אסד: מצבי טוב משל מובארק, כי אני נגד ישראל
נשיא סוריה אמר כי אחת הבעיות של מצרים ותוניסיה שידעו התקוממות עממית, היא הקשר שלהן עם ארה"ב. הוא הודה שגל ניסיונות ההפיכה ייאלץ את שליטי ערב להתאים עצמם לשאיפות האזרחים, והבטיח לקדם רפורמות: "לא ברור אם אנחנו הולכים לכאוס או סדר". הוא הבהיר: "תהליך השלום לא מת"
בשאר אסד מסתכל דרומה, ולפחות לטענתו - הוא אינו מודאג: נשיא סוריה אמר בראיון לעיתון "וול סטריט ג'ורנל" שמתפרסם הבוקר (יום ב') כי מצבו טוב יותר מזה של שליטי מצרים, תוניסיה ותימן, שלוש מדינות ערביות שידעו התקוממות עממית בשבועות האחרונים. אסד גם מצא הסבר לטענתו זו: שלוש המדינות הללו קשורות באופן הדוק לארצות הברית, בעוד שארצו שלו - אינה קשורה אליה.
מצרים על סף הפיכה - כל הדיווחים והתמונות - בעמוד מיוחד
- המסמך שמסעיר את מצרים: מובארק יזם הכאוס?
- אל-בראדעי באולטימטום: "מובארק, עזוב היום"
- מיליונים נותקו מאל-ג'זירה, מובארק שידר תעמולה
- "אנשי המהפכה": דתיים וחילונים, יאפים
- עדכונים שוטפים - בפייסבוק של ynet
אסד אמר לעיתון האמריקני כי בניגוד לנשיא מצרים, חוסני מובארק, שארצו נמצאת על סף הפיכה, לו עצמו יש זמן רב יותר להיערך לרפורמות, בשל עמדותיו האנטי-אמריקניות. לדבריו, העימות שלו עם ישראל מותיר אותו בעמדה טובה יותר מול אזרחיו.
על רקע גל ניסיונות ההפיכה, אמר אסד כי המזרח התיכון ניצב בפני תקופה חדשה, וכי השליטים הערבים יצטרכו לעשות יותר כדי להתאים את עצמם לשאיפות הפוליטיות והכלכליות הגדלות של אזרחיהם. "זו הולכת להיות תקופה חדשה, אבל לא ברור אם זה הולך לקראת כאוס או סדר. הסוף אינו ברור עדיין".
אסד אמר בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל" כי מדינות ערב זקוקות לזמן כדי לבנות מוסדות ולשפר את החינוך, לפני פתיחה מוחלטת של המערכת הפוליטית. לדבריו, הדרישות הגוברות לרפורמה פוליטית מהירה עלולות להזיק לחברות הערביות, אם הן לא יהיו מוכנות לרפורמות הללו.
אקדם רפורמות בשנה הקרובה
ובכל זאת, הנשיא הסורי סבור כי מצבו טוב יותר מזה של מובארק. "אם לא ראית צורך ברפורמות לפני מה שקרה במצרים ובתוניסיה, אז מאוחר מדי לבצע רפורמות", אמר. הוא טען כי "סוריה יציבה משום שאתה צריך להיות קשור מאוד לאמונות של האנשים. זה נושא בסיסי. כשיש פזילה החוצה, נוצר ריק, שגורם לתסיסה".
למרות דבריו של אסד, רק לפני שבועיים, בעקבות ההתקוממות בתוניסיה והחשש מגל הפיכות בעולם הערבי, ביצעה ממשלתו צעד זהיר שנתפש כניסיון לרכך את האזרחים, כשהגדילה סובסידיות בשיעור עצום, גם במחיר של פגיעה קשה בתקציב הלאומי.
בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל" הסביר אסד כי בכוונתו לקדם רפורמות השנה, אך אמר שברור כי לא מדובר ברפורמות מהסוג שדורשים המפגינים במצרים. הוא ציין כי הוא מעוניין לשפר את היחסים עם ארה"ב ואף לשתף עמה פעולה במלחמתה באל-קאעידה, אך אינו מוכן לעשות זאת על חשבון יחסי ארצו עם איראן.
כמעט שיחות ישירות עם אולמרט
הנשיא הסורי שב ואמר בראיון כי סוריה נכונה לקיים משא ומתן לשלום עם ישראל תמורת השבת רמת הגולן לחזקתה, אך הדגיש כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אינו מוכן להיות מעורב במשא ומתן דומה לזה שאסד ניהל עם קודמו בתפקיד, אהוד אולמרט, בשנת 2008. אסד טען כי השניים היו קרובים אז לגיבוש הסכם על מעבר לשיחות ישירות.
אסד דיבר על שיחת תיווך שערך ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, בינו לבין אולמרט, ובהם דובר על קו הנסיגה. "הוא אמר לארדואן, תן לי לחשוב על זה, זה קשה לי, אני אחשוב על זה בשובי לישראל, ואיידע אותך".
השיחה התקיימה ארבעה ימים לפני תחילת מבצע "עופרת יצוקה" בעזה, שבעקבותיו הופסקו שיחות השלום עם סוריה. "היינו קרוב מאוד להכנת הנייר הזה. היינו קרובים להגדיר את התנאים שיינתנו לאמריקנים, ולומר להם - הנה האמצעים לנהל את התיווך הבא: את השיחות הישירות. אבל הכל הלך לדיון שונה".
אסד אמר בראיון כי ניתן יהיה לחדש את תהליך השלום. "התהליך לא מת, כי אין אופציה אחרת. אם אתה רוצה לדבר על תהליך שלום מת, הפירוש הוא שכולם צריכים להתכונן למלחמה הבאה. זהו משהו שלנו אין אינטרס בו ולאזור אין. אני חושב שישראל למדה לקח ב-2006. מעצמת-על במזרח התיכון לא יכולה להביס כוח קטן, עם כל הנשק שיש לה".
כולם יודעים את האמת על ליברמן
אסד אמר כי "הטכנולוגיה השתנתה, אמונות השתנו, וטקטיקות השתנו מאוד. הכול השתנה. אבל למרות זאת אנחנו צריכים להאמין שרק שלום יכול לעזור לנו. לכן אנחנו אופטימיים, וזו הדרך היחידה שגורמת לנו לעבוד למען השלום".
נשיא סוריה אמר כי אם רוצים לדבר על תהליך שלום כולל, יש שלושה צדדים: "הצד הסורי, שהוא צד ערבי, הצד הישראלי והמתווך. לגבי הצד הסורי, יש לי תמיכה של אזרחיי, ויש לי חופש פעולה נרחב להתקדם. אבל התקדמות אין פירושה לזוז לכל כיוון. אתה לא יכול לומר לי לקחת אוטובוס ולנסוע מבלי לדעת לאן. אנחנו לא נוסעים במזג אוויר
ערפילי. זו סוריה. לכן אנחנו נמנעים מהמחזוריות המרושעת, ולכן עדיין יש לנו תמיכה".
אסד אמר כי הפלסטינים, לעומת זאת, מפולגים, ואינם יכולים לצעוד כרגע אל השלום. "לגבי הצד הישראלי, כולם יודעים שזו ממשלה ימנית. קואליציה המבוססת על מפלגות שונות, כולל המפלגה של ליברמן 'ישראל ביתנו', שהיא מאוד ימנית. הוא הצהיר שכל עוד הוא בממשלה, הוא לא יאפשר לשלום עם סוריה להתקדם".
הנשיא הסורי הגדיר את ליברמן "ימני קיצוני", ואמר כי "כל גורם אמריקני ואירופי יודע את האמת". הוא הוסיף: "עם הממשלה הזו, יש האומרים שזה מאוד קשה להשיג שלום ויש האומרים שזה בלתי אפשרי".