שתף קטע נבחר

מגאורגיה לשיבא: המבצע להצלת התאומים הפגים

לאחר 12.5 שנים של ציפייה נולדו תאומים לבני הזוג רוזנבלט, המתגוררים בטביליסי. התאומים, שנולדו בשבוע ה-25 בלבד, היו במצב קשה והוטסו במבצע מיוחד לישראל. אמש נפטר אחד מהם מזיהום. "אנחנו מקווים שהקדוש ברוך הוא יכין לנו עוד נס", אומרת האם ל-ynet

שלושה רופאים, אחות, שני אינקובטורים, מסוק וקהילה יהודית שלמה: כולם היו מעורבים במבצע בזק להטסת שני פגים שנולדו בגאורגיה לקבלת טיפול בבית החולים תל-השומר. התאומים נולדו לאחר 12.5 שנים של ציפייה לסגן הרב הראשי של העיר טביליסי בירת גאורגיה, אבימלך רוזנבלט ולאשתו יוליה חנה בשבוע ה-25 להריון והיו במצב קשה.

 

 

התאומים, שנולדו לפני שמונה ימים, נחתו בישראל בלילה שבין שני לשלישי והובהלו לבית החולים שיבא. הבן, שנדבק בזיהום עוד בבית החולים בטביליסי, לא שרד ונפטר אתמול בערב. כעת נלחמים בבית החולים על חייה של הבת, שנולדה במשקל של 700 גרם בלבד, ומקווים כי היא תנצח את סיכויי ההישרדות הקטנים מאוד.

 

"בהתחלה הם צעקו, אבל אחר כך לא הצליחו לנשום"

בני הזוג רוזנבלט משמשים שליחים של ארגון יהודי-אמריקני בקהילה היהודית של בירת גאורגיה. למעלה מ-12 שנה הם עברו טיפולים וחיכו להריון היקר הזה. כששמעו שמדובר בתאומים הייתה שמחתם כפולה.

 

אך צירים מוקדמים שהפתיעו את יוליה-חנה בשבוע ה-25 להריון שיבשו את התוכניות. "חשבתי ללדת שם, ושאם יהיו קשיים אני אלד בארץ", היא מספרת. "פתאום התחילו צירים. בהתחלה לא הבנתי שאלו צירים וכשהגעתי לבית החולים אמרו לי שתהליך הלידה התחיל ושלא ניתן לעצור אותו. תוך שעתיים-שלוש כבר ילדתי".

 

הפגים הזעירים הועברו מיד לטיפול נמרץ. "בהתחלה הם צעקו, אבל אחר כך הם לא החזיקו מעמד ולא הצליחו לנשום, ומיד לקחו אותם לטיפול נמרץ", מתארת יוליה-חנה.

 

"הסיכוי היחיד שלהם להישאר בחיים היה אם יועברו לארץ"

בעקבות הלידה המוקדמת פנו חברי הקהילה היהודית בטיביליסי לרב אלימלך פירר להתייעצות והחלו לגייס כסף לצורך הטסת הפגים לטיפול בארץ. כצעד מקדים הוחלט לשלוח רופאת פגים משיבא, ד"ר חוה רוזן, שדוברת את השפה, לבדוק את מצבם של הפגים לפני הטיסה.

 

"הרופאים בגיאורגיה עשו את מירב המאמצים. הם עשו כל שביכולתם", אומרת ד"ר רוזן. לדבריה הרופאים במחלקה בטביליסי משתמשים בציוד שגם בישראל נעשה בו שימוש והם אף עברו השתלמויות בנושא בישראל, אך מצב התחזוקה של הציוד שם טוב פחות מאשר בארץ.

 

"ההגיון האנושי והמקצועי אמר שהסיכוי היחיד של התינוקות האלו להישאר בחיים הוא אם הם יועברו לארץ", מסבירה ד"ר רוזן. לדבריה מצבם של הפגים עשוי היה להיות טוב יותר אם היו מעבירים אותם לישראל כמה ימים קודם לכן, אך למרות מצבם הקשה והלא יציב של הפגים, ולאחר שהתרשמה מהסיפור המרגש של הוריהם, היא החליטה לאשר את הטסתם לארץ.

 

"אני בטוחה שיהיה מענה לתפילות"

ההטסה עצמה התנהלה גם היא כמבצע צבאי. במזג אוויר סוער, בשלג ועם טמפרטורות שצנחו מתחת לאפס הועברו הפגים מהאמבולנס למסוק, כשד"ר רוזן חוסמת בידיה את פתחי האינקובטור, במטרה לשמור על חומם של הפגים. משה גרוסברגר, מחברת לוקסנבורג הטסות רפואיות, תיאר את המסוק שבו פונו התינוקות כ"פגיה מעופפת". באמבולנס נכחו שלושה רופאים ואחות והוא צוייד בשני אינקובטורים, במכשירי הנשמה ובציוד רפואי רב.

 

ההורים הגיעו אתמול אחר הצהריים, בטיסה נפרדת, והתייצבו מיד בפגייה בשיבא, שם הם עקבו בדאגה והתפללו לשלומם של הפגים. כאמור, בשעות הלילה הם קיבלו את ההודעה על פטירת בנם מזיהום. "חיכינו 12 וחצי שנה, וכשידענו שמדובר בתאומים מאוד שמחנו", אומרת יוליה-חנה. "בהתחלה הכל היה בסדר ולא ציפינו בכלל שהם יוולדו מוקדם כל כך. אנחנו מקווים שהקדוש ברוך הוא יכין לנו עוד נס. כל כך הרבה אנשים השתדלו והתפללו עבורם, ואני בטוחה שיהיה מענה לתפילות".

 

מצבה של הפגה שנותרה בחיים מוסיף להיות קשה אך יציב. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחד הפגים, בארץ. הקהילה היהודית בטיבלסי אספה כספים להטסתם
צילום: לקסנברג הטסות רפואיות
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים