שתף קטע נבחר
 

הר געש של קצפת: קאפקייקס תותים

מפגש חברים מהילדות הוא מעין תהליך פסיכולוגי - מתחילים להעלות זיכרונות, בהתחלה "כבדים" ואז יותר "קלילים" ולבסוף, כשהכל פורץ החוצה, מבינים שדווקא הדברים הקטנים הם אלו שמשנים את החיים. ממש כמו קאפקייקס התותים שמחביאים קצפת מתוקה ואוורירית בפנים

לאחרונה נפגשתי עם כמה מחברי הילדות שלי, ילדים שבילו איתי יום-יום מכתה א' ועד כתה ח', והיום הם כבר הורים בעצמם לילדים בגילאים הללו. למדתי בבי"ס בלב ירושלים, ממש במרכז העיר. כבר בשנים ההם, שנות ה-80, מרכז העיר התרוקן מתושביו, ולכן בית הספר היה קטן מאוד, עם לא יותר מכיתה אחת בכל שכבה. גם הכיתות היו קטנות ומנו כ-20 תלמידים בלבד, מעין משפחה גדולה ששבה כולם מכירים את כולם. אני יודעת שאני מסתכנת בלהשמע זקנה במיוחד, אבל גם ירושלים של אז לא הייתה ירושלים של היום, והיו בה תמימות ופשטות שהיום כבר אינם. או שאולי בעצם אנחנו היינו תמימים ופשוטים יותר.

 

הצטרפו לעמוד של ynet בפייסבוק

 

המפגש עם חברי הילדות, עם שמות ופנים שכבר שכחתי, הביא עמו גם הרבה זיכרונות של ילדות. זה די מדהים אילו זיכרונות אנחנו נושאים איתנו מילדותנו, והמפגש הזה חידד לי את התחושה הזו במיוחד. למרות שגדלנו באותו המקום וחווינו יחד כמעט את אותם החוויות, לכל אחד יש זיכרונות אחרים וכ"כ שונים - החל מדברים משמעותיים וגדולים, וכלה בשברי משפטים או בסיטואציות לא חשובות לכאורה שחקוקות לנו בזיכרון.

 

נכון, ישנם זיכרונות עמוקים ומשמעותיים, אפילו הרי גורל ומעצבי חיים אפשר לכנות אותם, אבל יש גם המון-המון זיכרונות קטנטנים ולכאורה לא חשובים, אבל יש להם חלק בעיצוב חיינו ובמה שאנחנו. לדוגמה: "ילד" אחד זוכר איזו מכונית הייתה לאבא של אחד מילדי הכתה, או איפה בדיוק נהגנו לשחק בחצר, ו"ילדה" אחרת זוכרת מה לבשה המורה ביום הראשון ללימודים, ואיזה טעם היה לסנדוויץ' שקנינו בקיוסק מחוץ לבי"ס. לכאורה דברים זניחים, אבל לא להאמין כמה עמוק הם צרובים בראשנו.

 

וגם לי יש זיכרון של פרט קטן מהילדות: המפגש הראשון שלי עם השילוב של תותים בקצפת. זה היה בכתה ב' ביום ההולדת של שמוליק, חבר לכיתה. ההורים שלו הגישו בין שאר החטיפים והמשקאות הקלים גם תותים בקצפת. אני לא יודעת למה הזיכרון הזה נחקק לי בראש - אולי בגלל הקינוח המקורי במסיבת יום ההולדת, או אולי מהסיבה הפשוטה שאסור היה לי לאכול תותים והתקנאתי בשאר חבריי שאכלו בהנאה. אבל תותים בקצפת תמיד קשורים אצלי ליום ההולדת של שמוליק.


פעם התותים היו רק חלום (צילום: חן שוקרון) 

 

היום כבר מותר לי לאכול את הקינוח הפשוט והטעים הזה, ואכן, אין, לטעמי, שילוב נפלא יותר מהשניים. אולי דווקא בשל האיסור הממושך הקשור לפרי, אני יודעת להעריך ולאהוב אותו יותר. הפעם החלטתי לשלב אותו בקינוח הכי "חם" בימים אלו, בקאפקייקס יפיפיים וטעימים. אגב, מי שהכי אהבה אצלנו בבית את הקאפקייקס האלו היתה בתי הבכורה, בת 8 וחצי, ממש באותו הגיל בו הייתי אני כששמוליק חגג יום הולדת. התבוננתי בה זוללת בהנאה את הקאפקייקס ותהיתי האם אצלה נצרב בזה הרגע זיכרון מתוק של ילדות ושל תותים בקצפת.

 

כמו בצבא, גם הקאפקייקס הללו מתחלקים לשלושה חלקים: העוגות עצמן, המילוי והציפוי. העוגה היא עוגת בסיס פשוטה אך רכה וטעימה, אליה חוברים המלית המורכבת מתותים בקצפת, וציפוי נדיב של גנאש שוקולד לבן מוקצף מעוטר בפרוסות תות טרי. התות הטרי והרענן משתלב נפלא עם הקצפת והגנאש המתוק ויוצרים יחד קינוח עשיר וטעים.

 

מתחילים דווקא מלמעלה, מהכנת הציפוי, כיוון שהוא דורש קירור ממושך יחסית - בקערת זכוכית ממיסים יחד במיקרוגל שמנת מתוקה ושוקולד לבן. כדאי לעשות זאת באיטיות יחסית, כיוון ששוקולד לבן נוטה להישרף מהר. לכן מכניסים את הקערה בכל פעם לכמה שניות למיקרוגל, מחממים קלות ומערבבים היטב. כך עד להמסה מלאה. מצננים לטמפ' החדר ומעברים למקרר.

 

בינתיים מכינים את העוגות עצמן: אלו עוגות בסיס פשוטות, רכות וטובות שמתאימות כמובן גם עם מליות אחרות ושונות, או אפילו סתם כך, בפניי עצמן. אופים את העוגות כ-25 דקות, עד להזהבה קלה ועד שקיסם הננעץ בעוגה יוצא יבש. מצננים לחלוטין. ניתן גם להכין את העוגות הללו מראש, לשמור במקפיא ולשלוף אותן כשרוצים. בעזרת כף פריזיאן (אפשר גם עם כפית רגילה) מרוקנים חלק ממרכז העוגה.


כך הן נכנסות לתנור (צילום: חן שוקרון) 


וכך מוציאים להם את הבפנים (צילום: חן שוקרון)

 

שוטפים וקוצצים לקוביות קטנות תותים ומקפלים בעדינות לתוך קצפת רכה. ממלאים כל שקע במלית הקצפת והתותים. ככל שתצליחו ליצור שקע גדול יותר, ולמלא אותו בכמות גדולה של מלית, כך תרוויחו קינוח עשיר ומפנק במיוחד.

 

סוגרים מעל המילוי במעט מחתיכות העוגה שרוקנו. אם נשארת כמות גדולה מיותרת של עוגה, לא זורקים, חכו, יש לה שימוש! 


מסתירים את הקצפת בפנים (צילום: חן שוקרון)

 

מסיימים את הכנת הציפוי - מוציאים מהקירור את הגנאש שוקולד לבן שהכנו קודם והספיק להתקרר לחלוטין, ומקציפים אותו יחד עם שמנת מתוקה עד לקבלת קרם יציב. מעבירים לשק זילוף עם פיית כוכב, ומזלפים מעל כל קאפקייק כמות נדיבה של ציפוי. אפשר להגיש מיד, אבל אני אוהבת לחכות כשעה-שעתיים עד שהטעמים נספגים זה בזה. שומרים בקירור.


תבדקו שלא פספסתם משהו בתהליך (צילום: חן שוקרון)

 

מה עושים אם נשארות שאריות של עוגה, מלית וקרם? פשוט שמים בכוס, מרפדים בשאריות העוגה ומזלפים מעל גם את המלית וגם את הציפוי ואוכלים עם כפית... טעים לא פחות.


ואם נשאר מהעוגה, אל תזרקו, אפשר להכין עוד מנה (צילום: חן שוקרון) 

 

קאפקייקס תותים בקצפת

המרכיבים (ל-12 קאפקייקס בגודל סטנדרטי):

לעוגות:

1/2 1 כוסות (210 גרם) קמח

1 כפית (5 גרם) אבקת אפייה

קורט מלח

120 גרם חמאה רכה

1 כוס (200 גרם) סוכר

2 ביצים L

1 כף מיץ לימון

1 כפית תמצית וניל

1 גביע קטן (150 מ"ל) יוגורט 3%

למלית:

1/2 מיכל (125 מ"ל) שמנת מתוקה

1 כף אבקת סוכר מנופה

6-7 תותים גדולים שטופים וחתוכים לקוביות קטנות

לציפוי:

1/2 1מיכלי (375 מ"ל) שמנת מתוקה

180 גרם שוקולד לבן שבור לקוביות או במטבעות

חצאי תותים לעיטור

 

אופן ההכנה:

  1. הציפוי: בקערת זכוכית מניחים את השוקולד הלבן, מוסיפים 1/2 מיכל (125 מ"ל) שמנת מתוקה וממסים במיקרוגל - בכל פעם כמה שניות. מוציאים ומערבבים היטב עד להמסה מלאה. מצננים לטמפ' החדר ושומרים בקירור (כשעתיים לערך).
  2. העוגות: מנפים יחד לקערה את הקמח ואבקת האפייה. מוסיפים את המלח ומערבבים היטב.
  3. בקערת המיקסר מקרימים יחד את החמאה עם הסוכר (עם וו גיטרה), מוסיפים את תמצית הוניל ואת הביצים בזו אחר זו ומערבלים עד להטמעה מלאה.
  4. מערבבים את מיץ הלימון יחד עם היוגורט. מוסיפים לקערת המיקסר את הקמח, בכל פעם שליש ולסירוגין עם היוגורט (בכל פעם חצי). מערבלים עד לקבלת בלילה חלקה.
  5. מרפדים תבנית שקעים סטנדרטית בעטרות נייר. ממלאים כל שקע עד ל-2/3 מגובהו בבלילה.
  6. אופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 160 מעלות למשך כ-25 דקות, עד להזהבה קלה ועד שקיסם הננעץ בעוגה יוצא יבש. מוציאים מהתנור ומצננים לחלוטין.
  7. מרוקנים בעזרת כף פריזיאן או כפית רגילה חלק ממרכז כל עוגה.
  8. המלית: מקציפים את השמנת המתוקה יחד עם אבקת הסוכר לקצפת רכה. מקפלים פנימה בעדינות את קוביות התותים.
  9. בעזרת כפית ממלאים כל שקע של עוגה במלית התותים והקצפת. מכסים במעט מתכולת העוגה שרוקנו קודם לכן.
  10. המשך הכנת הציפוי: לקערת המיקסר יוצקים את יתרת השמנת המתוקה (מיכל אחד - 250 מ"ל), יוצקים גם את הגנאש הקר של השוקולד הלבן ומקציפים עד לקבלת קרם יציב (היזהרו מהקצפת יתר!).
  11. מעבירים לשק זילוף עם צנתר בצורת כוכב, ומזלפים מעל כל קאפקייק.
  12. שומרים בקירור כשעה-שעתיים לפני ההגשה. מעטרים בחצאי תותים.


קאפקייק תותים וקצפת (צילום: חן שוקרון)

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קאפקייק תותים
צילום: חן שוקרון
מומלצים