שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

אל-בראדעי באולטימטום: "מובארק, עזוב היום"

מנהיג האופוזיציה, שקיבל גיבוי מהאחים המוסלמים, קורא לנשיא מצרים לעזוב היום את המדינה והזהיר מגורל דומה לדיקטטורים אחרים: "לך בכבוד, לפני שהדברים ייצאו מכלל שליטה", אמר - ויצא להפגין. הוא סימן את היעד הבא: ממשלת אחדות לתקופת מעבר, בתמיכת הצבא. בקהיר ממשיכים להפגין עשרות אלפים

קורא התיגר על מובארק נעזר בגיבוי המפתיע שקיבל מ"האחים המוסלמים " ומציב אולטימטום לנשיא - עזוב היום את תפקידך ואת המדינה. מוחמד אל-בראדעי, שחזר ביום חמישי לקהיר והושם במעצר בית בעקבות השתתפותו במחאה נגד הנשיא חוסני מובארק, אמר היום (יום א') בראיון ל-CNN כי על שליט מצרים ב-30 השנה האחרונות לפנות את כסאו "היום", כדי לאפשר הקמת ממשלת אחדות. ynet ממשיך להעביר בשידור חי את המחאה ההמונית בקהיר.

 

 
ביום השישי להפגנות הענק נגד מובארק, קיבל אל-בראדעי תמיכה מפתיעה מתנועת האופוזיציה הגדולה ביותר במצרים, שקראה לראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לשעבר לשבת למשא ומתן עם המשטר המצרי. בינתיים, נמשכות הפגנות הענק בכיכר א-תחריר בקהיר, בהן נוטלים חלק רבבות אזרחים מצרים.
 
למרות שהושם במעצר בית, גם אל-בראדעי הצטרף למפגינים ויצא לכיכר א-תחריר. לאחר שהפר את הצו שוב קרא שם להדחת מובארק ואמר: "אי אפשר להחזיר אחורה את מה שהתחלנו בו". במגפון שניתן לו, אמר הדיפלומט הוותיק: "יש לנו מטרה אחת עיקרית - לסיים את המשטר הזה ולפתוח שלב חדש, מצרים חדשה".
 

אל-בראדעי פונה להמונים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

במקביל, מתקיימות הפגנות גם באלכסנדריה, איסמעיליה, סואץ ומנסורה. בנוסף, רשת אל-ערביה דיווחה כי מספר גדול של אסירים נמלטו מבתי הכלא בקהיר ובסביבותיה. דיווח זה מצטרף לדיווחים מהבוקר ואתמול על בריחה של אלפים מבתי הסוהר ברחבי מצרים.
 
מצרים על סף הפיכה - כל הדיווחים והתמונות - בעמוד מיוחד
המפגינים קיבלו היום גיבוי נוסף גם מהאמריקנים, לאחר שמזכירת המדינה, הילרי קלינטון, אמרה כי היא קוראת לבחירות חופשיות, שיובילו לדמוקרטיה - וסירבה לומר אם משטר מובארק יציב.
 

אל-בראדעי, חתן פרס נובל לשלום, אמר בראיון כי "זה חסר סיכוי מצד מובארק להישאר בשלטון, ברור לכל אחד במצרים שמובארק צריך לעזוב היום. אני מציע לו לעזוב היום את המדינה, ואם זה לא יקרה היום, אז מחר. מובראק יעזוב את מצרים בימים הקרובים".

 

צילום: AP

 

בפניה ישירה לנשיא המכהן מאז 1981, הזהיר אותו אל-בראדעי מגורל דומה לדיקטטורים אחרים שלא ברחו בזמן: "עזוב בכבוד, לפני שהדברים ייצאו מכלל שליטה. זה קרה להרבה דיקטטורים, אני לא רוצה לראות את זה קורה למובארק".

 

אל ברדאעי סימן גם את היעד הבא, "שמוסכם על כולם" - ממשלת אחדות אחדות לתקופת מעבר, שתכין את הקרקע לבחירות חופשיות. "אנחנו מקווים שהצבא יוכל לשלוט במצב, אבל הצבא אינו מסוגל לשלוט. יש ביזה בכל מקום. מיליונים ברחובות. זוהי מדינה שקורסת".

 

"אסכים להיות גשר בין טוטליטריות לדמוקרטיה"

לגבי עמידתו בראש ממשלת המעבר, הצהיר אל-בראדעי שאין לו כל רצון להיות נשיא: "זו לא העדיפות הראשונה עבורי להיות נשיא, אבל אם עמי ירצה שאשרת כגשר ממשטר טוטליטרי לדמוקרטיה, אני לא אאכזב". הוא הוסיף כי "מצרים צריכה להתיישר עם שאר העולם. מצרים צריכה להיות מדינה חופשית פתוחה ודמוקרטית, אחרי שנים של תמיכה בשליט ברוטלי, בשם היציבות".

 

האיש שנטל חלק במחאה וספג סילוני מים בהפגנה הגדולה ביום שישי אמר כי אין לאפשר לצבא לשלוט במצרים והתייחס לסגן הנשיא שמינה מובארק בסוף השבוע: "אני מכיר את עומר סולימאן ויש לי כבוד כלפיו, אבל צריך לשנות את השיטה. צריך להסכים לממשלת אחדות, ולעבור מרודנות לדמוקרטיה, כמו בשאר העולם. אני מקווה ליצור קשר עם הצבא ולהגיע להסכמה"

 

אל-בראדעי התייחס גם לגיבוי שקיבל מהאחים המוסלמים: "המצב נזיל, אבל היום היו מספר הצהרות של חלקים בחברה, שנתנו לי מנדט לדון עם הצבא ועם העולם, כדי לבצע את המעבר". הוא אמר כי הוא "רוצה לראות מצרים דמוקרטית שתמשיך ביחסים עם המערב", וביקש להפיג את החששות מהאחים המוסלמים. "זהו מיתוס שהמשטר מכר לעולם. לאחים המוסלמים אין מה לעשות עם קיצונים במקומות האחרים. הם מיעוט במצרים. יש להם אמינות כי הם בעד מדינה מסודרת על בסיס חוקה. המדינה לא תתנהל על פי הדת".

 

משרד החוץ: "להימנע משהייה במצרים"

בשל המצב במצרים,

פרסמו הערב במשרד החוץ אזהרת מסע חדשה שבה נקראים אזרחי ישראל להימנע מלנסוע למדינה. "לישראלים המבקרים במצרים מומלץ מאוד לשקול את המשך השהייה במדינה, ומי שמחליטים בכל זאת להישאר שם מתבקשים לעקוב אחר ההתפתחויות, למלא אחר הוראות השלטונות, בדגש על העוצר, ולהימנע מלשהות במקומות פתוחים. לפי שעה, נמל התעופה בקהיר פעיל ופתוח לטיסות בינלאומיות".

 

נוסף על כך, ביקשו במשרד החוץ להזכיר כי "במטה ללוחמה בטרור קוראים לצאת לאלתר מחצי האי סיני", אך הבהירו כי "מבחינת הדין הישראלי, לא קיים איסור לבקר באותם אזורים או לשהות בהם".

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתפו אליאור לוי, רועי נחמיאס ורונן מדזיני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל-בראדעי בהפגנות בקהיר
צילום: AFP
המחאה נגד מובארק
צילום: AP
מומלצים