מחקר: כלבים מריחים ומזהים סרטן המעי הגס
במחקר חדש הצליחו כלבים לזהות בדיוק של 95% שלבים מוקדמים בסרטן המעי הגס, מדגימות נשיפה של החולים. החוקרים מקווים שהממצאים יאפשרו פיתוח חיישן לאבחון הסרטן באמצעות מולקולות המשתחררות מתאי הסרטן אל האוויר
הכלבים זיהו סרטן ב-95%
במחקר, שנמשך מספר חודשים, נאספו 74 דגימות מ-48 חולי סרטן המעי, בשלבים שונים של המחלה, ומ-258 אנשים שאינם חולי סרטן. הדגימות כללו מכלים ובהם אוויר שנשפו החולים לתוכם וכן דגימות צואה. במחצית מהדגימות אובחנו פוליפים במעי הגס - גידולים העלולים להתפתח לסרטן המעי הגס. גידולים אלה מתגלים לרוב בקולונוסקופיה ומסירים אותם בהקדם, לפני שהם הופכים לגידול סרטני.
מהמחקר עלה כי הכלבים הצליחו לזהות בהצלחה אילו דגימות שייכות לחולי סרטן ואילו לא: ב-33 מתוך 36 דגימות הנשיפה וב-37 מתוך 38 דגימות הצואה אבחנו הכלבים סרטן בשלבים מוקדמים מאוד של המחלה. שיעור הדיוק באבחון הסרטן הגיע לכדי 95% מבדיקות הנשיפה ו-98% מבדיקות הצואה.
כ-6% מכל דגימות הנשיפה וכן אחת מכל עשר בדיקות הצואה הגיעו מנבדקים הסובלים ממחלות מעיים שונות, ובהן מחלות מעי דלקתיות (קרוהן או קוליטיס אולצרטיבה), כיבים, דיברטיקוליטיס ודלקת התוספתן.
החוקרים: השימוש בכלבים אינו מעשי
לשם ההשוואה,
בדיקת דם סמוי בצואה המתבצעת גם בישראל בקופות החולים לצורך אבחון מוקדם של סרטן המעי הגס מזהה שלבים מוקדמים של סרטן רק באחת מכל עשר דגימות.
החוקרים הסבירו כי ממצאי המחקר מעלים את האפשרות כי קיימים ריחות המשתחררים מתאי הסרטן הפזורים בגוף ונפלטים החוצה בנשיפה. המחקר הנוכחי מצטרף לשורת מחקרים שהראו כי כלבים מסוגלים להריח גם סרטן ריאות, סרטן בשלפוחית שתן, סרטן העור, סרטן השד וסרטן השחלות.
לדברי החוקרים, שימוש בכלבים לצורך אבחון מוקדם של סרטן אינו מעשי, אולם פיתוח חיישן שיאבחן מולקולות המשתחררות מתאי הסרטן ונפלטות באוויר הננשף או בצואה עשוי להוות פריצת דרך באבחון המוקדם.