טעים בנטעים: סיור אקולוגי בעולם אורגני
האם אתם יודעים מהיכן מגיע האוכל שלכם, במה ריססו אותו ואיזה תהליכים הוא עובר עד שהוא מגיע אל הצלחת? אלומה בליליוס לוקחת אתכם לסיור במשקים אורגניים, שם כל הסודות נגלים אליכם בשדות הירוקים
אני מודעת לכך שאנשים רבים לא מסכימים עם האמרה שאורגני יותר בריא, יותר אקולוגי או שאורגני לא עובר ריסוס. הכתבה הזו לא נועדה לשכנע אף אחד שאורגני יותר טעים או יותר ירוק. היא גם לא מסבירה האם יש ריסוס בחקלאות האורגנית ומה התקנון. היא כן מיועדת עבור אותם אנשים שקונים תוצרת אורגני ומחפשים את החקלאים שמגדלים גידולים אורגנים מהם ניתן לקנות ישירות תוצרת טרייה שנקטפה, לרוב, בבוקר הקניה.
יוצאים לנטעים
מושב נטעים יושב בתחומי המועצה האזורית גן רווה, ליד קיבוץ פלמחים ואם רוצים מיקום מדוייק, צומת לפני סניף איקאה החדש. זהו מושב חקלאי שרוב רובו עוסק בחקלאות אורגנית המוכרת את תוצרתה במושב. אמנם רק 20 דקות מת"א, אך כשנכנסים אליה שוכחים את הרעש, הפיח והלכלוך שגוש דן מביא איתו ונכנסים לגן עדן ירוק ומרגיע שאין כמותו.
את מושב נטעים הכרתי לפני שמונה שנים כשהנטורופתית שלי שלחה אותי לקנות מצרכים אורגנים. בהתחלה הגעתי בגלל הירקות, מאוחר יותר הגעתי בגלל הטעם, בהמשך הגעתי בגלל האנשים, ולבסוף הגעתי בגלל שזה גם טעים, גם בריא ובעיקר משום שהקרקע בריאה ביולוגית, כלומר אקולוגית.
החלטתי לכתוב על מושב נטעים בגלל שהוא כל כך קרוב, ועם זאת לא מוכר וחבל שכך - אפשר להגיע למושב ולקנות מחלק מהחקלאים, ולאלו שמתעצלים, אפשר להזמין סל קניות שמגיע עד לבית.
"האמנונים"
כשאני חושבת על השם אני ישר מחייכת. למה "אמנונים"? משום שמדובר בשני חקלאים מאותו המשק, שמגדלים ביחד תוצרת חקלאית, ובמקרה לשניהם קוראים אמנון, לכן המותג "אמנונים". אמנון זייגרמן ואמנון בן יעקב הם בעלי המשק, מבחינתי זייגרמן הוא הדברן - ויכול לשבת למעלה משעה עם הלקוח ולהסביר לו למה האורגני שלו הכי טוב, למה הוא לא משתמש כלל בחומרי הדברה ולמה החליטו הוא ושותפו לגדל גידולים אורגנים - ובן יעקב נחבא אל הכלים. אם אתם מגיעים לשם, אל תפספסו את הסיפור על השניים.
(צילומים: טמיר כהן)
ייחודו של המקום הוא בכך ש"האמנונים" הם אחד משלושת המגדלים האורגנים בארץ שאינם משתמשים כלל בריסוס. מה שגדל נמכר, מה שנפגע מהטבע פשוט נזרק. עד לפני שנתיים "האמנונים" לא הסכימו למכור תוצרת חקלאית אורגנית שלא גדלה אצלם במשק. עם השנים, התחרות והביקוש עלו, ולכן הם משלימים תוצרת מחקלאים מאחרים. על ההשלמות תמצאו פתק גדול "השלמה" כדי שהקונה ידע שהירק הנ"ל לא גדל אצלם.
את טעמה של החסה של האמנונים אין לתאר. אני חושבת שזו החסה הכי טעימה שאכלתי - מודה, אני קונה לפחות 3 חסות בשבוע ואוכלת אותן כאלו אני מפצחת גרעינים. הירוקים שלהם נפלאים הן בחורף והן בקיץ, למלפפונים שלהם יש טעם של מלפפון והצנון שלהם ממש מתוק. הברוקולי שלהם גדל כל השנה ופרי ההדר שלהם כל כך טעים. אם תגיעו מוקדם תמצאו בבוקר תותים ופומלות מקולפות. בנוסף, לאוהבי השום, בחודש מרץ בכל שנה האמנונים מספקים את גבעול השום הירוק - השום הטרי שמבחינתי מבשר את בואו של האביב.
(צילום: טמיר כהן)
לאמנונים יש לול תרנגולות להטלת ביצים אורגניות. המיוחד: כל עלה שנחתך, נזרק, נופל אוטומטית מגיע לפה התרנגולת. כלומר, התרנגולות עצמן אוכלות את היבול האורגני של האמנונים.
מכוורת האמנונים הוקמה בשנת 1961 על ידי זייגרמן ובן יעקב. מקור הדבש נאסף ברחבי הארץ ועובר תהליך רדייה איכותי תוך תשומת לב ושמירה קפדנית של הוויטמינים והמינרלים בדבש הטבעי והטהור. הדבש מתחלק לפי טעמים, למשל, בטעם חרוב, זעתר, איקליפטוס, שיזף ועוד טעמים רבים נוספים. יש לכם את האפשרות לטעום ולבחור את הטעם וגם את מרקם הדבש, נוזלי (רדייה צעירה) או גבישי (רדייה בת חודשיים-שלושה). הדבש אינו אורגני.
(צילום: טמיר כהן)
לדעתי, זה הדבש הכי טעים וטהור שתמצאו באזור גוש דן, אם לא בכל הארץ, וטעמו הוא בהתאם לאזור בו נאסף הדבש. כמו למשל דבש "אקליפטוס קניון" הנאסף מכוורות שיושבות ליד קניון הזהב.
ויש גם מעשים טובים: בתו של אמנון בן יעקב, אורית, דואגת להתרים ולתרום. האמנונים אוספים בגדים, ספרים, צעצועים, כלי בית ומוצרים חשמל. ביום שבת, כשנשארת תוצרת חקלאית אורית דואגת להעביר ל"בית דרור" בת"א את היבול האורגני שנשאר. אורית אוספת גם יבול אורגני ממשק שוורצמן ומעבירה לתרומה.
- פתוח: יום רביעי, חמישי, שישי, שבת בין השעות: 8:30-14:00
- ניתן ליצור קשר עם האמנונים: www.amnonim.com
דיר נינה
נינה זייגרמן ובעלה החליטו לקנות את העיזים של "משק 16" ממושב בית חנן הסמוך, העבירו אותן לחצר הפרטית שלהם ושם חולבים בכל בוקר. נינה ובתה מכינות מהחלב גבינות ויוגורט עיזים, וכמובן שגם חלב עיזים לשתייה. הגבינות לא אורגניות, אך אתם מוזמנים לבקר את הדיר ולגלות איזה חציר העיזים אוכלות, כמה מרחב מחייה יש להן ובעיקר כמה טוב להן בחצר של נינה.
(צילומים: טמיר כהן)
למה לקנות את מוצרי החלב של "דיר נינה"? כי הגבינות נעשות סמוך לקנייתן, הגבינות כמעט ואינן מלוחות (מטעמי ביקוש ובריאות), לגבינות אין תווי עם אחוזי שומן כי אחוזי השומן משתנים בהתאם לחלב שחלבו. במוצרים אין חומרים משמרים ועל כן הגבינות מתקלקלות תוך שבוע.
נינה מוכרת יוגורט בטעמים, חלב עיזים, גבינה צ'רקסית בטעמים, צפתית בטעמים, ריקוטה, חלומי, צפתית בתמלחת, ברי, קממבר, תום וכדומה. המחירים לפי 100 גרם.
- פתוח: יום רביעי, חמישי, שישי, שבת בין השעות: 8:30-14:00
- דיר נינה: 052-3296263
משק שוורצמן
החנות הקטנה של זיו ממוקמת במבנה ישן הסמוך לביתה של אמו מירה. בחנות תמצאו שפע של ירקות העונה, פירות (הרבה פפאיה) וביצים אורגניות מהלול האורגני של משק שוורצמן. עם הזמן הגדילו השוורצמנים והשלימו את הסל האורגני באגוזים ושקדים טריים, דגנים וקטניות, סירופ מייפל אורגני, חומץ תמר ואגבה בטעמים.
(צילומים: טמיר כהן)
בנוסף, יש למשק שוורצמן שמן זית - מסיק הזיתים נעשה בחודש אוקטובר וכבר בסוף החודש קוני החנות יכולים לטעום את השמנים הטעימים. שמן הזית אינו אורגני כי שטחי הגידול של עצי הזית סמוך לחלקה בה מרססים. מחיר שמן הזית זול יחסית לרשתות השיווק - ליטר שמן זית עולה 45 שקלים. ניתן למצוא שמן זית החל מליטר ועד 5 ליטר בפח.
המיוחדים: הירוקים לתפארתם: בזיליקום, מרווה, כמה סוגי רוקט (ארוגולה), חסות, כרשות ובוק צ'וי. אוהבי הפפאיה, הגעתם למקום הנכון. שעועית ירוקה דקיקה ומתקתקה, אפונת שלג ואפונת תרמילים (ממש החודש תמצאו בחנות) חצילים צבעוניים ולעיתים אספרגוס טרי. בקיץ תמצאו תירס מתוק-מתוק והרבה מפרי התשוקה, הפסיפלורה.
תרומה לחברה: פינת מיחזור. יש שם תבניות ביצים ישנות, שקיות, שקיות נייר, פחי שמן וכדומה. זיו תורם את שאריות תוצרתו בעזרתה של אורית ממשק "אמנונים" ל"בית דרור" בת"א.
- פתוח: ימים רביעי, חמישי, שישי, מהשעה: 09:00-14:00 .
- משק שוורצמן: 054-4583207, 03-9506384, http://mesheks.dpages.co.il/apage/33165.php
הסל הירוק של זיו גרין
זיו גרין, תושב כפר הנגיד, אוסף את התוצרת החקלאית האורגנית מחקלאים המגדלים במושבים נטעים, כפר הנגיד, בית חנן ויציץ, ומציע סל קניות המורכב ממוצרים בסיסי ועונתי. החבילות מורכבות תמיד ממלפפונים, עגבניות, תפוח אדמה, בצל, חסה, פלפלים, בטטה, עשבי תיבול ירוקים (פטרוזיליה, כוסברה, נענע, עלי רוקט). בנוסף להם הסל מכיל גם מוצרים עונתיים כמו פרי הדר, ברוקולי, כרובית ותותים.
(צילומים: טמיר כהן)
- מחירים לסל שבועי: החבילות עולות בין 100 ל-200 שקלים, כולל דמי משלוח.
- ניתן להוסיף לסל הקניות מוצרים יבשים, קטניות, אגוזים ושקדים, פירות יבשים, שמן זית ואורז – כל המוצרים אורגניים.
- אזורי חלוקה: מגדרה דרך גוש דן ועד לאזור רעננה. אם תבקשו יפה מזיו להגיע צפונה יותר, אולי זה יצליח לכם.
- ימי חלוקה: מיום שני עד חמישי. בימי שישי תוכלו למצוא את התוצרת בשוק האיכרים הפתוח שבתל אביב.
- הסל הירוק: 050-4851974 או www.thegreen.co.il
ערן אורגני, סל קניות אורגני וכשר
המשק מנוהל על ידי ערן ותמר רוזן, זוג שחזר בתשובה. ערן הקים את המשק ב-1998 ובתחילה גידל פירות וירקות ועשה עליהם ניסויים (טעים, לא טעים). עם השנים חזר ערן למקורות ודאג לקנות זרעים מהזנים הישנים, מה שנקרא "בלאדי", שלא פותחו בהנדסה גנטית, מטרת השימוש בזרעים אלו היא להחזיר את טעם הפירות והירקות של פעם.
(צילומים: טמיר כהן)
כשתכנסו למשק תוכלו לראות ערוגות ירוקות עם כמה דחלילים (ערן קורא להם דחלילי וודו) וערן יעיד בפניכם שהוא חקלאי צנוע המעבד את אדמתו. אם תרצו, תוכלו להסתובב ולראות את גידוליו של ערן ולשמוע את סיפוריו. בין היתר פונה המשק גם לקהל הדתי על ידי מכירת תוצרת אורגנית כשרה, כלומר, שמירה על תרומת מעשר, שמיטה וערלה.
סל הקניות העונתי הבסיסי שלהם מורכב מעגבניות, מלפפונים, פלפלים, בטטה, תפוח אדמה, ברוקולי, צנוניות וכרובית, וגם שקית של ירוקים (פטרוזיליה, שמיר, סלרי, כוסברה וחסה). בכל סל מקבלים ירקות ופירות עונתיים – למשל תותים אלוהיים.
לאור הביקוש, מוכרים ערן ותמר רוזן גם מוצרים יבשים אורגנים (קמח, אורז, קטניות) וחומרי ניקוי אקולוגי בתוספת מחיר. איך זה עובד? נרשמים באתר ובכל תחילת שבוע מקבלים SMS עם רשימה בסיסית לאותו השבוע. במידה ורוצים תוספת לסל, מרימים טלפון או שולחים הודעה דרך האתר.
- מחיר לסל שבועי: 160 שקלים כולל משלוח (בערך 20 ק"ג של ירקות ופירות).
- אזורי חלוקה: רחובות עד אבן יהודה.
- פתוח לקהל: ימי חמישי בין השעות: 8:00-16:00 ושישי בין השעות 08:00-13:00
- יצירת קשר: 03-9507272, 050-7926424, www.eranorgani.co.il
- אלומה בליליוס הבעלים של "קייטרינג לאירועים קטנים " הנותן שירותי קייטרינג למסיבות ואירועים.
- צילום: טמיר כהן
- צילום אוכל, אווירה ופורטרטים