בראש ירוק: קיש תרד
בצק קלתית פריך וגבינות זו התחלה מצוינת למאפה, ונשאר רק להחליט איזה ירק יצטרף לחגיגה. במקרה הזה מדובר בתרד שמוסיף צבעוניות וגם בריאות לקיש
קיש הוא מאכל פשוט להכנה שמורכב מקלתית בצק ומילוי לבחירתכם. אם אתם רוצים להפוך את הקיש לארוחת בוקר מיוחדת, מחממים את התנור למצב גריל, שוברים 2 ביצים בעדינות על כל קיש, זורים מעל מלח ופלפל שחור גרוס ואופים במשך 5 דקות. ואם רוצים לחסוך בזמני ההכנה של הקיש הבא שתכינו, ניתן להקפיא את הקלתיות לשימוש עתידי, לאחר שאפיתם אותן כ-15 דקות (שלב 4 באופן ההכנה), מצננים היטב, עוטפים בניילון או סוגרים היטב בתוך קופסת פלסטיק אטומה ומקפיאים, כך תהיינה לכם קלתיות מוכנות ל"שליפה מהירה".
קיש תרד
מתכון של השפית מירי ארזי מרשת "מתוקה", באדיבות מחלבות גד
המרכיבים (ל-6 מנות):
לקלתית בצק פריך:
2 כוסות (280 גרם) קמח, קר מהמקרר/מקפיא
180 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
1 כפית שטוחה מלח
1 ביצה
3 כפות מים קרים
למלית תרד:
400 גרם עלי תרד
קורט אגוז מוסקט טחון
מלח ופלפל לבן טחון דק
1/2 כפית גרידת לימון
1/2 כפית שום כתוש
2 ביצים
1 כף קמח
1 כף קשקבל מגוררת
1 כף בולגרית מגוררת
2-3 כפות יוגורט
50 גרם צנוברים לקישוט
קיש תרד (צילום: דן לב)
אופן ההכנה:
- הקלתית: מעבדים ביד או במעבד מזון או בקערת מיקסר (בעזרת וו לישה) את הקמח, החמאה והמלח לקבלת מרקם פירורי. מוסיפים את הביצה והמים ולשים/מערבלים רק עד להתמצקות הבצק באופן אחיד. מעבדים קלות לצורת גליל שטוח, מכסים היטב בניילון נצמד ומאחסנים במקרר לפחות שעה.
- לפני האפייה, מוציאים מהמקרר, מפזרים מעט קמח על משטח ישר ומרדדים את הבצק לעובי 4 מ"מ.
- קורצים 6 עיגולים בקוטר התבניות האישיות + 2 ס"מ, מעבירים כל עיגול לתוך תבנית אישית, מהדקים בעדינות לשוליים, לא מסירים את עודפי הבצק, בינתיים, מחוררים את התחתית על מזלג ומחזירים למקרר לשעה.
- רק לאחר שהבצק התכווץ שוב במקרר, חותכים עם סכין חד את עודפי הבצק מגובה שולי התבנית. מכסים בנייר אפייה, שמים "משקולת" (כגון שעועית יבשה) על הנייר ואופים את הקלתית "חצי אפייה" במשך כ-10 דקות בתנור שחומם ל-150 מעלות. בשלב זה ניתן להקפיא את הקלתיות לשימוש עתידי, סגורות היטב בניילון או בתוך קופסת פלסטיק אטומה. תמיד כדאי שתהיינה כאלו ל"שליפה מהירה".
- מילוי התרד: משרים את התרד בקערה עם חומץ או סבון למשך 5 דקות, גורפים את העלים ביד לתוך מסננת (כך תוכלו לראות שכל החול/לכלוך וכד' אשר נפרדו מהעלים במהלך ההשריה נשארו בתחתית הקערה) ושוטפים באופן יסודי משאריות הסבון/חומץ.
- מכינים קערה עם מים קרים וקוביות קרח בצד.
- חולטים את העלים במים רותחים כדקה בלבד ומוציאים אותם לתוך קערת מי הקרח על מנת לעצור את תהליך הבישול.
- מעבירים את העלים החלוטים למייבש חסה (שווה שיהיה לכם בבית גם עבור עשבי תיבול וחסה, כמובן) ומנקזים מהם את כל הנוזלים.
- קוצצים את התרד לפיסות גסות ומערבבים עם יתר החומרים.
- ממלאים את הקלתיות (החצי אפויות), מקשטים בצנוברים צמוד לשולי הקיש, ואופים כ-30 דקות בטמפ' של 150 מעלות צלזיוס עד להזהבה קלה של הבצק.
- טיפ: נשארה לכם גבינה בולגרית 5%? השתמשו בה למילוי פטריות או פלפלים, אפו בתנור עד להמסה ויש לכם ארוחה מהירה ודיאטטית.
צילום: דן לב
מומלצים