שתף קטע נבחר

הקונים בדמעה: "הלחם יקר לנזקקים, לא לביבי"

רגע לפני התייקרות הלחם, ערכו אזרחי ישראל את הקניות לשבת בפעם האחרונה במחיר הקיים. באזורי המצוקה נותרו המכולות כמעט ריקות מאדם. אסתר מעכו קנתה וסיפרה: "לא יכולה להרשות לעצמי לחם כל יום". חנה מב"ש: "מה רוצים, שנגנוב?"

ארבעה ימים לפני שמחיר הלחם שוב יעלה, הגיעו הבוקר (יום ו') תושבי שכונה ד' בבאר-שבע לקניות השגרתיות לפני כניסת השבת, בסופר של מזוז במרכז גילת. התייקרות מוצרי המזון מורגשת שם היטב, כשהלחם מהווה בסך הכל חוליה נוספת בשרשרת המצרכים הבסיסיים שהפכו בתקופה האחרונה כואבים יותר ויותר לכיס.

 

"הלקוחות מתלוננים, אבל אין עם מי לדבר", סיפר בתסכול שמואל מזוז, הבעלים של המרכול. "הלחם עולה, הסוכר, השמן. אבל אין לי מה לעשות. הלקוחות אומרים לי שאני גנב".

 

 

במשרד התמ"ת הודיעו כי החל מ-8 בפברואר יתייקר הלחם בשיעור של 3.33 אחוזים. בין היתר, יעלה מחירו של לחם אחיד פרוס מ-7.15 ש"ח ל-7.38 ש"ח. מחירה של חלה יעלה מ-5.20 ש"ח ל-5.37 ש"ח. במשרד הסבירו כי עליית המחירים נובעת מהמשך התייקרות החיטה בעולם, שהחלה לפני כחודשיים.


מתלוננים - ומשלמים. הסופר בבאר-שבע (צילום: רועי עידן)

 

למרות המצב, ממשיך שמואל לרשום ללקוחותיו את החשבון במחברת הגדולה. "אנשים קונים לחם פרוס הכי פשוט שיש. הם יירדו מהחיטה. במקום שניים-שלושה, הם ייקנו רק אחד. היום אני מרגיש את זה".

 

מי שבכל זאת מתוסכלים יותר הם הלקוחות. "הבוקר הרגשתי כמה קשה עליית המחירים", סיפרה חנה קרוצ'י. "הבן שלי הוא חרדי ואב לשבעה שבעה ילדים. בבוקר הייתי צריכה להוציא לכל ילד שתי פיתות עם שלוש קופסאות קוטג'. חשבתי כמה קשה לו עם כל ההתייקרות הזאת. הוא וגם אשתו עובדים, ועדיין קשה להם".


מחירי הלחם החדשים (בשקלים)

מחירי הלחם החדשים (בשקלים)
סוג הלחם מחיר החל מ-3.10.10

מחיר החל מ-8.2.11

לחם אחיד (כהה) 4.76 4.92
לחם לבן 4.76 4.92
חלה 500 גר' 5.20 5.27
לחם אחיד פרוס 7.15 7.38
לחם לבן פרוס 500 גר' 6.35 6.56

 

את הביקורת הפנתה חנה לעבר מקבלי ההחלטות. "מה הם רוצים, שיילכו לגנוב? המדינה רוצה שנידרדר לפשע פשוט כי אין לנו מה לאכול. הלחם זה הבסיס. על בשר אני כבר בכלל לא מדברת". לקוחה אחרת, תמי אפנג'ר, אמרה: "לאן הם רוצים שנגיע? המצב קשה. תסתכלו על הילדים האלה ותרחמו".

 

אתמול, אחרי פרסום ההחלטה על התייקרות הלחם, הזהירו בארגון העובדים הסוציאליים כי המהלך עלול לגרום להצטרפותם של אלפי בתי אב בישראל למעגל העוני. בעמותת "לתת" התריעו מפני "המדיניות הניאו-קפיטליסטית" של ראש הממשלה, והזהירו כי  "המחאה העממית תגיע גם אלינו".

 

ביום שישי: המכולות בעכו שוממות

הרבה צפונה מבאר-שבע, בשיכוני המזרח בעכו, ניכרה הבוקר תנועה דלילה ביותר של קונים שהגיעו למכולות הפזורות ברחבי השכונות. שמואל, בן 56, הוא הבעלים של אחת המכולות - והגיע לישראל מברית-המועצות לשעבר לפני 36 שנים. "מאז שעליתי לארץ לא שמעתי אפילו פעם אחת על הורדה במחירי הלחם, אלא רק על העלאה", הוא סיפר בזעם.

 

גם שמואל האשים את הממשלה באטימות. "פעם היית הולך ברחוב ורואה על הפחים שקיות עם לחם. היום יש בתים רבים שלא תמצא בהם לחם. השלטון שלנו דואג לכיס שלו. ההתייקרות הזאת תשפיע רק על הנזקקים, אבל בטח לא על ביבי נתניהו. יום שישי בבוקר והחנות שלי ריקה מאדם. זו תופעה הולכת ומחמירה בגלל כל העלאות המחירים".


"השלטון דואג רק לכיס שלו". שמואל במכולת (צילום: אבישג שאר-ישוב) 

 

רוני כץ, תושב העיר, הגיע בכל זאת לערוך במכולת את הקניות לקראת השבת. "זה פטנט טוב של הממשלה להעלות מחירים", הוא הסביר. "יודעים שם שהתושבים יישלמו - ויישתקו. לצערי, מה שמבטיחים לפני הבחירות זה לא מה שקורה אחר כך".

 

שמואל נזהר הגיע גם כן למכולת, אבל הלחם - היום - לא נמצא ברשימת הקניות שלו. "אני קונה בתחילת השבוע ומקפיא בפריזר לימים רעים", הוא סיפר על האופן שבו הוא עצמו מתמודד עם המצב. "צריך לדרוש מהממשלה שעל כל עלייה במחירי הלחם - יעלו בהתאם גם את שכר המינימום במשק. מישהו צריך לממן את העליות".


רוני כץ. "פטנט טוב של הממשלה" (צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

גם עבור אסתר זהרי שהגיעה למכולת הפך הלחם למצרך שמחירו כבד מנשוא. "זה בסיס ודרוש לכל אדם, מביבי נתניהו ועד לאדם הקטן בשיכוני המזרח בעכו. אני גרה לבד ולא יכולה, במצב הנוכחי, להרשות לעצמי לחם בכל יום".

 

סימונה שטרית, הבעלים של מכולת ישורון הסמוכה, אינה סבורה שההתייקרות תביא להדרת רגלי הקונים מחנותה. "אני יודעת לומר בוודאות שלמרות המחירים, כולם ימשיכו לקנות כי אין להם ברירה. אנו צורכים לחם כמוצר בסיס, ולצערי לא מדובר בהעלאה האחרונה. בוודאי נשמע בקרוב על התייקרות במוצרי בסיס נוספים, וגם הפעם זה בטח יעבור בשקט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עסק יקר. לחם
צילום: רועי עידן
אסתר זהרי. "לא מרשה לעצמי לחם כל יום"
צילום: אבישג שאר-ישוב
שמואל נזהר. אוגר מזון
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים