הוחמר עונשם של אסי אבוטבול ושותפיו לארגון
שופטי בית המשפט העליון קיבלו את ערעור המדינה על עונשם של העבריינים בארגון הפשע של אסי אבוטבול, ודחו את ערעורם של אבוטבול וחבריו. התוצאה: עונשו של אבוטבול הוחמר מ-13 ל-18 שנות מאסר. "הם הטילו את אימתם על סביבתם"
בית המשפט העליון החמיר הבוקר (יום ד') את עונשם של אסי אבוטבול, שהורשע בניהול ארגון פשע, ושל שותפיו. במקום 13 שנות מאסר, ירצה אבוטבול 18 שנים בכלא. "קבוצת אנשים שמעשי סחיטה היו עבורם משלח יד ודרך חיים. הם הטילו את אימתם על סביבתם וגם מבלי שנדרשו להפגין אלימות חריגה, די היה באזכור שמו של העומד בראשם", קבע ראש הרכב השופטים, אדמונד לוי.
עונשו של אלברט סיטבון, שהורשע בניהול ארגון פשע, הוחמר מ-11 ל-16 שנות מאסר. גבריאל עשור שגם הוא הורשע באותה עבירה, יישלח ל-11 שנים בכלא, במקום שמונה שנים. גם עונשו של דוד זוארץ הוחמר. במקום שבע שנים, הוא יישלח למאסר לתקופה של 10 שנים.
עו"ד ברק בופמן שהורשע בחברות בארגון פשע ובסיוע בייעוץ משפטי נידון תחילה לחמש שנות מאסר, אך שופטי העליון גזרו עליו שנתיים נוספות. "מעמדו של בופמן לא היה כמעמד של 'חייל מן השורה'", קבע השופט לוי, "הוא היה מעורב עד צוואר בפעילותו של ארגון הפשיעה". בעקבות החרמת עונשו הגיב עו"ד בופמן בהלם. סנגורו, עו"ד עמית בר, אמר כי "זו רעידת אדמה מבחינתו. הוא בשוק, הוא לא רואה את עצמו כשייך לעולם הפשע ברמות האלה".
לפני כשנה וחצי גזר בית המשפט המחוזי בתל-אביב את עונשו של אבוטבול, שהורשע בניהול ארגון פשיעה ובהלבנת הון. הפרקליטות, שדרשה לגזור על אבוטבול 25 שנות מאסר, ערערה לבית המשפט העליון על ההחלטה, בטענה שהעונש לא מרתיע מספיק.
בפסק הדין, הפרוש על פני 232 עמודים ומפורטים 19 אישומים שונים, בהם גם פרשת מתן השוחד לד"ר ג'קי סרוב, מפרש השופט לוי את החוק למאבק בארגוני הפשע. הוא קובע כי לאור הפשעים החמורים שבהם הורשעו אבוטבול ואנשיו, אין ספק שמדובר בארגון פשיעה.
"החתירה להפקתו של רווח כספי, בפרט ממקורות שאינם חוקיים כסמים, הימורים, סחר בבני אדם, סחיטה או גביית דמי חסות; הצעתם של שירותי תיווך מוזמנים או כפויים כמימון, בירור סכסוכים, ואספקת כוח-אדם, השימוש באלימות או למצער האיום בנקיטתה והחתירה לסילוק מתחרים מן הדרך – כולם מאפיינים מוכרים של פשיעה מאורגנת".
"חייהם של הקורבנות הפכו לסיוט"
לדברי השופט לוי, "נוכח הראיות שהובאו בפניו, היה רשאי בית-המשפט המחוזי לקבוע כי אבוטבול, סיטבון, עשור וזוארץ פעלו במסגרתו של ארגון פשיעה, כאשר אבוטבול עומד בראש הארגון ושלושת חבריו משמשים בו כמנהלים". עוד נקבע כי "הוכח ברמה המתחייבת בפלילים כי המערערים עסקו בצורה מאורגנת ושיטתית בסחיטתם של אנשי עסקים, מקומיים וצרפתים".
ראש הרכב השופטים מסביר בפסק הדין כי "המייחד את הפרשה הנוכחית הוא שאין מדובר במעשה סחיטה יחיד אותו יזם פלוני נגד אלמוני, אלא בקבוצת אנשים שמעשי סחיטה היו עבורם משלח יד ודרך חיים. הם הטילו את אימתם על סביבתם וגם מבלי שנדרשו להפגין אלימות חריגה, די היה באזכור שמו של העומד בראשם. חייהם של הקורבנות הפכו לסיוט מתמשך".
בפסק הדין, מותח השופט לוי ביקורת על בית המשפט המחוזי בתל אביב וטוען כי הוא לא גזר על אבוטבול ואנשיו את העונש הראוי להם. "סכנתן של התארגנויות אלו היא רבה, באשר הן חותרות תחת יסודותיה של מדינה מתוקנת ואושיות החוק. על כן נזעק המחוקק ליצור הסדר נורמטיבי חדש, בגדרו נקבעה גם רמת ענישה חדשה, שונה מזו שקדמה לחקיקתו של חוק מאבק בארגוני פשיעה. חוששני שעניין אחרון זה לא קיבל ביטוי הולם בגזר-דינו של בית-המשפט המחוזי, בייחוד נוכח העובדה שהתופעה של ארגוני פשיעה שוב אינה
נדירה במקומותינו".
נציגי הפרקליטות, עורכי הדין זיו אריאלי, עדי מנחם ודן אלדד, הביע הביעו שביעות רצון מהחלטת בית משפט העליון. בשיחה עם ynet אמר עו"ד אריאלי כי "זו פעם ראשונה שבית המשפט העליון קובע הלכה מחמירה כזו בעבירה של ניהול ארגוני פשיעה. אנחנו שבעי רצון מהחלטת בית המשפט שקבע עמדה ערכית ואימץ את עמדתנו ביחס לפרשנות החוק. בכל מה שנוגע לעונש, התוצאה מדברת בעד עצמה".