שתף קטע נבחר

 

הוליווד תוהה: מיהו מוסלמי?

המועצה לקידום עניינים מוסלמים מקדמת סדנאות ייעוץ לתעשיית קולנוע. המטרה: להשתחרר מהייצוג השטחי והחד ממדי של אזרחים אמריקנים מוסלמים כטרוריסטים

אחרי המלחמה הקרה, רוב הדמויות המרושעות בקולנוע ובטלוויזיה היו שייכות לרוסים, או לבעלי מבטא זר מזרח אירופאי אחרים. בעשור האחרון תפסו את מקומם נבלים מוסלמים לרוב, כשבן לאדן וחבריו הטרוריסטים מהווים השראה, די שבלונית לפיתוח הדמויות האלו. לאחרונה, חלה מגמת שינוי, המובלת על ידי המועצה לקידום עניינים מוסלמים.

 

 

כחלק מפעילותה, תארח המועצה בחודש הקרוב סדרת סדנאות בהן ישתתפו תסריטאים אמריקנים-מוסלמים צעירים מכל שכבות האוכלוסייה שיקבלו הנחיות לכתיבת תסריט ועצות מעשיות מתסריטאים מנוסים מהתעשייה, זוכי אמי ומועמדים לאוסקר, ביניהם אריק דריסקול וטי.אס קוק.

 

הסרט "טיסה 93". 11 בספטמבר, בעיני הנוסעים

 

"כשאתה כותב וצריך להמציא את הבחור הרע, הכי קל זה לחשוב רגע ולהחליט, אוקיי, הולכים על טרוריסט מוסלמי. זו דרך עצלנית להגיע אל הנבל שלך, אבל היא השתרשה כאן היטב", אומר קוק, שהיה מועמד לאוסקר על כתיבת תסריט לסרט "הסינדרום הסיני" ומלמד בסדנאות.

 

המועצה פועלת בהוליווד באופן מרוכז מאז אסון התאומים, מעודדת יצירה של קולנוענים אמריקנים-מוסלמים וכן מייעצת לתעשיית הסרטים והטלוויזיה על מנת שתוצג תמונה מדויקת, מורכבת ואמינה יותר של דמויות מוסלמיות. בשנים האחרונות נערך טקס שנתי בו מוענקים פרסים להפקות שמקדמות הבנה כלפי האסלאם. חלק מהזוכים ב-2009 היו "נער החידות ממומבאי" בבימויו של דני בויל ופרק של "הסימפסונז" בו בארט מתיידד עם ילד מוסלמי.

 

דיאנה נסאר, דוברת המועצה, הסבירה לכלי התקשורת שלא מדובר בניסיון להאכיל בכפית את הצופים האמריקנים בסיפורים שייצגו מוסלמים באור חיובי דווקא, אלא בהרחבת המודעות לרבגוניות הקיימת באוכלוסיה האמריקנית-מוסלמית. זאת כדי שיהיו לכותבים ולמפיקים משאבים נכונים ליצור מהם.

 

"הרעיון פשוט מאוד: לתת למוסלמים במה, שנוכל לספר את הסיפורים שלנו. יש סקרנות לגבי האסלאם ולגבי מי הם המוסלמים, וגם הרבה פחד הנובע מכך ששומעים רק צד אחד של הסיפור. יש מספר מצומצם מאוד של אנשים שמנסים לקדם אג'נדה שלילית. בדרך כלל מדובר בהצגה שגויה או שטחית הנובעת מחוסר ידע תמים בנושא. האנשים בהוליווד בדרך כלל שמחים מאוד לקבל פידבק מאיתנו על העבודה שלהם" אמר נסאר.

 

יש להניח שצפויה ליוצרים דרך ארוכה עד שיצליחו לשנות את המוסכמה הרווחת על עיצוב דמות המוסלמי על המסך הגדול והקטן. ההמולה שהתעוררה בצרפת בחודש שעבר כאשר יצאה חוברת קומיקס שהציגה באטמן אלג'יראי, מעידה שייקח זמן עד אשר העולם יהיה מוכן לגיבור על מוסלמי. אבל, אם מתחשבים בהנחה שהקולנוע לא רק מייצג תופעות בעולם, אלא גם משפיע על התפיסה האנושית, יכול להיות שהצגת סיפורים אנושיים ספציפיים היא צעד ראשון בכיוון הנכון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עושה צרות לייצוג המוסלמי. בן לאדן
צילום: AFP
לאתר ההטבות
מומלצים