שגריר ארה"ב הזהיר ב-2006: יש ואקום במצרים
כבר לפני 5 שנים הזהיר השגריר בקהיר מפני ואקום במנהיגות בכל הנוגע למדיניות פנים, תוך שהוא מותח ביקורת על רה"מ, שהודח עקב המהומות. במסמך אחר שנחשף בוויקיליקס ניסו האמריקנים להתחקות אחר דיווח "משעשע" על מינוי סגן נשיא
"אתה מגיע למצרים בתקופה מתוחה", נכתב במברק החשאי שנשלח משגרירות ארצות הברית בקהיר לסגן מזכירת המדינה האמריקנית, "במשטר מובארק הוטחה ביקורת בעקבות היד הקשה שהפגין נגד הפגנות מחאה בשבועיים האחרונים".
מצרים על סף הפיכה - כל הדיווחים והתמונות - בעמוד מיוחד
- שוטר מצרי: "הורדתי את המדים, זרקתי את הנשק"
- לא הכל שחור/פרשנות
- נתניהו חושש מתקדים איראן: "דואג לאזרחינו"
- לראשונה מאז הסכם השלום - הצבא המצרי בסיני
הוואקום
הטריד גם אותכם? הגיבו בפייסבוק
הציטוט הזה לא לקוח ממכתב שנשלח בימים האחרונים מקהיר לוושינגטון על רקע הפגנות המחאה שנמשכות כבר שבוע נגד שלטון מובארק, אלא ממברק שנשלח במאי 2006 לרוברט זואליק, סגן מזכירת המדינה האמריקנית דאז, קונדוליזה רייס, לקראת ביקורו במדינה. תוכן המסמך נחשף על-ידי "ויקיליקס".
כבר אז, כמעט חמש שנים לפני שהחלו הפגנות המחאה הנוכחיות נגד מובארק, הזהירו הדיפלומטים האמריקנים בקהיר מפני "ואקום" בהנהגה המצרית בכל הנוגע לענייני פנים. "למובארק המזדקן", כתב השגריר האמריקני, "פשוט אין מקביל לענייני פנים לעומאר סולימאן מטיל האימה, יועצו לענייני מדיניות חוץ".
הכתובת הייתה על הקיר? מפגינים בקהיר (צילום: AP)
הוא הוסיף כי בעבר מובארק היה מוצא דרך להיחלץ מ"הצרות הללו", אבל לראש הממשלה אחמד נזיף (שהודח בסוף השבוע - י.מ) אין את הכישורים האנושיים לנושא, בעוד שבנו של הנשיא, גמאל מובארק, לא השתחל לנישה הפנויה.
השגריר האמריקני התייחס במסמך גם לסוף כהונתו של מובארק, ב-2011. "משקיפים רבים מצפים להעברת השלטון לפני כן. הציבור חושש כי מובארק זומם שגמאל יירש את מקומו. גמאל נותר ביישן ונמנע מאור הזרקורים. אין ממש מתחרים שעומדים בדרכו. עמרו מוסא הוא האלטרנטיבה היחיד שמוזכרת מדי פעם - ומסגרת העבודה החוקית כרגע מעמידה אותו כפייבוריט".
הוא הוסיף כי כלל לא ברור אם הממסד הצבאי במצרים יקבל את מועמדותו של גמאל מובארק, שאינו יוצא צבא, לנשיאות. "הרעיון שגמאל יירש את מובארק נותר לא פופולרי בקרב העיתונות והציבור, בעיקרון", כתב. בפסקה שמתייחסת לנושא הישראל-פלסטיני ציין השגריר כי שיתוף הפעולה המודיעיני עם עומר סולימאן, שמונה בעקבות המהומות לסגן נשיא מצרים, "הוא כנראה הגורם המוצלח ביותר ביחסים בינינו".
הדיווח המשעשע על מינוי סגן נשיא
מסמך אחר שפורסם בוויקיליקס מתייחס לדיווח מיוני 2005 בעיתון "פיננשייל טיימס", לפיו מובארק
מתכנן למנות סגן נשיא - מהלך שיצא אל הפועל, כאמור, רק השבוע. בשגרירות קהיר איתרו את העיתונאית האחראית לדיווח, שאישרה שעוזר של מובארק אמר באוזניה את הדברים.
"אנחנו לא מפקפקים בכך שהעוזר של מובארק אמר את הדברים לעיתונאים בריטיים", נכתב במסמך, "אבל בהתחשב באופי הרגיש וההיסטורי של חדשות מסוג זה, אנחנו מטילים ספק בכך שהדבר נועד להיאמר באופן רשמי ולציטוט, ולמרות שמדובר בתגלית, זה עוד יכול להשתנות".
"אנשי קשר של השגרירות שיצרנו איתם קשר כדי לקבל תגובה, הביעו פליאה, שעשוע וספק", נכתב במסמך, "מתוך שמונה אנשי קשר שאיתם שוחחנו, רק אחד - מו"ל של עיתון בולט ואקטיביסט - שמע על הסיפור. רובם הסכימו כי התזמון של ההודעה, והאמצעים שבהם הועברה, הם מוזרים. חלקם אמרו כי בדרך כלל, הודעות מסוג זה יימסרו על-ידי הנשיא בעצמו, במיקום שייבחר בקפידה". עם זאת, "מבין אלה שאישרו את מהימנות הדיווח, כולם הסכימו שהמועמד המתקבל על הדעת הוא גנרל עומר סולימאן, ראש המודיעין הכללי".
מובארק. חשב למנות את סולימאן כבר ב-2005 (צילום: AFP)
אחד מאנשי הקשר של השגרירות, שעומד בראש ארגון זכויות אדם, הסביר את המשמעות של מינוי כזה: "לפחות המדינה לא תישאר בחשיכה בצורה כזאת, בלי לדעת לאן אנחנו הולכים. זה אומר שתהיה לפחות תקופת
מעבר עם מישהו כמו עומר סולימאן, עד שהסוגיה של בחירות נשיאותיות ובחירות חופשיות לפרלמנט תיפתר".
בשגרירות כתבו כי בהתחשב בעובדה שמאז 1981 סירב מובארק למנות סגן נשיא, מינוי מסוג זה יהיה מאורע "היסטורי". עוד נכתב כי סולימאן נהנה מדימוי של אדם שאינו מושחת, "בניגוד לרבים, אם לא רוב, השרים והדמויות במפלגת השלטון".
ומה עם האפשרות שבנו של הנשיא ימונה לסגנו? "למרות שרבים מאמינים בקיומה של תוכנית-על למנות את גמאל מובארק כיורש של אביו, מינויו לסגן נשיא בספטמבר יהיה כמעט בלתי אפשרי בהקשר הנוכחי, בהתחשב בעוינות הממשית של הציבור לרעיון, ובהתחשב בכך שגמאל ואביו ממשיכים להכחיש את תוכנית הירושה", נכתב במסמך.