שתף קטע נבחר

מחקר: איכות החיים עולה ככל שמס' הילדים גדל

מחקר ישראלי, שנערך בביה"ח הדסה עין כרם, בדק אילו גורמים הכי משפיעים על איכות החיים בגיל המעבר. הממצא המפתיע: למספר הילדים הייתה ההשפעה הגדולה ביותר. לגלי החום, לעומת זאת, כמעט ולא הייתה השפעה

ילדים זה לא רק שמחה, אלא גם איכות חיים: מחקר ישראלי מצא כי הגורם שהשפיע יותר מכל על איכות החיים בגיל המעבר היה מספר הילדים. המחקר מצא כי אמהות לשלושה ילדים ומעלה זכו לאיכות החיים הטובה ביותר. הקשר בין מספר הילדים לאיכות החיים היה חזק יותר מאשר ההשפעה של התסמינים הגופניים של גיל המעבר.

 

 

לא נמצא קשר בין גלי החום לאיכות החיים

המחקר נערך בבית החולים הדסה והשתתפו בו 151 נשים בנות 45 עד 55 בשלבים שונים של גיל המעבר. הנשים התבקשו למלא שאלון אנונימי ובו פרטים דמוגרפיים, פרטים על אורח חייהן (כמו עישון, פעילות גופנית ועוד) וכן שאלות בנושא תופעות גיל המעבר ואיכות חייהן. 69% מהנשאלות היו אמהות לשלושה ילדים ומעלה וכ-89% מהן היו בעלות השכלה גבוהה, על תיכונית.

 

הנתונים שמילאו שוקללו לשני מדדים מקובלים מהעולם לנשים בגיל המעבר. הראשון, מדד המדרג את חומרת התסמינים של גיל המעבר על שם גרין הכולל את התופעות: גלי חום והזעות לילה, דכדוך או התקפי בכי, תופעות גופניות כמו הפרעה בקצב הלב או כאבי פרקים ושרירים והפרעות בתפקוד המיני. המדד השני הוא מדד להערכת איכות החיים, המדרג את איכות החיים התעסוקתית, הבריאותית, המינית והרגשית.


המחקר משקף את הערכים בישראל (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

המחקר מצא כי יש מתאם קטן מאוד בין הסימפטומים הגופניים לאיכות החיים, כאשר הקשר בין סימפטומים של גלי חום והזעות לאיכות חיים לא היה מובהק במיוחד. לעומת זאת, נמצא קשר מובהק יותר בין התופעות הפסיכולוגיות (דכדוך ובכי) והבעיות בתפקוד המיני לבין איכות החיים בגיל המעבר.

 

הקשר המובהק ביותר אותו מצאו החוקרים היה בין איכות החיים למספר הילדים. נשים עם מחזור לא סדיר או לאחר הפסקת המחזור, שהיו אמהות לשני ילדים או פחות, דרגו את איכות החיים שלהן בציון 91. לעומתן אמהות לשלושה ילדים ומעלה דרגו את איכות החיים שלהן בציון 99. נשים בעלות מחזור סדיר עם שני ילדים או פחות דירגו את איכות חייהן בציון 87, ואילו אמהות לשלושה ילדים ומעלה דירגו את איכות חייהן בציון 96.

 

בעולם: גיל המעבר נחשב לתקופת פריחה

"השערת המחקר שלנו היתה כי אישה שסובלת מתסמינים פיזיים הקשורים לגיל המעבר תדווח על ירידה באיכות החיים", מסבירה עורכת המחקר, שהתקבל לפרסום בעיתון menopause, ד"ר רונית חיימוב-קוכמן, מהמחלקה למיילדות וגינקולוגיה בהדסה הר-הצופים. "אם נשאל את רוב הרופאים הם יצביעו על גלי חום כתסמין

המרכזי של גיל המעבר, הממריץ נשים ליטול טיפול הורמונלי. להפתעתנו מצאנו שאין לגלי החום השפעה על איכות החיים של נשים בגיל המעבר. הממצא היותר מפתיע היה שהנתון שנמצא כמשפיע ביותר על מדד איכות החיים היה מספר הילדים, כאשר נשים עם שלושה ילדים ומעלה היו מאושרות יותר בכל שלב של גיל המעבר, לעומת נשים עם שני ילדים ומטה".

 

ד"ר חיימוב-קוכמן מציינת כי הקשר שנמצא בין תסמינים גופניים, כמו בעיות בתפקוד המיני או דכדוך, לבין איכות החיים "לא היה קשר מאוד חזק ולחלוטין לא היה חזק כמו הקשר בין מספר הילדים לבין איכות החיים".

 

בנוסף משערת ד"ר חיימוב-קוכמן כי מדד איכות החיים שנמצא במחקר הישראלי משקף את ערכי החברה הישראלית, המקדשת את המשפחתיות. היא גם מציינת כי במחקרים במדינות אחרות נמצאו תוצאות שונות. "אחת ההשערות שלנו היא שנשים בישראל רואות בתקופת גיל המעבר תקופה של תחילת עקרות, בעוד שבעולם המערבי זו מוצגת כתקופת פריחה, שבה אין צורך לחשוש מהריונות בלתי רצויים. יכול להיות שנשים שילדו שני ילדים או פחות מרגישות שאולי זה לא מספיק, שהן לא מיצו את הפוטנציאל שלהן, וייתכן כי זה משפיע על איכות החיים שלהן".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גם תופעות פסיכולוגיות משפיעות על איכות החיים בגיל המעבר
צילום: shutterstock
מומלצים