שתף קטע נבחר

השרים אישרו: ביטוח סיעודי לכל; מס הבריאות יעלה

שלב נוסף בדרך להכללת האשפוז הסיעודי בחוק ביטוח הבריאות הממלכתי: אושרה הצעת חוק לפיה כל אזרח בישראל יזכה לביטוח סיעודי דרך קופות החולים. הביטוח ימומן האמצעות העלאה של מס הבריאות ב-0.3%

האם יזכו כלל אזרחי ישראל לביטוח סיעודי? נראה כי הסיכוי לכך גדל. הבוקר אישרה ועדת השרים לחקיקה את הצעת החוק הפרטית של ח"כ חיים אורון בנושא. משמעות השינוי, אם יאושר סופית, היא שמס הבריאות יעלה ב-0.3% והציבור יזכה לביטוח סיעודי דרך קופות החולים. באופן מפתיע תמך משרד האוצר בהצעת החוק, למרות התנגדותו להעלאת מיסים. ההצעה תובא ביום ד' לאישור בקריאה טרומית.

 

 

 

16,000 שקלים לסל שירותים סיעודי

כיום אשפוז סיעודי אינו כלול בסל השירותים ואזרח הזקוק לאשפוז כזה משלם עד 16,000 שקלים על רכישתו באופן פרטי. במקרה בו זכאי החולה לסיוע ("קוד") ממשרד הבריאות הוא משלם בממוצע כ-2,300 שקלים.

 

"אני מקווה שזהו שינוי מגמה", אמר ח"כ אורון, יוזם ההצעה. "ההשתתפות העצמית של האזרחים בהוצאות הבריאות שלהם רק עלתה ומרבים אף נשללה הנגישות לבריאות, קל וחומר לאשפוז סיעודי. יש איפוא לקוות שהממשלה תחזור לרוח חוק ביטוח הבריאות הממלכתי המקורי,שקבע ששירותי הבריאות יינתנו בשוויון ובנגישות מלאה".

 

לפי נתוני האגודה לזכויות האזרח, בישראל למעלה מ-20 אלף חולים סיעודיים בני 65 ומעלה, המשלמים עשרות אלפי שקלים. המצב כיום, בו הטיפול בחולה קשיש הסובל משבר או מחלה מוטל על קופות החולים ואילו האחריות על אשפוז סיעודי מוטלת על משרד הבריאות, יוצר "תמריץ שלילי" לקופות שלא לשקם את הקשיש. מעבר לכך, פיצול האחריות גורם לטירטור החולה ובני משפחתו ולפגיעה ברצף הטיפולי.

 

מנתונים שהוצגו בשבוע שעבר בכנס בנושא שנערך בכנסת עולה כי האזרחים מצביעים ברגליים בנוגע לנחיצות הביטוח הסיעודי: למעלה מ-60% מהישראלים (4.6 מיליון איש) רכשו ביטוח סיעודי פרטי, בעלות שהגיעה ב-2009 ל-1.5 מיליארד שקלים. עוד הוצגו נתונים

לפיהם העלאת מס הבריאות בשיעור של 0.3% מסתכמת בסכום של 10 שקלים בלבד עבור מי שמרוויח 8,000 שקלים ומעלה בחודש.

 

בלשכת סגן שר הבריאות יעקב ליצמן ציינו כי בתיאום עם ח"כ אורון יוקפא המשך הליך החקיקה, כדי שמשרד הבריאות יוכל לגבש הצעת חוק ממשלתית דומה, הכוללת מספר שירותים נוספים הנמצאים בידי הביטוח הלאומי והעלאת מסים של עד 0.5%.

  

ליצמן אמר כי מדובר במהלך חשוב וראוי למערכת הבריאות. "מדובר בצעד מהפכני שיביא לצדק חברתי ולתיקון עוול של שנים רבות, למען עשרות אלפי חולים בני 65 ומעלה המאושפזים במצב סיעודי". 

 

"אנחנו מאד שמחים ומאושרים", אמר ל-ynet רמי אדוט, רכז פרוייקט "הזכות לבריאות" באגודה לזכויות האזרח, לאחר ההחלטה בועדת החקיקה. "נמשיך את המגעים עם משרד הבריאות ובכנסת כדי להשפיע על תוכן ההסדר. הוצאות משקי הבית הפרטיים על ביטוחים סיעודיים ועל קניית מיטות באופן פרטי הן כל כך גדולות, ובמקום זה ניתן להעביר סכום קטן יחסית מהמערכת הציבורית".

 

אך לא כולם מרוצים מהצעת החוק. ח"כ רחל אדטו מתחה ביקורת על העובדה שהיא כרוכה בהעלאת מיסים. "יש לברך את ח"כ חיים אורון על הישגו היום בוועדת שרים לחקיקה, אך שוב אנו רואים רפורמה ראויה בתחום הבריאות שנעשית בדרך בעייתית ולא נכונה", אמרה ל-ynet. "מימון חקיקה זו על ידי העלאת מס הבריאות מהווה תקדים מסוכן. תוספת מס בריאות לשם קידום רפורמה במערכת הבריאות היא מדרון חלקלק שיעודד הטלת מסים נוספים לפתרון בעיות אחרות במערכת הבריאות, כמו הרפורמה לבריאות הנפש, שעדיין לא נמצא לה מקור כספי במסגרת תקציב משרד הבריאות לשנתיים הקרובות, או קידום בריאות תושבי הפריפריה באמצעות הטלת מס בריאות על תושבי המרכז. ממשל המעוניין לקדם רפורמה יכול ואף צריך למצוא לכך מקור תקציבי הולם ולא באמצעות הדרך הקלה של הטלת מס נוסף על כתפי האזרחים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
למעלה מ-20 אלף חולים סיעודיים בני 65 ומעלה
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים