קלינטון קוראת לבחירות חופשיות: רוצים דמוקרטיה
אחרי התמיכה במוחים, ארה"ב עושה צעד נוסף להדחת משטר מובארק - וקוראת למעבר חלק של השלטון. "אנחנו לא רוצים לראות הפיכה שלא תוביל לדמוקרטיה", הבהירה מזכירת המדינה
אובמה חיזק את המפגינים במצרים, מזכירת המדינה שלו קוראת כעת לבחירות חופשיות. הילרי קלינטון אמרה היום (א') כי אין בכוונתה לסייע ליצירת מצג שווא ולהצהיר כי משטרו של מובארק יציב, והבהירה שהאמריקנים מקווים שאחת מתוצאות ההתקוממות במצרים תהיה עריכת בחירות חופשיות בשכנתה הדרומית של ישראל.
מצרים על סף הפיכה - כל הדיווחים והתמונות - בעמוד מיוחד
- מיליונים נותקו מאל-ג'זירה, מובארק שידר תעמולה
- "אנשי המהפכה": דתיים וחילונים, יאפים ומובטלים
- סולימאן מונה לסגן נשיא. "בניו של מובארק נמלטו"
- רה"מ: מאמץ לשמור על היציבות, שהשלום יימשך
- עדכונים שוטפים - בפייסבוק של ynet
קלינטון התראיינה במהלך היום לחמש רשתות טלוויזיה אמריקניות, ושטחה שם את עמדת ממשל אובמה על הסערה המתחוללת במצרים. "המסר של ארצות-הברית היה קבוע. אנחנו רוצים לראות בחירות חופשיות ומצפים שזה יהיה חלק מתוצאות ההתרחשויות שם", אמרה קלינטון בראיון בתוכנית "פגוש את העיתונות" ברשת NBC. היא הדגישה שוב את רצונה של ארצות-הברית בכינון משטר דמוקרטי במצרים.
בקהיר כבר הביעו מורת רוח מיחסו של הממשל האמריקני למתחולל בארצם. משרד החוץ המצרי הודיע כי "ברגעים כאלה מתברר מי הם חבריה האמיתיים של מצרים, ומי מנסים לערער את יציבותה". אותה הודעה מכוונת גם לעבר קטאר, שרשת הטלוויזיה שלה, אל-ג'זירה, נתנה זריקת עידוד למחאות ההמוניות בארץ הנילוס.
בתשובה לשאלה האם משטרו של חוסני מובארק יציב, אמרה מזכירת המדינה האמריקנית: "אני לא הולכת להיכנס לספקולציות". בראיון ל"פוקס ניוז", הבהירה קלינטון כי בוושינגטון לא מעוניינים שההתקוממות במצרים תביא להחלפתו של מובארק במשטר רודני. "אנחנו לא רוצים לראות הפיכה שלא תוביל לדמוקרטיה או תגרום לדיכוי, אלא למה שיתאים לשאיפות של בני העם המצרי.
קלינטון הכחישה את הדיווחים שלפיהם דנים בממשל באפשרות לקצץ את הסיוע המוענק לקהיר, ובאשר לחילופי השלטון העתידיים במצרים אמרה כי "אנחנו רוצים לראות מעבר מסודר, כדי שלא יווצר חלל ריק". כשנשאלה האם היא תומכת במשטרו של מובארק, השיבה מזכירת המדינה: "אנחנו לא רוצים לשלוח מסר של תמיכה או לא, אבל אנו בהחלט עומדים לצד העם המצרי".
על ההשלכות שעלול לגרום המצב על הנעשה במזרח התיכון כולו ואף על ישראל, אמרה קלינטון כי "מצרים היא שותפה שלנו בתהליך שלום ששמר על האזור ממלחמה במשך יותר מ-30 שנה וחסך חיי אדם רבים, במצרים, בישראל ובמקומות נוספים".
על האיומים להגיב בצבא המצרי ביד קשה כדי לדכא את ההפגנות, אמרה קלינטון כי "אנחנו קוראים לכולם להימנע מאלימות. אנחנו יודעים שעל הצבא מוטלת משימה רגישה מאוד לשמור על סדר, ולכן אנו קוראים לפתור את המצב בדרכי הידברות".