גלנט לבג"ץ: המבקר עבר על החוק והתחרה ביועץ
בתשובה לעתירה שגרמה לפסילת מינויו, משחרר האלוף יואב גלנט את הניצרה ויורה לכל עבר. הוא האשים כי מבקר המדינה ערך בחשאי "בירור המנוגד לחוק ומהווה חריגה מסמכותו" וטען שהתנהלה נגדו מערכה תקשורתית חסרת תקדים
האלוף יואב גלנט יוצא לקרב האחרון - על שמו הטוב: בתשובה שהגיש היום (ד') לבג"ץ על עתירת התנועה הירוקה, שהובילה לפסילתו ברגע האחרון מלהכנס ללשכת הרמטכ"ל, הוא תקף בחריפות את מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, ואת היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין. פרקליטיו כתבו שבמשך זמן רב התנהלה נגדו "מערכה תקשורתית חסרת תקדים בעוצמתה, תעמולת זוועה שכוונה להסית את דעת הקהל נגדו ונגד מי שמינה אותו".
הדחת גלנט - הדיווחים האחרונים ב-ynet:
- הח"כים נדהמו: אין בחוק ממלא מקום לרמטכ"ל
- טירקל על גלנט: נורא שהאיש הודח
- וינשטיין על הדחת גלנט: "החלטה מאוד לא קלה"
- הכרעת חייו: כך גזר וינשטיין את דינו של גלנט
- סקר בפייסבוק שלנו: האם להאריך את כהונת אשכנזי?
באמצעות עו"ד דורי קלגסבלד, גלנט האשים כי הוא מתקשה לקבל את הטענה שמבקר המדינה נחשף באקראי ורק אחרי הדיון בנושא בבג"ץ לממצאי בדיקת הפרשה, שהחלה חודשים קודם לכן. "נראה שהוא עיכב במכוון את פנייתו ליועץ המשפטי לממשלה, עד לאחר הדיון. תמיהה זו גוברת, לנוכח העובדה כי עד פניית המבקר ליועץ המשפטי לממשלה, מבקר המדינה כלל לא הודיע ליועץ כי הוא עורך בדיקה משלו לאותה תלונה ולאותה תכלית".
בהמשך תשובתו, האשים גלנט כי מבקר המדינה ערך את בדיקתו בחשאי, מבלי לעדכן בכך את היועץ המשפטי לממשלה ובית המשפט, שלטענתו - הם המופקדים על בירור העניין, מרגע הגשת העתירה ועד קבלת ההכרעה בה. "מדובר בבירור המנוגד לחוק ומהווה חריגה מסמכותו של מבקר המדינה. חקירה כזו דינה בטלות מעיקרה, בעיקר מכיוון שיש בה לא רק ריב סמכויות בין המבקר ליועץ, אלא גם חדירה אסורה לתחום סמכותו הבלעדי של בית המשפט".
בשל שרשרת ההתרחשויות שהציג, טענו קלגסבלד ופרקליטיו של גלנט כי "ניתן להעלות סברה שעובדה זו מסבירה את ההסתרה של בדיקת המבקר מעיני היועץ המשפטי ובית המשפט. כך או כך, ברור שפעולה ספק חוקית זו של המבקר גרמה לפחות לכך שהיא יצרה לחץ זמנים בלתי אפשרי ובלתי הוגן, שפגע בזכויותיו הבסיסיות".
העובדה שפרשת הקרקעות נחקרה במקביל, הן על-ידי וינשטיין והן על-ידי לינדנשטראוס, גרמה לכך ש"נוצרה תחרות שהוליכה לביזוי הדדי ולפגיעה באמינות המוסד שבדיקתו 'הפסידה' באותה התחרות". פרקליטיו של גלנט ציינו כי קיימת מחלוקת מוסדית קשה בין המבקר ליועץ בכל הקשור למינויים. דבר זה, לדברי פרקליטיו של הרמטכ"ל המיועד-המודח, באו לידי ביטוי לאחרונה בפרשת מינויו של ניצב יוחנן דנינו למפכ"ל המשטרה.
"לא ניתן לנתק את הדרישה הנמרצת לערוך בדיקה מדוקדקת ומפורטת בהיסטוריה ובטופוגרפיה של המקרקעין של גלנט, מהניסיון הכולל למנוע את מינויו לרמטכ"ל", טענו עורכי דינו של האלוף. "אכן, אין זה סוד שקבוצות שונות חברו יחד כדי למנוע את מינויו של גלנט לרמטכ"ל, ובהן מתנגדים ויריבים בצבא, מתנגדים ויריבים לשר הביטחון, שכנים מסוכסכים מעמיקם, התנועה הירוקה, עיתונים ועיתונאים".
את השתלשלות האירועים שהסתיימה בביטול מינויו של גלנט לרמטכ"ל הציגו עורכי דינו כ"מזעזעת ומסוכנת לאין שיעור, מכל פגם הנטען בהתנהגותו של האלוף גלנט. אדם בא ואדם הולך, אך כשמתקבעים כללי משחק של משפט שדה, לא ניתן עוד להשיב כללי דיון ראוי על כנם".
גלנט האשים גם כי ניתנו לו יומיים בלבד ללמוד את טיוטת הדו"ח, בן 27 העמודים, שהוגש לצד דיסק נספחים ובו אלפי עמודי מסמכים. הוא טען כי הוסבר לו שוינשטיין עצמו הוא שהוביל למצב, בשל כך שדרש ממבקר המדינה להשלים את בדיקתו בהקדם האפשרי. "מדובר בהגחכה של זכות התגובה, זכות תגובה מן השפה ולחוץ, קריקטורה של הליך ראוי, בוודאי לא מתן הזדמנות אמיתית להתמודד עם הטענות".
ועוד בגזרה המשפטית: תנועת "יש גבול" ומספר אנשי ציבור, בהם שולמית אלוני ונתן זך, הגישו היום בקשה לצו ביניים נגד מינויו של יאיר נווה לתפקיד הרמטכ"ל - עד להכרעה בעתירה שהגישו.
עורכי דינם, עומר שץ ויפתח כהן, טענו כי נגד נווה עלו חשדות כי פעל בניגוד לפסיקת בג"ץ בעניין הסיכולים הממוקדים. בתנועה טענו כי עניין זה הופך את נווה לחשוד בעבירות חמורות של דיני לחימה.
בבקשה שהגישו היום נטען כי כיוון שנווה אמור להתמנות כבר מחר לתפקיד הרמטכ"ל, הם מבקשים מבית המשפט להוציא צו מניעה זמני נגד כניסתו לתפקיד עד להכרעה בעתירה.
העותרים הדגישו כי אם חשדות לביצוע עבירות בנייה מצד גלנט הספיקו להביא לביטול מינויו כרמטכ"ל, הרי בוודאי שחשדות לביצוע הפרות חמורות של דיני לחימה צריכים להספיק למנוע את מינויו של נווה.