וינשטיין לרה"מ: לא יכול להגן על מינוי גלנט בבג"ץ
ל-ynet נודע כי ברגע האחרון החליט היועץ המשפטי לממשלה שהוא לא יכול להגן על מינוי האלוף גלנט בעקבות פרשת הקרקעות. הסיכויים להחלפת רמטכ"ל במועד מצטמצמים: נתניהו יצטרך להחליט האם להחזיר את הנושא לוועדת טירקל
ברגע האחרון, יש הכרעה בפרשת מינוי הרמטכ"ל: היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, החליט היום (ב') לא להגן על המינוי של אלוף יואב גלנט לרמטכ"ל בבג"ץ. כך נודע ל-ynet. משמעות ההחלטה היא כי וינשטיין מעביר את תפוח האדמה הלוהט לידיו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שיצטרך להכריע האם להחזיר את הנושא לוועדת טירקל.
וינשטיין קיבל את ההחלטה שעות ספורות לפני המועד האחרון שהקציבו לו שופטי בג"ץ להשיב לעתירה שהוגשה בניסיון למנוע את המינוי. בעתירה, שעוררה סערה ציבורית בשבועות האחרונים, נטען כי גלנט פלש לכאורה לאדמות מדינה וסיפח אותן לביתו במושב עמיקם, שממזרח לבנימינה.
היועץ המשפטי לממשלה הוסיף ואמר לנתניהו כי קיימים קשיים משפטיים חמורים הנובעים מהתנהגותו של גלנט ובעיקר מאי אמירת האמת בשני מקרים - בדיון בבית המשפט ומול מינהל מקרקעי ישראל - אותם הזכיר מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, בדו"ח שלו.
בצהריים צפוי וינשטיין למסור לבג"ץ את החלטתו ולהבהיר כי נכון לעכשיו אינו יכול להגן על המינוי, בעקבות החלטת טירקל בסיבוב הראשון. הכדור עובר לידיו של נתניהו, שצריך להחליט האם הוא מחזיר את הנושא לוועדת טירקל כדי שתדון שוב בשאלת מינויו של גלנט.
נתניהו יכול להחליט גם שהוא שוכר עורך דין פרטי במקום וינשטיין, שיגן על גלנט בבג"ץ ובכך מסתכן כי השופטים יבטלו את המינוי. אפשרות נוספת היא למנות רמטכ"ל אחר במקומו של גלנט ובמקרה כזה יצטרך ככל הנראה הרמטכ"ל הנוכחי, רב-אלוף גבי אשכנזי, להישאר בצה"ל תקופה ארוכה יותר..
"מסר חד וברור"
השר מיכאל איתן אמר בעקבות החלטת היועץ, כי "זהו מסר חד וברור - המדינה לא תגן על מי שמנצל את מעמדו כדי לזכות בטובות הנאה. המסר מכוון גם לעובדי הציבור, שחייבים לשנן את הלקח מפרשה זו ולמנוע הענקת הטבות ויחס לפנים משורת הדין לאלופים, לשרים ולבעלי הון ולשמור על שיוויון הכל בפני החוק. בפעם הבאה שיתבקש עובד ציבור לעשות פרוטקציה, יוכל לומר בפה מלא כי לטובת בעל השררה עדיף שלא יפעיל לחצים ויפעל בדרכים המקובלות אחרת, בסופו של עניין ישלם על כך מבקש הפרוטקציה את המחיר שמשלם היום האלוף גלנט".
בשבוע שעבר מתח מבקר המדינה, מיכה לידנשטראוס ביקורת קשה על גלנט, ממנה עולה כי נפל פגם ערכי ומוסרי בהתנהלותו של הקצין הבכיר. בחוות הדעת שהעביר בשבוע שעבר לוינשטיין קבע המבקר כי גלנט לא אמר אמת בתצהירים בחתימת ידו, פלש לשטח ציבורי, וביקש אישורים בדיעבד. הוא הוסיף כי יש חשש שהרשויות נהגו בגלנט "בדרך מקלה, אולי בגלל מעמדו". קביעותיו של המבקר התקבלו לאחר שניתנה לאלוף גלנט את זכות השימוע. עם זאת, המבקר לא קבע שהטעויות של גלנט נעשו בזדון.
ביתו של גלנט במושב עמיקם (צילום: עידו ארז)
בניסיון אחרון לשכנע את היועץ בצדקתו, נועד שלשום האלוף גלנט עם וינשטיין וסיפק לו הסברים על הטענות נגדו. גלנט ופרקליטו, עו"ד דורי קלגסבלד, שטחו לפני היועץ את תשובותיהם לטענות מבקר המדינה. גלנט התעקש כי פנה לרשויות התכנון עוד טרם החל בעבודות ההקמה של תוספת הבנייה בביתו,
בניגוד לדו"ח המבקר, שם נטען כי עשה זאת באופן רטרואקטיבי. הוא הדגיש כי פעל בתום לב ובלווי משפטי.
באשר לטענות כי לא אמר אמת, הסביר גלנט כי לא שיקר באופן מכוון, ואמר כי הבדלי הגרסאות בינו עמדתו לבין זו של מבקר המדינה נובעים מטעויות שנעשו בתום לב ומניסוחים לקויים. הוא מחה על הביקורת הנוקבת נגדו, ואמר כי לא היה מקום "להתנפל" עליו כפי שלדעתו התרחש. באשר לטענה שפלש לקרקעות, אמר כי הדבר נעשה גם כן בתום לב, כשאחד מחבריו נטע עבורו בטעות כ-28 דונמים נוספים.