc, בוגרת המחלקה לניורוביולוגיה, בי"ח הדסה. עסקה בחקר תיקון מומי מוח מולדים באמצעות תאי גזע.  

 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים