עצמאי? כדאי להיזהר מחשבוניות פיקטיביות
זיוף, החלפת חשבוניות, הכללת ציוד שנרכש לצרכים פרטיים וניפוח סכום העסקה - ברשות המסים מכירים את כל הטריקים. גם אם נפלתם קורבן בתמימותכם, בתי המשפט וחוקרי המס לא צפויים לגלות רגישות. כדאי להיזהר
האם ברשותכם חשבונית מס פיקטיבית? לאחרונה, דווח כי מתנהלת חקירה חדשה ברשות המיסים כנגד כנופיית מפיצי חשבוניות מס פיקטיביות, בהיקפים הנאמדים במיליוני שקלים. חקירה זו, מהווה אחת מיני רבות, שנפתחו כנגד מנפיקי החשבוניות הפיקטיביות, כמו גם כנגד בעלי העסקים שקיזזו את החשבוניות בספרי העסק שלהם.
במקרים רבים, מסתיימות החקירות כנגד בעלי העסקים, בעונשי מאסר ובסנקציות אזרחיות כבדות וכואבות כדוגמת פסילת ספרי העסק, אי הכרה בתשומות, קנסות אזרחיים וכפלי מס.
ביהמ"ש לא מתרשם מתמימות בעל העסק
לא אחת, בעל העסק כלל אינו מודע לעובדה כי הוא מחזיק בידו חשבונית פיקטיבית, שהופכת אותו בעל כורחו, מעוסק לגיטימי לעבריין מס. רשויות המס ובתי המשפט, אינם מתרשמים מחוסר הבקיאות של בעל העסק וטענתו כי פעל בתמימות. הם מצפים ממנו לבחון כנדרש את החשבונית ולהסיר כל ספק שמא מדובר בחשבונית פיקטיבית.
אמנם, כחלק מהמאבק של רשות המסים בחשבוניות הפיקטיביות שונתה שיטת הדיווח למע"מ מדיווח ידני לדיווח מקוון שיאפשר הצלבות של דיווחי ספק־לקוח, אולם כלל לא בטוח כי הדבר יקטין באופן דרמטי את היקף התופעה.
מהי חשבונית מס? חשבונית מס היא מסמך מסחרי או משפטי המתעד עסקה בין קונה למוכר, או בין נותן שירות למקבל השירות.
החשבונית משמשת את רשויות המס, על מנת לקזז את המס הנובע מהעסקה שבוצעה. דהיינו, בכל חשבונית מס מופיע סכום המע"מ על העסקה שיש להעביר לרשויות המס. מנגד מקבל החשבונית ראשי להתקזז בסכום זה עם תקבולי המע"מ שהוא אמור לשלם.
חשבונית מס / קבלה, היא שילוב של חשבונית מס עם קבלה. השימוש בה מתבצע כאשר מקבלים את התשלום במועד הוצאת החשבונית.
לפי הוראות החוק חשבונית מס צריכה לכלול את הפרטים הבאים: תאריך העסקה, מספר רץ, שם העסק, מספר העוסק המורשה שלו, כתובת העסק והטלפון שלו, המילה "מקור" (מופיע רק בהעתק הראשון), פרטי הלקוח, וכמובן פרטי העסקה. החשבונית כוללת, כאמור, את ההכנסה ותוספת של מע"מ.
הנה כמה דוגמות למתן חשבונית פיקטיבית, מהן כדאי להיזהר:
קבלת חשבוניות מזויפות
ישנם בעלי עסקים שהחליטו ליהנות מכל העולמות, לא להירשם במע"מ וכתוצאה מכך, לא לקבל היתר להנפקת חשבוניות, אך במקביל, הם ממשיכים לספק סחורה ושירותים, באמצעות מתן חשבוניות מזויפות ע"ש עוסק הרשום במע"מ כדין.
כך למשל, במקרה בו בעל עסק, שמזמין אספקה של נייר למדפסות שלו, וקיבל מעבריין המס חשבונית שהודפסה במחשב ביתי, ושדומה להפליא לחשבוניות של עוסק הרשום כדין, שעוסק בשיווק נייר.
מקבל החשבונית, שכלל לא התכוון להונות את רשויות המס, מוצא את עצמו במקרה הטוב- עם נייר חסר ערך המהווה חשבונית מזויפת פיקטיבית, האסורה בקיזוז. במקרה הרע, מקבל החשבונית, יעמוד לדין פלילי ויאלץ להתמודד עם שורה של סנקציות אזרחיות שיוטלו עליו.
חשבונית של מישהו אחר
שיטה נוספת ומוכחת להסתבך עם רשות המסים, היא לקבל חשבוניות שהונפקו על ידי עוסק הרשום במע"מ כדין, אלא שמנפיק החשבוניות כלל לא ביצע את העסקה עם הצד שקיבל את החשבוניות, ולמעשה העוסק הנפיק את החשבוניות עבור צד ג'.
כך למשל, החשמלאי הנמרץ שהזמנתם על מנת לתקן את מערכת מיזוג האוויר בבית העסק, מסר לכם עם תום עבודתו חשבונית חוקית לחלוטין. ואולם, חשבונית זו נתלשה מפנקס החשבוניות של אחיו או של גורם אחר, שכאמור, אינו צד לעסקה.
אף אם יאמר לכם החשמלאי ש"אין בעיה עם החשבונית", הרי שמדובר בחשבונית זרה ופיקטיבית האסורה לקיזוז, שהצגתה לרשויות המס, יכולה לסבך אתכם.
האומנם ציוד עסקי?
מרגלית (שם בדוי) בעלת עסק לממכר עוגות, אוהבת לתור את הארץ עם משפחתה וקונה על בסיס חודשי ציוד מחנאות. ברגע של הארה, לאחר שחמותה גערה בה שהיא "פראיירית מדופלמת", היא ביקשה מבעל החנות לציוד המחנאות שירשום מעתה והלאה על גבי חשבונית הרכישה של הציוד "ציוד עסקי".
פקיד המס המטפל בתיק העסק של מרגלית, הרים גבה נוכח הדיווח על עלייה הדרמטית בגובה הרכישות של הציוד העסקי ולאחר בירור קצר, תוך כדי הצלבת נתונים, הבין כי עסקינן בחשבונית פיקטיבית, "וסידר" למרגלית פגישה לצורכי היכרות ובירור, במשרדי החקירות של רשות המסים.
ניפוח סכום העסקה
אושרי, בעל פיצוציה בתל אביב, החליט לשפץ את חזית חנותו, ולהתאימה לרוח העיצוב העכשווית. לשם כך הוא אף הסתייע במומחה ל"פאנג שאווי", שקיבל עבור יעוצו 10,000 שקל, אך בחשבונית נרשם לבקשתו 15 אלף שקל, על מנת לקבל החזר מס גבוה.
החשבונית שקיבל מהווה משום חשבונית פיקטיבית מנופחת, שעלולה לגרום לפסילת ספרים ולסנקציות פליליות. ישנם אף מקרים בהם החשבוניות מונפקות על ידי עוסק הרשום כדין במע"מ, אף שאין מאחורי החשבוניות כל עסקה כלל וכלל, מהלך שגם הוא מן הסתם מוגדר כפלילי.
איך בודקים האם מדובר בחשבונית פיקטיבית?
כאמור, אי ידיעת החוק אינה פוטרת את מקבל החשבונית מעונש, ובמרוצת השנים, קבע בית המשפט שורה של פעולות, שעל מחזיק החשבונית לבצע, בכדי להסיר כל ספק שמא מדובר בחשבונית פיקטיבית.
ברור כי קיימת בכך טרחה מסוימת, אולם היא מתגמדת אל מול ההתמודדות עם רשויות המס.
ראשית, בפסיקה נקבע כי על מקבל החשבונית לוודא כי מוציא החשבוניות, רשום ברשויות מע"מ ותיקו פעיל. מומלץ להצליב זאת אל מול הרשום באתר רשות המיסים.
כפעולה משלימה יש לדרוש העתק אישור ניהול ספרים והעתק אישור ניכוי מס במקור.
כאשר נותן השירות או מספק הסחורה הינו חברה, יש להנפיק תדפיס מרשם החברות ולוודא כי המנהל מולו הינכם מתנהלים, רשום כבעל מניות ו/או כמנהל החברה. כמו כן, יש לבקש אישור זכויות חתימה בחברה, מאושר ע"י עו"ד.
בכל מקרה חובה לצלם את תעודת הזיהוי של מנהל החברה/העסק מולו הינכם פועלים. היה ואינכם מתנהלים מול המנהל, הרי שיש לוודא כי האדם העומד מולכם, מחזיק ביפויי כוח חתום כדין ממנהל החברה/העסק, המסמיך אותו לפעול בשמו.
כמו כן, יש לשמור העתק החוזה עם מוציא החשבונית (במידה וקיים), ומומלץ במידה וניתן לדרוש כי מוציא החשבוניות ימציא לידכם העתק משולם של הדוח החודשי למע"מ.
נוסף על כך, מומלץ לשלם רק בצ'קים לפקודת העוסק בלבד, המשאירים חותם בבנק ומקטינים את האפשרות לביצוע עבירה שכזו.
כמובן שאין המדובר ברשימה סגורה ויתכנו מקרים נוספים בהם רשות המסים תראה בחשבוניות שהוצאו כחשבוניות פיקטיביות. לכן, במקרה של ספק מומלץ להתייעץ עם רואה חשבון או עו"ד, שכן, הסנקציות על מקזזי החשבוניות הפיקטיביות הן חמורות.
הכותב הוא מומחה לדיני מיסוי פלילי ואזרחי ושותף במשרד עוה"ד בתרון, בר-טוב.