שתף קטע נבחר
 

ריאליטי הישרדות לבני נוער בערבה

בני נוער בסיכון משתתפים במסע הישרדות מדברי כדי לגלות מחדש את כוחם. מי שמלווה אותם ברגעי הקושי והניצחון הם מתנדבי שנת שירות, כמעט בני גילם. סיפור מעורר השראה לקראת "יום מעשים טובים"

א', נער בן 17, לא האמין שכל זה קורה לו. הוא תקוע בלילה באמצע הערבה. אין שביל מסומן ללכת עליו, אין שום דרך החוצה בחזרה אל הציוויליזציה. הקור המדברי מקפיא עצמות, ואם לא יצליח להדליק מדורה, סביר להניח שיעבור עליו לילה מאתגר למדי.

 

 

"במרכז הקושי נמצאת ההזדמנות", אמר פעם אלברט איינשטיין. דווקא כאן, מתוך המצוקה שבה הוא שרוי, יש לא' סיכוי לגלות בתוכו כוחות שלא ידע על קיומם. אולי בפעם הראשונה בחייו, יש לו הזדמנות לקחת אחריות על המציאות ולשנות אותה לטובתו.

 

א' הוא מי שהייתם מגדירים "נוער בסיכון" ולעתים גם "נוער עברייני". מרבית חייו הוא מתמודד עם האתגרים שמציבים בפניו חיי הרחוב ועולם הפשע. המדבר הוא עבורו מרחב לא מוכר, ומאיים לא פחות. במהלך מסע שנמשך כמה ימים הוא לומד להתיידד אט אט עם איתני הטבע, ולהרוויח ביושר את תחושת המסוגלות שלו להתמודד.


"הכיסא של לוטן" משקיף על הנוף המדברי (צילום: גיא ידין)

 

קוראים לזה "wilderness therapy", שיטת התערבות טיפולית שמפעילה עמותת "דרך לוטן" - מרכז לאומי מדברי לטיפול בבני נוער בסיכון. לצד הצוות המקצועי שמלווה את הנערים במסע המדברי, נמצאים גם חמישה חבר'ה צעירים, כמעט בני אותו גיל של המשתתפים. הם עושים את המסע המפרך שוב ושוב, ונהנים מכל רגע. תכירו את ה"שינשינים" – בני גרעין של תנועת הצופים, שמתנדבים במרכז במסגרת שנת שירות שקודמת לשירותם הצבאי.

 

כך מספר אייל גבעון, אחד מחמשת המתנדבים: "בשבילנו זו חויה מאוד מעניינת ומאתגרת. סוג ההדרכה שאנחנו נדרשים לו הוא שונה מאוד מסוג ההדרכה שאליו הורגלנו ב'צופים', וזה גם לא טריוויאלי להדריך אנשים שהם בערך בגיל שלך. לפעמים יש מסעות שהם מאוד אינטנסיביים – 15 ק"מ ביום, בתוואי שטח לא פשוט, והמשתתפים סוחבים בעצמם את כל ציוד הלינה והאוכל. ואז, כשאתה רואה את התהליך שאנשים עוברים במהלך מסע כזה, הסיפוק הוא מאוד גדול.

 

פעם הדרכתי מישהו שהיה ממש בגיל שלי. תוך כדי המסע התחלנו להתחבר והוא סיפר לי קצת על התקופה שישב בכלא ובכלל, על סיפור החיים שלו שהוא רחוק מלהיות קל. כשהגענו ליום האחרון הוא אמר לי שזו החוויה הכי מדהימה שהייתה לו בחיים ושהוא מאוד מודה עליה. בשבילי זה היה רגע חזק מאוד, כשהבנתי שמה שאני עושה באמת יכול להיות משמעותי".

 

בשם הבן – עמותת "דרך לוטן"

650 בני נוער חוו עד היום את המסע המדברי ברחבי הערבה. היוזמה והחזון שהביאו אותם לשם, שייכים לאיריס וגיל סלוין, זוג הורים שכולים שאיבדו את בנם לוטן במלחמת לבנון השנייה והקימו את העמותה לזכרו:

 

"לוטן גדל בערבה ואהב מאוד את נופיה. היתה בו נתינה גדולה ורצון לתרום, בעיקר לבני נוער במצוקה. הקמת מרכז שאליו יגיעו קבוצות של נוער בסיכון לפעילות השרדותית במדבר, הוא עבורנו הגשמת הדרך שלו".

  

בנקודת תצפית יפהפה המשקיפה על שמורת שיזף ועל הרי אדום, ניצב "הכיסא של לוטן". זהו כסא "גנן", המשמש את המפקדים בקורס מט"קים, תפקיד אותו ביצע לוטן במהלך שירותו הצבאי. בני הנוער שמגיעים לכאן, מוזמנים לשבת בכיסא וליהנות מהנוף. אולי כאן, מול המרחב המדברי הפתוח, יצליחו אותם נערים להרחיק ראות לתוך עתידם ולבחור לעצמם מסלול חיים אופטימי יותר.


  

  • בכל רגע נתון, יש מישהו שבוחר לעשות מעשה טוב למען מישהו אחר. מתי הרגע שלכם? ב-5 לאפריל יש לכם הזדמנות! עמותת "רוח טובה" שיוזמת את "יום מעשים טובים" קוראת לכם להתנדב ביום אחד שכולו נתינה.
  • רוצים להתנדב? לחצו כאן.
  • "יום מעשים טובים" בפייסבוק - לחצו כאן
  • אם אתם מעוניינים להירשם להתנדבות במשך כל השנה, בכל מסגרת שתבחרו, אתם מוזמנים לפנות לעמותת "רוח טובה"

    טלפון: 1700-505-202


 

  • בין התאריכים 15-17/2/2011 מקיימת עמותת "דרך לוטן" את כנס "אתגר במדבר", המיועד לאנשי חינוך ומטפלים העובדים עם נוער בסיכון. למעוניינים - לחצו כאן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שינשינית בפעולה
צילום: גיא ידין
מסע ארוך לגילוי העוצמה הפנימית
צילום: גיא ידין
מתנדבי שנת שירות ב"דרך לוטן"
צילום: גיא ידין
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים