נציגות השופטים: רוצים תרבות דיון? תנו עוד כלים
במסמך שגיבשה הנציגות, ובו המלצות לקידום תרבות הדיון בבתי המשפט, הבהירה כי אמנם אין צורך בכללי אתיקה נוספים, אך יש מקום לגבש כלים שיסייעו לשופטים לפקח על התנהגות הצדדים. "מה יעשה שופט שלא סרים למרותו?"
אזרחים המתלהמים נגד הליך שיפוטי שאינו לרוחם גורמים לזילות תרבות הדיון בהיכלי הצדק - והשופטים לא יכולים לעשות דבר כדי למנוע זאת. זו אחת הבעיות עליהן מצביעה הנציגות הארצית של השופטים במסמך שהגיע לידי ynet, המתייחס למאמצים לקידום תרבות הדיון בבתי המשפט. לטענת ראש הנציגות, השופטת ורדה אלשיך, יש לשקול להקנות לשופטים כלים נוספים להשלטת סדר.
במסמך שהעבירה הנציגות לפני מספר ימים לשופטת בית המשפט העליון בדימוס טובה שטרסברג-כהן, העומדת בראש ועדה העוסקת בנושא, הלינה אלשיך כי לעתים דעות שמביעים קרובי משפחה ועמיתים של הצדדים בהליכים משפטיים שונים, יוצרות אווירה ציבורית שלילית, ואילו ידיו של השופט כבולות, שכן הוא אינו רשאי לפנות בתגובה לכלי התקשורת.
גורם מזיק נוסף לדבריה, שלשופטים אין השפעה עליו, הוא התקשורת. "לשופט אין יכולת להשפיע על מאמרים ודיווחים עיתונאים, גם אם הם מנוסחים בלשון משתלחת הפוגעת במעמדו של בית המשפט ובסופו של דבר מעצבת דעת קהל שלילית, מלהיטה את האווירה ופוגעת בתרבות הדיון", ציינה השופטת. היא קראה לוועדה לתרבות הדיון להתייחס לסוגיות האלו, כולל פנייה למועצת העיתונות ורענון הכללים המאפשרים למנוע מכלי תקשורת לחוות דעה על הפסיקה בטרם ניתן פסק הדין.
בנייר העמדה שגיבשה, הבהירה נציגות השופטים כי בעיניה אין צורך בהחלת כללי אתיקה נוספים בנוסף על אלו שנכנסו לתוקפם ב-2007, ואף כי ראוי להימנע מעריכת השוואה בין תפקיד השופט
באולם לתפקיד עורכי הדין המופיעים בפניו. עם זאת, אם תחליט ועדת שטרסברג-כהן להמליץ על תקנות חדשות, יש מקום להקנות לשופטים כלים שיאפשרו להם למנוע התנהגות פוגענית ומשתלחת באולם.
לטענת השופטת אלשיך, אם לא יצויד השופט בכלים יעילים לרסן התנהגות של אלו המופיעים לפניו, לא ניתן יהיה להחיל כללי אתיקה נוספים שבוחנת הנהלת בתי המשפט, בהם סעיף הקובע כי השופט יקפיד על כך שבאי כוחם של הצדדים ינהגו איש כלפי רעהו בכבוד ודרך ארץ. "מה יעשה שופט שהצדדים לא סרים למרותו או מתעלמים מהוראותיו?", נכתב במסמך.