גפני: צופה התפוצצות גם אצלנו בגלל הדלק והמים
יו"ר ועדת הכספים אמר כי בכוונתו להעלות לדיון את התייקרות המס על הדלק, כל עוד הממשלה ממשיכה במקביל להפחית את המסים הישירים - מס הכנסה ומס החברות. "האזרחים במצרים יצאו להפגין ברחובות כי השלטון שם מתח את החבל עד הקצה, גם אצלנו לא יהיה מנוס מהתפוצצות חברתית", אמר
"ישראל לא תהיה כמו מצרים, כי אנחנו מדינה דמוקרטית, אבל אני צופה שתהיה התפוצצות חברתית בגלל עליית מחירי המים והדלק, ודיברתי על זה כבר גם עם ראש הממשלה ושר האוצר", - כך אמר היום (ב') יו"ר ועדת הכספים, משה גפני, במהלך דיון בהצעת חוק על הגדלת הפיקוח על שוק ההון.
- נמאס לכם להיות פראיירים? בואו למחות בדף הפייסבוק שלנו
- מצרים על סף הפיכה - כל הדיווחים והתמונות - בעמוד מיוחד
גפני אמר את הדברים בתחילת הישיבה, בלי קשר לנושא שעמד על סדר היום, בתשובה לבקשת ח"כ יעקב אדרי (קדימה) להעלות לסדר היום את עליית מחירי הדלק. גפני אמר, כי הוא אכן מתכוון להביא את הוועדה לדיון על מחירי הדלק, והוא דיי מצטער שעליו לעשות זאת , אבל אין לו ברירה כל זמן שהממשלה ממשיכה במתווה של הפחתת מס ההכנסה ומס החברות.
"עד עכשיו הוועדה נטתה ללכת עם האוצר, בעקבות החששות שהמשבר הכלכלי העולמי יגיע גם לישראל", אמר גפני, "אבל לאחר שהמצב הכלכלי התייצב, אני לא מוכן יותר לתת יד לקיצוצים רוחביים בתקציב המדינה או להמשיך בהעלאת המסים העקיפים כמו הבלו על הדלק, כל זמן שהממשלה ממשיכה להפחית את המסים הישירים.
"אמנם הממשלה בישראל לא דומה לממשלת מצרים, אבל עלינו לשים לב לכך שהאזרחים במצרים יצאו להפגין ברחובות כי השלטון שם מתח את החבל עד הקצה. גם אצלנו, מתחילה הממשלה למתוח את החבל עד הקצה, כמו בהעלאת מחירי המים והדלק, כשהנטל של ההתייקרויות האלה מוטל על האזרחים. אני חושש שאם זה יימשך, לא יהיה מנוס מהתפוצצות חברתית בגלל עליית המחירים".
ועדת הכספים אישרה עד כה את כל התוספות והמסים שיו"ר הוועדה מתקומם נגדם. זו אינה הפעם הראשונה שבה גפני מתבטא ברוח כזו, והוא אף אמר דברים דומים ל-ynet לאחר העלאת הבלו האחרונה. באותו ראיון אמר גפני כי הוא עושה זאת בלב כבד, בניגוד לעמדתו האישית עקב מחויבותו הקואליציונית.
"כאשר ייענו אותו, כן יצביע יותר הליכוד"
מליאת הכנסת דחתה היום הצעת אי אמון בממשלת נתניהו, שהוגשה על רקע עליית מחירי הדלק. ח"כ אריה ביבי (קדימה) תקף מעל דוכן הנואמים את הממשלה וטען כי היא מרוחקת מהעם: "יש כאן התנשאות, יש כאן רוע לב, יש כאן אי הבנה עמוקה של צרכי היסוד, ניתוק וריחוק מהעם של השלטון הזה".
גם ח"כ חיים אורון (מרצ) תקף את ראש הממשלה ואמר כי הסיבה היחידה להעלאת מחירי הדלק היא להטיל "מס לעניים כדי להכניס כסף לעשירים". לדבריו, "בנימין נתניהו ממסה את השכבות החלשות, כל השאר זה דיבורים".
אורון השתמש במטבע לשון על רקע המהומות במצרים, ואמר כי "כאשר ייענו אותו, כן יצביע יותר הליכוד". הוא הסביר כי "מי שיש לו אוטו משפחתי בעשירונים הנמוכים, המרכיב של הוצאה על דלק הרבה יותר גבוהה מאשר בעשירונים העליונים".
ח"כ ניצן הורוביץ, אף הוא ממרצ, תקף את החלטת הממשלה ואמר כי הניסיון לטעון שהעלאת מחירי הדלק תורמת לאיכות הסביבה ותגרום לאנשים לבחור בתחבורה ציבורית הוא "תירוץ פאתטי ועלוב לגביית מסים".
לדבריו, "אין היום בישראל אופציה אמיתית, טובה ויעילה לתחבורה ציבורית. זה לא פלא שבישראל 300 אלף מכוניות חדשות נוספו השנה לכבישי הארץ". הוא הוסיף כי התירוץ של הממשלה שהדלק מזהם אינו עקבי, כי במקביל הורידה הממשלה את המיסוי על רכבים חדשים. "רוב בעלי המכוניות ובטח מכוניות היוקרה לא משלמים ממילא את הדלק, כי זה חל על החברה".
הצעת האי-אמון באה בשעה שמחירו של בנזין 95 אוקטן יטפס מחר שוב ויגיע לשיא - 7.26 שקלים לליטר בתדלוק עצמי. השיא הקודם נרשם בתחילת החודש, אז נמכר ליטר בנזין ב־7.14 שקלים. המחיר לתדלוק בשירות מלא נקבע על 7.39 שקלים לליטר. מדובר בעלייה של 1.68% ביחס למחיר הנוכחי, והיא מיוחסת לעליות במחיר חבית הנפט ובשערי החליפין.