מהפכה מצויצת: עשרה רגעי טוויטר
המהומות במצרים מבעירות את הרחוב - וגם את טוויטר. מה מספרים המפגינים? מי ניפח שריריו אל מול טנק מצרי? איך התגברו גולשי מצרים על צנזורת האינטרנט, וגם: מיהי הגברת השמנה שצריכה לשיר כדי שכל זה יגמר? על מחאת טוויטר והומור-מהפיכות
<< עוד באתר חורים ברשת: מדריך בזק למפגין המצרי
קו ישר מחבר בין הפגנות הענק באיראן בעקבות הבחירות באמצע 2009 לבין המחאה ההמונית נגד שלטונו של חוסני מובארק שגועשת בימים אלה במצרים. בשניהם מילא טוויטר תפקיד חשוב בתיאום בין המפגינים, הפניית זרקור עולמי אל האנשים בשטח ופתיחת ערוץ עדכונים ישיר ביניהם לבין אזרחי שאר העולם.
היכנסו להגיב בעמוד הפייסבוק של ynet
בהפגנות הענק במצרים, אפילו ביתר שאת, טוויטר ממלא תפקיד חשוב בשידור הקולות והתמונות של אזרחים מהשטח, מתחת לרדאר של השלטונות כאשר כלי התקשורת לעתים מסייעים בהעברת הקולות. למשל, ישנה רשימה של צייצנים ממצרים בטוויטר של וושינגטון פוסט.
ניסיון השלטון במצרים לנתק את המדינה מהאינטרנט ולצנזר את כלי המדיה החברתית נכשל. אמנם, רוב ספקיות האינטרנט במדינה חדלו לפעול אך אנשים מצאו דרכים יצירתיות להתעדכן. הנה עשרה רגעים קטנים אך דרמטיים שעיצבו את המהפכה המצויצת.
1. חיבור עוקף צנזורה
מידע שהופץ בטוויטר על גלישה ישירה לאתרים רלוונטיים באמצעות הקלדת כתובות ה-IP שלהם במקום לסבול מצנזורה בתנועת הגולשים המתבססת על שרתי DNS.
2. מהפכה בפס צר
לאחר שמצרים חסמה את האינטרנט הציעה ספקית אינטרנט אמריקנית למצרים להתחבר לרשת דרכה בחיוג טלפוני. לשם כך, הם צריכים לפשפש ולמצוא מודם 56K ולחייג שיחת חוץ.
3. מהפכה בפקס
גם כאשר האינטרנט לא היה זמין במצרים, היה מי שדאג להזרים לאזרחי מצרים מידע רלוונטי באמצעות טכנולוגיה מיושנת נוספת, הפקס. קבוצת ההאקרים אנונימוס התומכת בוויקיליקס הפציצה מספרי טלפון מצריים במסמכי ויקיליקס על שלטונו של מובארק.
4. הכירו את ההאשתגים
#Jan25 זה ההאשתג שנקבע לציוצים בנושא ההפגנות במצרים. המשמעות היא שכל מי שרוצה להשתייך לנושא זה מוסיף לציוץ שלו #jan25, היום בו פרצו המהומות. המצייצים משתמשים בהאשתג כדי לארגן את ההפגנות הבאות, חצי בצחוק, חצי ברצינות: ב-30 בינואר בסודאן, ב-5 בפברואר בסוריה, ב-12 בפברואר באלג’יריה וב-30 בפברואר בלוב.
5. מחאה
סימני המחיקה השחורים הם מחאה נגד הצנזורה של המשטר המצרי בטוויטר.
6. תמונה מכוננת
כל מחאה זקוקה לתמונה מכוננת שלה. במהפכה המצרית אולי תהיה זו התמונה הבאה - של ילד המנפח את גופו הקטן אל מול השוטרים.
וכאן מתערב צבא מצרים לטובת המפגינים, ומסייע להם להתגונן מפני כוחות המשטרה
7. הומור מהפכות
"זה לא נגמר עד שהגברת השמנה לא שרה. אז יאללה, שמישהו יעביר את המיקרופון לסוזאנה מובארק".
וזו קריקטורה שפורסמה בבלוג שעוקב אחר הפוליטיקה הערבית. מובארק מבקש לפתור את המציאות ברחובות קהיר באמצעי לא שגרתי: פוטושופ.
ורשת פוקס הציעה (בטעות) פיתרון אחר: להעביר את מצרים בעיראק.
8. שפה
כבר אמרנו שהקרב על תדמית המאבק חשוב לא פחות מהמאבק עצמו. שפה משפיעה מהותית על האופן בו אנו תופשים את המציאות. משתמשי טוויטר הפעילו לחץ על אתרי החדשות הגדולים על מנת שיעשו שימוש במילה "התקוממות" (Uprising) במקום "כאוס" בדיווחים על המתרחש במצרים. והם הצליחו בקרב על ההסברה שלהם.
9. השידור הישיר של אל ג’זירה
הדרך האולטימטיבית להתעדכן בנעשה במצרים הייתה לצפות בשידור החי של אל ג’זירה און ליין ובמקביל לקרוא עדכונים בטוויטר. אל ג’זירה שילב את המדיה החברתית בדיווחים שלו בהתמדה ומקצועיות וגרף את כל הקופה, אולם נחסם היום, וגורמים מטעמו תקפו את ממשלת מצרים על "סתימת הפיות" שבכך.
10. הבלוגרים
מעטות האוכלוסיות שסבלו מהמשטר המצרי כמו הבלוגרים המקומיים - שנרדפו, נכלאו ועונו. מסמך ויקיליקס של שגרירות ארה"ב בקהיר קובע שבלוגרים ממלאים תפקיד חשוב בשינוי האקלים הפוליטי במצרים והבעת חוסר נחת מהמצב הקיים. הם צעירים, רהוטים ומשכילים ונקראים על ידי עשרות אלפים, למורת רוחו של השלטון. בסרטון הבא, מתוך חדשות אל ג’זירה, מדברים שלושה בלוגרים צעירים ממצרים.
חורים ברשת הוא בלוג בנושא טרנדים ומדיה חברתית
עוד באתר חורים ברשת: מפת הקשרים העסקיים שלכם בלינקדאין >>