שתף קטע נבחר

רק מהרוקח: הישראלים לא קונים תרופות בסופר

כבר ארבע שנים שתרופות ללא מרשם נמכרות בחנויות שונות ובסופרים, אבל הישראלים סומכים רק על הרוקח. סקר חדש מגלה כי 75% מעדיפים עדיין לרכוש את התרופה מידיו של הרוקח ולא ישירות מהמדף. ומהן התרופות הנמכרות ביותר ללא מרשם?

עד לפני ארבע שנים ניתן היה לרכוש תרופות רק על ידי הרוקח בבית המרקחת. במאי 2005 החלה בישראל הרפורמה שמתירה מכירות חלק מהתרופות ללא מרשם על המדפים, מחוץ לדלפק בית המרקחת ובחנויות שאינן בתי מרקחת. אולם מחקר ישראלי חדש מגלה שהישראלים עדיין מעדיפים לרכוש את התרופות דרך הרוקח עצמו. התרופות ללא מרשם הנמכרות ביותר הן לחום וכאבים.

 

 

המחקר החדש אותו ערכו חוקרים ממכון גרטנר לאפידמיולוגיה ופורסם בגליון החדש של כתב העת "הרפואה" של ההסתדרות הרפואית, מגלה נתונים חדשים על צריכת התרופות ללא מרשם בישראל. לדברי החוקרים, יארך עוד זמן רב עד שהרגלי הצריכה של הציבור באשר לתרופות ללא מרשם ישתנו.

 

ברוב מדינות אירופה נמכרות תרופות ללא מרשם אך ורק בפיקוחו של רוקח או אדם שהוכשר לכך. שתי מדינות יוצאות דופן בהיבט זה הן אנגליה שם נמכרות התרופות שנים רבות גם בסופרמרקטים ועל המדפים ברשתות הפארם, ובארצות הברית הליברלית ביותר בתחום, שם נמכרות התרופות בכל עסק הרשאי למכור מזון, בתחנות דלק וגם בדוכני עיתונים. על פי דיווח משרד הבריאות בינואר 2008, ניתקבלו במשרד 456 בקשות בתי עסק למכירת תרופות ללא מרשם, מתוכם אושרו 397. מירב האישורים שניתנו לבתי עסק היו לכאלה שממוקמים באיזור המרכז ובתל אביב.

 

רק 4% קונים תרופות בחנויות מזון

המחקר הישראלי החדש בוצע באמצעות ראיונות טלפוניים למדגם מייצג של אוכלוסיית ישראל בשתי נקודות זמן: לפני החלת הרפורמה, ושנתיים לאחריה. בשני הסקרים נמצא כי 70% מהציבור נוהגים לקנות תרופות ללא מרשם. שבעים אחוזים היו מודעים לרפורמה, אולם מתוכם 75% המשיכו לקנות תרופות ללא מרשם דרך הרוקח. רק 21% קנו תרופות אלה מהמדפים מחוץ לבית המרקחת ו-4% בחנויות המזון.

 

בהתפלגות קניית תרופות ללא מרשם בבתי המרקחת השונים נראה כי רוב הציבור המשיך לקנות תרופות ללא מרשם מבתי המרקחת של קופות החולים, למרות שחלה עלייה ברכישת תרופות ברשתות הפארם: 38% רכשו את התרופות בבית מרקחת של הקופה, 34% רכשו ברשתות הפארם או בסופרמרקטים, 25% בבתי מרקחת פרטיים ו-3% בחנויות מזון ללא בית מרקחת.

 

הסיבות לקניית תרופות היו הכרה מוקדמת של התרופה, נוחות, חסכון בזמן ביקור רופא, החזקת מלאי בבית או משום שהמחיר ללא מרשם דומה למחיר התרופה עם מרשם. מבין אלה שאינם קונים תרופות ללא מרשם, 60% השיבו שהם סומכים רק על הרופא ו-38% אמרו שהם חוששים מתופעות הלוואי. 56% מהמרואיינים סברו שהתרופות בטוחות לטיפול.

 

התרופות הנקנות ביותר - לחום וכאבים

הנסיון האישי של הרוכש היה גורם משפיע ברכישת התרופות: 89% השיבו כי הוא הסיבה העיקרית שהביא אותם לרכוש את התרופה. הסיבה השנייה בשכיחותה היתה המלצת הרופא (73%). התרופות ללא מרשם הנמכרות ביותר היו לחום וכאבים: 44% מהציבור רוכשים אותם, לאחריהם תרופות לנזלת וצינון (32%), משחות לעור (14%), תרופות להפרעות במערכת העיכול כמו לעצירת שילשול (8%) או תרופות להרגעה ולשינה (2%). 

 

"שנתיים לאחר החלת הרפורמה לא היתה פריצת דרך בהרגלי הרכישה של תרופות ללא מרשם", כתבו החוקרים, "רוב הציבור המשיך לקנות מהרוקחים בבתי המרקחת. יידרש זמן נוסף על מנת להטמיע את הרמורמה ומשמעותה שתוביל לשינוי הרגלי הצריכה של הציבור ולהגברת המודעות באשר לתרופות ללא מרשם מחוץ לבית המרקחת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל כהן
למרות שהן על המדף, הישראלים יפנו לרוקח
צילום: טל כהן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים