חשש בקרן המטבע: מחירי המזון יציתו מלחמות
יו"ר הקרן מזהיר מהשלכות העליות החדות במחירי הדלק והמזון אשר כבר הכו במדינות עניות והן חלק מהגורמים מאחורי הפגנות הענק האנטי-ממשלתיות שמתרחשות בתוניסיה ובמצרים. החשש הבא: עלייה חדה בשיעורי האבטלה
יו"ר קרן המטבע הבינלאומית, דומיניק שטראוס קאהן, הזהיר היום (ג') כי למרות שהכלכלה העולמית התחילה להשתפר, היא עדיין סובלת מבעיות כמו שיעורי אבטלה גבוהים ועליות מחירים שעלולות להביא להגבלות על ייבוא וסחר ואף להצית מלחמות בין מדינות.
העליות החדות במחירי הדלק והמזון בחודשים האחרונים כבר הכו במדינות העניות יותר והן חלק מהגורמים העומדים מאחורי הפגנות הענק האנטי-ממשלתיות שמתרחשות בתוניסיה ובמצרים.
סוכנות המזון של האו"ם (FAO) מסרה בחודש שעבר שמחירי המזון העולמיים רשמו עליית שיא בדצמבר, ועקפו את רמות המחירים שנרשמו בשנת 2008, אז פרצו מהומות מזון ברחבי העולם, בין היתר במצרים, קמרון והאיטי. "דפוסי הקדם-משבר של חוסר היציבות הגלובלית שבים ומתהווים כעת", אמר יו"ר קרן המטבע בנאום שנשא בסינגפור.
"הצמיחה בכלכלות שסובלות מגרעונות חיצוניים גדולים, כמו ארה"ב, עדיין מונעת על ידי הביקושים המקומיים. הצמיחה בכלכלות בעלות יתרות חיצוניות גדולות, כמו סין וגרמניה, עדיין מונעת על ידי הייצוא", אמר קאהן.
"בזמן שהמתיחויות בין מדינות מתגברות, אנחנו יכולים לראות התגברות במדיניות כלכלית של הגנה על התוצרת המקומית באמצעות הגבלות על היבוא ועל הפיננסים, וכשהמתחים בתוך מדינות גוברים, אנחנו יכולים לראות התגברות של חוסר היציבות החברתית והפוליטית בין מדינות, אפילו עד כדי מלחמה".
הוא הוסיף: "במהלך העשור הקרוב, 400 מיליון צעירים אמורים להצטרף לשווקי העבודה העולמיים, כשהצמיחה בביקוש לעבודה מהווה אתגר קשה עבור הממשלות. אנחנו עומדים בפני אפשרות של 'דור אבוד' של אנשים צעירים, שצפויים לסבול כל חייהם מתנאים תעסוקתיים וחברתיים גרועים יותר. יצירת מקומות עבודה חייבת להיות בעדיפות העליונה לא רק בכלכלות המתקדמות, אלא גם בקרב רובן של המדינות העניות".
שיעורי האבטלה עומדים על 9.4% בארה"ב, בזמן שגם מדינות באירופה נאבקות כדי ליצור מקומות עבודה בכלכלה עולמית, שרוב צמיחתה באה משווקי המדינות המתפתחות.
"קובעי המדיניות הסיניים נעים בכיוון הנכון"
לצד החשש לכלכלות המדינות העניות, גוברים בחודשים האחרונים גם החששות מהעלייה בחובות של המדינות המפותחות. אירלנד נקלעה למשבר חובות בשנה שעברה, יוון ממשיכה להיאבק למרות חבילת הסיוע שקיבלה, ורבים מהאנליסטים חוששים שפורטוגל וספרד יהיו הבאות בתור.
בשבוע שעבר חתכה סוכנות הדירוג "סטנדרט אנד פור" את דירוג האשראי של יפן והזהירה כי היא עלולה לפרסם תחזית שלילית לארה"ב, במידה שלא תצליח להקטין את הגרעון התקציבי הגדל שלה.
באסיה, הדאגות מתרכזות בשיעורי האינפלציה, והאנליסטים אומרים כי הבנקים המרכזיים במדינות כמו אינדונזיה, חייבים להגיב בצורה מהירה יותר כדי להצליח ולבלום את העלייה במחירים.
שטראוס קאהן אמר גם כי לתיקוני מדדי שווקי המסחר במטבע זר יש תפקיד חשוב בטיפול בחוסר היציבות הכלכלית העולמית, ואסור להתנגד להם. "מניעה של תיקונים כאלו במדינה אחת, הופכים את התיקונים בשערי המטבע לקשים יותר ויקרים יותר עבור מדינות אחרות", אמר.
"על מנת שהתיקונים הללו יצאו לפועל, לזמן יש חשיבות רבה, אבל בבקשה לעוד זמן יש היגיון, רק אם ישנה תנועה משמעותית וקבועה לכיוון הנכון".
לדבריו, קובעי המדיניות הסיניים נעים בכיוון הנכון על ידי נקיטת צעדים לחיזוק הביקוש המקומי, למרות שארה"ב ומדינות מערביות נוספות ממשיכות ללחוץ על בייג'ין לאפשר למטבע היין שלה להתחזק בצורה מהירה יותר.
שטראוס קאהן אמר כי קרן המטבע הבינלאומית צופה צמיחה חלשה של 2.5% עבור כלכלות מתקדמות השנה, כשאחוזי האבטלה הגבוהים וחובות משקי הבית מכבידים על הביקושים המקומיים.
"ללא עבודות ובטחון הכנסתי, לא תוכל להירשם התאוששות בביקושים המקומיים, ובסופו של דבר, לא תוכל להירשם צמיחה ברת קיימא", הזהיר קהאן. השווקים המתפתחים באסיה יגדלו בקצב גבוה יותר, הוא אמר, שיעמוד על כ-6.5%, כשיפן צפויה אף להגיע לצמיחה של 8.5%.