ג'אם סשן עם הרב קוק
שני רבנים, שהם גם מוזיקאים, לקחו את שירי הרב קוק לטיול בסאונד של ניו-אורלינס: "הכל יוצא בג'ז – כמו גם בשירת הרב קוק. זה מאוד רב-ממדי"
לפני כארבע שנים החלו שני רבנים שהם גם מוזיקאים בפרויקט "האורות" – שירי הרב קוק בקצב הג'ז. בימים אלה הם עורכים סיבוב הופעות בארץ, כחלק מהפרויקט הבינלאומי "חלוצים לרפואה" (Pioneers for a Cure) למלחמה בסרטן.
וול ומרמורשטיין מבצעים את "הצופה לטובה" של הרב קוק, מיוחד ל-ynet
בשנות ה-80 היה הרב יצחק מרמורשטיין מחנך בבית ספר יהודי בקנדה, עד שיום אחד קיבל מאשתו דאז את כתבי הרב קוק – מתורגמים לאנגלית. "קראתי והרגשתי את הגדלות שבמילים, את הנשמה המוארת שממנה יוצאות האותיות הללו", הוא אומר. "נוכחתי שלאנשים אחרים שקוראים את כתביו יש תגובה דומה. אז הבנתי שיש כאן איזו נשמה כללית, ומאז השתדלתי להשיג את כתביו ולקרוא אותם. אני קורא לזה 'קוק בוק'".
בשנת 92' הוסמך מרמורשטיין לרבנות, והוא מעיד: "באותה תקופה הבנתי שהתורה היא שירה והשירה היא תורה. התחלתי לחשוב על האפשרות להלחין את שירי הרב קוק".
אל אל יחזקאל
לפני ארבע שנים נפגש הרב מרמורשטיין עם גרג וול – מוזיקאי בעל שם בארצות הברית, ומנהיג הרכב הג'ז "הנביאים האחרונים" – במהלך פסטיבל "אשכנז" לתרבות יהודית שנערך בטורונטו. הקונצרט של
גרג וול ו"הנביאים האחרונים" התבסס על הלחנת פרקים מספר יחזקאל ומרמורשטיין הציץ והתפעל.
"התחברנו והוא הכיר לי את שירי הרב. בכלל לא ידעתי שיש שירה כזו", אומר וול, "באותה תקופה היה יצחק רב קהילה בוונקובר שבקנדה, והנה יום אחד הוא מופיע לפתע בניו-יורק, ומספר לי שהתפטר מהעבודה כדי לעשות את ההקלטה הזו".
וול ומרמורשטיין נכנסו לאולפן עם ההרכב המונה, בין היתר, את שי בכר הירושלמי – שאף הוא שותף בהפקת הפרויקט. את האלבום הפיקו בלייבל "צדיק" של ג'ון זון, הנחשב ללייבל אלטרנטיבי איכותי בארצות הברית. לצד לחנים של וול וביצוע של "שירי ג'ז מדוברים", מבצע ההרכב גם כמה מלחניו של הרב קוק.
מסרים בינלאומיים בשירת הרב
"הרב קוק אהב את הצליל של המילה, וזו תמצית הג'ז", מסביר הרב וול את נקודת ההשקה המקורית. "זה פשט המוזיקה, אך גם הרמז והדרש והסוד. הכל יוצא בג'ז – כמו גם בשירת הרב קוק. זה מאוד רב-ממדי".
"הראי"ה היה פתוח לחידוש, ואנחנו מאלתרים על פי הרוח", מוסיף הרב מרמורשטיין. "מה שמשך אותי לג'ז זה שהכל בו אפשרי. אין לו גבולות, אין מסגרות, הוא מעודד פתיחות. גרג נוהג לומר שהרב קוק היה 'ג'ז מיוזישן'".
ההופעות ברחבי העולם נעות בין אנגלית לעברית. "העברית של הרב קוק טובה יותר מהאנגלית שלי", כך הרב מרמורשטיין, והרב וול מוסיף: "בארצות הברית אנחנו מופיעים לפני המון לא יהודים. חלק מהשירה אמנם מאוד ציונית ומדברת בעיקר ליהודים – אך לרב קוק ישנם גם שירים עם מסרים בינלאומיים, למשל, על יצחק וישמעאל שגרים ביחד - זה מסר שאנחנו אוהבים מאוד".
"הג'ז רביי"
לפני כמה שנים עלה הרב מרמושטיין לארץ, וגרג וול קיבל הסמכה לרבנות מהרב שאר ישוב כהן, רבה של חיפה, שהוא גם בנו של "הרב הנזיר" ותלמידו המובהק של הראי"ה. "הוא המנהיג הרוחני שלנו", מבהיר הרב מרמושטיין. "בשנה שעברה הופענו בבית הרב קוק עצמו. חוץ מלידת ילדיי – היה זה הערב המרגש בחיי! לשיר את שירי הרב, בבית הרב, בנוכחות בנו של הרב הנזיר".
הרב גרג וול מונה לרב קהילה בניו-יורק, וזכה לכינוי "הג'ז רביי". "אני מוזיקאי שהוא רב, ולא הפוך", הוא מבהיר. "אני מוזיקאי מקצועי כבר 35 שנים, ואני רב רק 5 שנים. אני לא חושב שהידע שלי כרב יהיה אי-פעם כמו הידע שלי במוזיקה, אף שאני מקווה שכן. כשגיליתי את התורה, גיליתי שהמוזיקה מאוד מוגבלת יחסית לתורה. אבל תודה לאל שאינני צריך לבחור באילו משתי האהבות שלי – אוקיינוסים של יידע – אני רוצה לשחות. רוב האנשים צריכים לבחור באחד הדברים, ואני יכול לעשות את שניהם".
כוכב הערב - "רב החלוצים"
בשנת 2008 הוקם הפרויקט המקוון "חלוצים לרפואה" - שירי חלוצים למלחמה בסרטן, ולאחרונה הוא עשה עלייה גם לישראל, כשעל הפרויקט כולו מנצח הרב גרג וול. מה שהחל בשירי חלוצים ישראליים מראשית המאה שעברה, אותם הקליטו אמנים יהודים כגון נשמה קרליבך ודודו פישר - תפס תאוצה והתפתח לכדי פרויקט בינלאומי, במסגרתו מקליטים אמנים ממדינות שונות (סוזן וגה בניו-יורק, למשל), את שירי החלוצים שלהם.
ההכנסות כולן – קודש לעמותות הנלחמות בסרטן.
"הרב קוק עצמו נפטר מסרטן", אומר הרב מרמורשטיין. "זו השליחות הטובה ביותר להנצחתו, בדרך שגם תורמת צדקה ומביאה רפואה, ובאותו הזמן מפיצה את 'האורות' שלו". והרב וול מוסיף: "הוא היה רב החלוצים, והוא העיקר של שירי החלוצים".
במסגרת הפרויקט יקיימו הרב יצחק מרמורשטיין, גרג וול ו"הנביאים האחרונים" מסע הופעות בשישה ישובים בארץ, בין ה-1/2-8/2, ששיאו במרכז עינב בתל אביב. בערב הגאלה "אמנים למען מרפא" יופיעו, בין היתר, גם דיוויד בורזה, שי גבסו ואריאל הורוביץ.