התמ"ת: עלייה בביקוש לעובדים במגזר העסקי
לפני נתוני המשרד, ברבעון הרביעי חלה עלייה של 18% במספר המשרות הפנויות - מ-56 אלף משרות בממוצע יומי ברבעון השלישי ל-66 משרות
ברבעון הרביעי של 2010 נרשמה עלייה בביקוש לעובדים והיה שיפור משמעותי במאזן התעסוקה החיובי - כך עולה מניתוח שנערך בימים האחרונים במינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת על פי ממצאי סקר מעסיקים במגזר העסקי.
"בשנת 2010 נרשם שיפור ניכר בשוק העבודה לעומת שנת 2009. שיפור זה בלט במיוחד במשרות הפנויות שעלו בממוצע ב-53% ועמדו בשנת 2010 על 57.3 אלף בממוצע יומי לעומת 37.4 אלף בממוצע יומי בשנת 2009", כך מסר היום (א') מנהל מינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת, בני פפרמן.
נרשמה עלייה במספר המשרות הפנויות מ-56.0 אלף משרות בממוצע יומי ברבעון השלישי ל- 66.0 משרות ברבעון הרביעי של 2010, עלייה של כ- 18%. מספר המשרות הפנויות גבוה מזה שהיה בשנת 2009, אך הוא עדיין נמוך לעומת רמות הביקוש לעובדים שנרשמו בשנים 2006 - 2008.
במקביל, חלה ברבעון הרביעי של השנה עלייה משמעותית במאזן התעסוקה (איושי משרות פחות פליטות עובדים) והוא עמד על מאזן חיובי של 44.5 אלף משרות לעומת מאזן של 14.7 אלף ברבעון הקודם. כמו כן נרשמה ירידה של 8% בסך פליטות העובדים שנבעה בעיקרה מירידה של 15% בפיטוריי עובדים (71.5 אלף לעומת 84.5 אלף ברבעון הקודם).
ציפיות המעסיקים ביחס לשינויים בפעילות ובכוח אדם בתקופה הקרובה עלו והפכו לחיוביות יותר, והן מצביעות על המשך השיפור בתקופה הקרובה בפעילות הכלכלית ובגיוס כ"א לעסקים.
העלייה במספר המשרות הפנויות ברבעון הרביעי של השנה איפיינה במיוחד את ענפי הבנייה, האירוח והאוכל, השירותים העסקיים והתעשייה. משך הזמן הממוצע בו משרה היתה פנויה עמד ברבעון הרביעי על 3.8 שבועות, ירידה לעומת 5.2 שבועות ברבעון הקודם. ממצא זה מעיד על ירידה ברמת הקושי של מעסיקים בחיפוש עובדים.
הציפיות לגידול בפעילות העסקית ולגידול במצבת כח-אדם ברבעון הבא נותרו חיוביות ואף עלו לעומת רמתן ברבעון הקודם. מאזן ציפיות כח-אדם (אחוז המעסיקים הצופים עלייה במצבת כח-האדם ברבעון הבא פחות אחוז הצופים ירידה) עמד על 8.1 נקודות אחוז לעומת 6.4 נקודות אחוז ברבעון הקודם ו-מאזן של 6.4 נקודות אחוז ברבעון המקביל אשתקד. מאזן הציפיות לגידול בפעילות העסקית עמד על 7.3 נקודות אחוז לעומת מאזן של 3.4 נקודות אחוז ברבעון הקודם ומאזן של 4.9 נקודות אחוז ברבעון המקביל אשתקד.
יצויין כי, הציפיות נתפסות כמשתנה מקדים לשינויים במשק ועל כן הן מעידות על מידת בטחונם של המעסיקים במצב המשק ועל מידת רצונם להמשיך ולגייס עובדים ברבעונים הבאים. התמונה המצטיירת ברבעון הנוכחי מאותת על אופטימיות של המעסיקים ועל ציפינות לשיפור בביקושים לעובדים ובפעילות העסקית גם ברבעונים הבאים.