"מגעים אמריקנים להתפטרות מיידית של מובארק"
על רקע החששות מהתלקחות נוספות בהפגנות המתוכננות היום בקהיר, ה"ניו יורק טיימס" מדווח שארצות הברית דנה עם בכירים בסביבתו של נשיא מצרים באפשרות שהוא יעזוב לאלתר את כס השלטון. על פי התוכנית של אובמה, סולימאן ינהיג את המדינה עד הבחירות ויידרש לשתף פעולה עם "האחים המוסלמים"
חוסני מובארק אמנם התריע שעזיבתו המיידית תוביל לכאוס במצרים, אבל מתחת לפני השטח נבחנת הצעה אמריקנית להדחתו המיידית. גורמים בוושינגטון ודיפלומטים ערבים מסרו הלילה (יום ו') לעיתון "ניו יורק טיימס" כי נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, בוחן עם בכירים במצרים אפשרות שהנשיא מובארק יסיים לאלתר את תפקידו. על פי הפרסום, האמריקנים מציעים שאת מצרים ינהיג עד הבחירות סגן הנשיא, עומר סולימאן.
מצרים על סף הפיכה - כל הדיווחים והתמונות - בעמוד מיוחד
- עימותים במצרים, לפחות עשרים עיתונאים נעצרו
- "מובארק הבן לא יהיה נשיא. לשחרר המפגינים"
- השראה ממצרים: אלפים בעד "יום זעם" נגד חמאס
- עדכונים אחרונים - בעמוד הפייסבוק של ynet
בתגובה לפרסום ב"טיימס", נמסר מהבית הלבן כי "נבחנות כמה אפשרויות על מנת להסדיר את העברת השלטון במצרים". אולם על פי גורמים בכירים בוושינגטון, מאחורי הקלעים ארצות הברית מקיימת מגעים ישירים עם בכירים בסביבתו של מובארק, בניסיון להפעיל עליו לחץ שיביא להתפטרותו. בוושינגטון מקווים שהמהלך יזכה לתמיכה גם מצד הצבא המצרי. בבית הלבן הדגישו הלילה כי "כל ההחלטות צריכות להתקבל על ידי העם המצרי" .
גורמים המעורים במגעים בין ממשל אובמה לגורמי השלטון בקהיר סיפרו כי האמריקנים הבטיחו שיתמכו במנהיג מצרי חזק,
אך התנו את תמיכתם בכך שהמצרים יפעלו לחיזוק הדמוקרטיה ולשינוי שיטת הבחירות, ולא – יישקלו בוושינגטון להקפיא את הסיוע הצבאי למדינה. ב"ניו יורק טיימס" ציינו כי אם סולימאן ינהיג את ממשלת המעבר עד הבחירות, הוא יחוייב לפתוח בדיאלוג עם נציגים מטעם כל ארגוני האופוזיציה במדינה, כולל תנועת "האחים המוסלמים". האמריקנים רוצים להבטיח שהבחירות הצפויות בחודש ספטמבר יהיו חופשיות והוגנות.
סגן נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, שוחח אמש עם סולימאן על אפשרויות השונות לביצוע העברת השלטון במדינה. ביידן הדגיש בפני עמיתו את האחריות של הממשלה המצרית למנוע מההפגנות הצפויות היום להידרדר לאלימות.
"שלא יתערבו לנו"
בכירים מצרים טוענים כי תוצאות המגעים עם ארה"ב תלויות במידה רבה גם בהלך הרוח של המפגינים ברחובות וביחסים שבתוך הממשלה המצרית. הם הדגישו כי למרות כוונות הממשל האמריקני, כלל לא ברור אם סולימאן או הצבא יסכימו לנטוש את מובארק ולהיעתר לבקשתם.
מובארק ממנה את סולימאן לסגנו. יחליף את מקומו? (צילום: AP)
"מה שהם דורשים אינו בר ביצוע", טען בכיר מצרי בפני ה"ניו יורק טיימס". לדבריו, מבחינה טכנית העברת השלטון לסולימאן אינה אפשרית שכן על פי החוקה המצרית, מי שיורש את הנשיא הוא יושב ראש הפרלמנט.
הוא הוסיף כי האמריקנים צריכים "להתעסק בשלהם, ולא להתערב לנו".
אתמול התראיין מובארק לרשת הטלוויזיה האמריקנית ABC וטען כי אם יתפטר מיד, המדינה תגרר לתוהו ובוהו. הוא סיפר כי בשיחה עם נשיא ארה"ב, הוא אמר לאובמה שהוא "לא מבין את התרבות המצרית ולא מודע להשלכות התפטרותו".
על רקע המגעים לחילופי השלטון, כוחות הביטחון במצרים מתכוננים ליום נוסף של הפגנות.
על פי ההערכות, לאחר תפילת יום השישי, יגיעו לכיכר א-תחריר בקהיר מאות אלפי בני אדם שיקראו למובארק לעזוב מיד את השלטון. הצבא העביר עשרות עיתונאים ממלונות הצופים על הכיכר למלונות מרוחקים יותר, ועל גג מלון רעמסס הילטון הוצבו צלפים. המפגינים חוששים כי המהלכים האחרונים מעידים על הכוונה של השלטון לנקוט נגדם יד קשה בהפגנה היום. עם זאת, ראש ממשלת מצרים אחמד שאפיק הנחה את שר הפנים שלא להפריע לתהלוכות השקטות שצפויות.