ועדות החקירה לשמאל צלחו עוד שלב בכנסת
ועדת הכנסת אישרה להביא להצבעה במליאה את ההחלטה להקים שתי ועדות שיחקרו את "מעורבות ממשלות זרות במימון ארגונים ישראלים" ו"פעילות ארגונים לדה-לגיטימציה למדינת ישראל" בראשות חברי הכנסת דנון וקירשנבאום
הישיבה הסוערת וחוות הדעת החמורה של היועץ המשפטי לכנסת לא הועילו, והבוקר (יום ד') אישרה ועדת הכנסת את הקמתן של ועדות החקירה הפרלמנטריות לבדיקת מקורות המימון של ארגוני השמאל בישראל. מדובר בשתי ועדות, שבראשן יעמדו חברי כנסת דני דנון מהליכוד ופאינה קירשנבאום מישראל ביתנו.
כעת, תועבר ההכרעה הסופית בנושא לאישור מליאת הכנסת, שתתבקש לאשר באופן סופי את הרכב הוועדה והמנדט שיימסר לה, וכן תערוך דיון בהסתייגויות שיועלו בנושא.
בהקמת הוועדות תמך רוב של 10 חברי כנסת, מול התנגדות שישה מנציגי האופוזיציה. הוועדה הראשונה, שבראשה יעמוד דנון, הוגדרה ככזו שתבדוק את "מעורבות ממשלות זרות במימון ארגונים ישראלים וברכישת קרקעות בישראל". חבריה יהיו חברי הכנסת ציפי חוטובלי מהליכוד, אנסטסיה מיכאלי מישראל ביתנו, אריה אלדד מהאיחוד הלאומי ואברהם מיכאלי מש"ס.
הוועדה השנייה, בהנהגת קירשנבאום, תחקור את "פעילות ארגונים ישראלים הנוטלים חלק בדה-לגיטימציה של צה"ל". על חבריה נמנים יו"ר הקואליציה וח"כ מהליכוד זאב אלקין, עמיתתו לסיעה מירי רגב, אורי מקלב מיהדות התורה ונסים זאב מש"ס. כפי שהצהירו בעבר, החליטו סיעות האופוזיציה, ובראשן קדימה, להימנע מלהיות מיוצגות בוועדות החקירה.
בחוות דעת יוצאת דופן בחריפותה, אמר אתמול היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד אייל ינון, כי "ועדת חקירה - כשמה לא כן היא. היא נושאת שם מרשים ומחייב של חקירה מעין-שיפוטית, אך בפועל היא נעדרת כל סמכות שמאפיינת ועדת חקירה ממלכתית והיא מוגבלת בעצם לקיים דיון ציבורי בלבד".
למרות זאת, הביע ינון מורת רוח חריפה מהכוונה לבדוק, במסגרת זו, את מקורות המימון של ארגוני השמאל. "לראשונה בתולדות הכנסת, עוסקות הוועדה בנושאים אידיאולוגים מובהקים כשמבקשים לחקור צד אחד במפה הפוליטית המזוהה עם האופוזיציה. גופי החברה האזרחית רשאים לפעול בחופשיות רבה, תוך התערבות מינימאלית של רשויות המדינה".
ינון הסביר כי "עצם הקמתן של ועדות חקירה פרלמנטריות, שמתיאור תפקידן משתמעת הצרה והגבלה של גופים אזרחיים, יוצרת אפקט שכונה בבית המשפט העליון: 'אפקט מצנן'. הוא יוצר אווירה ציבורית שמאיימת על חופש המחאה והמחשבה, הנתפש, מבחינה משפטית, בעייתי במשטר דמוקרטי".
היועץ המשפטי לכנסת חתם את דבריו ואמר כי "לדעתי, לא ניתן לקבוע כי הקמת הוועדה לוקה בחסר. עם זאת, ללא ספק, מדובר בתקדים שמעורר שאלות יסוד בדבר אופיין של ועדות אלה והיקפן של זכויות המצויות בלב המשטר הדמוקרטי. על כן, על ועדת הכנסת מוטלת אחריות רבה לשקול בזהירות את הנזק אל מול התועלת שבהקמתה".
Read this article in English