שתף קטע נבחר

 
צילום: מיכאל קרמר

המדינה עונה לגלנט: "החלטנו שזה לא מינוי ראוי"

שעה אחרי שהאלוף הגיש עתירה לבג"ץ נגד ביטול מינויו, הגישה פרקליטות המדינה תשובה נחרצת בדרישה לדחות אותה. בישיבת הממשלה שהחלה מיד אחר כך הביעו השרים תמיכה במינוי גנץ לרמטכ"ל. השר ארדן: "מקווה שנפיק את הלקחים"

"הממשלה הגיעה למסקנה שאין מדובר במינוי ראוי, ולכן אין הכרח שגם הוועדה תחווה את עמדתה". זוהי התשובה שהעבירה לבג"ץ הבוקר (יום א') פרקליטות המדינה, בשם היועץ המשפטי לממשלה, על עתירתו של האלוף יואב גלנט נגד ביטול מינויו לרמטכ"ל. בינתיים ולאחר עיכוב קל, נפתחה ישיבת הממשלה השבועית שבה הביעו רוב השרים תמיכה במינויו של בני גנץ למפקדו הבא של צה"ל, בהתאם להסכמה בנושא בין ראש הממשלה ושר הביטחון.

 

הדרך למינוי - הכותרות האחרונות ב-ynet:

 

בעתירה דרש גלנט להוציא צו ביניים להקפאת הליך מינוי הרמטכ"ל, כדי שוועדת טירקל תדון שנית במועמדותו. הוא טען כי הדחתו על-סמך חוות הדעת של היועץ המשפטי לממשלה נגדו, שסתמה את הגולל מעל האפשרות שאכן יפקד על צה"ל, היא "קיצור דרך שאין להתיר". נוסף על כך, הוא טען כי ועדת טירקל היא הגוף היחיד שמוסמך לדון בנושא, ולא הממשלה.


הממשלה דנה, ההחלטה - לא היום (צילום: גיל יוחנן) 

 

"תפקידה של ועדת טירקל הוא להבטיח את טוהר המידות, אך שעה שהממשלה עצמה מגיעה למסקנה שאין מדובר במינוי ראוי, ממילא אין כל הכרח שהוועדה תחווה את דעתה, ותבטיח שהמינוי עומד באמות המידה הנדרשות", נמסר בתשובת המדינה.

 

בפרקליטות ציינו גם כי לדעת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר הביטחון, אהוד ברק, "בנסיבות שנוצרו, קיים הכרח חיוני לקבל החלטת ממשלה עוד היום בדבר המועמד שייכנס לתפקיד הרמטכ"ל, בעוד שמונה ימים בלבד". הם הזהירו כי דיון מחודש במועמדותו של גלנט עלול ליגרום "אי-ודאות ממשית וקשה ביותר", וכן כי בהתאם לעמדתם של נתניהו וברק, "יש להימנע ממצב דברים שבו זהות הרמטכ"ל הבא של צה"ל לא תוכרע בפועל עוד היום, בכפוף לבדיקתה של ועדת טירקל".

 

בפתח ישיבת הממשלה התייחס נתניהו לסוגיה ואמר כי "בנסיבות שנוצרו, חובתי היא לקבל החלטות ברורות ולהסיר את עננת אי-הוודאות. לכן, יודיע היום שר הביטחון על כוונתנו המשותפת למנות את האלוף בני גנץ לרמטכ"ל ה-20 של מדינת ישראל. ישנם זעזועים עמוקים באזורנו, ויציבותו של צה"ל חשובה שבעתיים בעת הזו. לכן החלטתי בסוף השבוע, בעצה אחת עם שר הביטחון, להכריע בדבר מינוי הרמטכ"ל".

 

למרות המחלוקת, הביע נתניהו את הערכתו לגלנט ותיאר אותו כ"מפקד ולוחם מוכשר עתיר ניסיון שתרם רבות. הוא חווה בחודשים האחרונים חוויות לא פשוטות, ואני מבין את גודל אכזבתו". על מי שייכנס במקומו של גלנט לתפקיד, האלוף בני גנץ, אמר נתניהו כי "הוא עשה את כל המסלול שהכשיר אותו להיות המפקד הבא של צה"ל. מדובר במפקד מנוסה, קצין מצטיין בעל כל התכונות והניסיון להיות רמטכ"ל מעולה במדינת ישראל".


"להסיר את עננת אי-הוודאות". ישיבת הממשלה, הבוקר (צילום: גיל יוחנן) 

 

על האלוף יאיר נווה, שיועד תחילה לשמש "רמטכ"ל זמני" עד למינוי מפקד קבוע צה"ל, וכן על האלוף גדי אייזנקוט שהתמודד גם כן על התפקיד, אמר נתניהו כי "מועמדותם נשקלה ושניהם הביעו, ברוח חברית, כוונה להמשיך ולשרת תחת גנץ. בשעה זו אנחנו צריכים רמטכ"ל ומטה כללי מגובשים, שייפעלו יחד, בשיתוף פעולה מלא. זה חשוב לצה"ל ולמדינת ישראל".

 

לנדאו יתנגד לגנץ: "טירוף מערכות"

מי שהתלהב הרבה פחות מההתפתחויות הוא שר התשתיות, עוזי לנדאו, שהצהיר על התנגדותו הנחרצת למינויו של גנץ. "יש פה טירוף מערכות. התקשורת מבצעת לינץ' ציבורי, כך שמי שרומס יותר - מרוויח יותר. המערכת הפוליטית מרכינה ראש, ופוליטיקאים מפחדים להגיד את מה שהם חושבים. נתניהו צריך לומר לבג"ץ שעם כל הכבוד, מי שממנה רמטכ"ל זה ראש הממשלה ושר הביטחון".

 

השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, תמך במינויו של גנץ, אך מתח ביקורת על אופן ההתנהלות בתהליך שבין מינויו של גלנט לרמטכ"ל הבא לבין הדחתו. "אני מאוד מצטער שלשרי הממשלה, ומסתבר שגם לוועדת טירקל, לא היו כלים לחקור לעומק את התלונות המדוברות. בדיוק בגלל זה יש מבקר ויש יועץ משפטי, ואנחנו חייבים להפיק את הלקחים. ההחלטה שהתקבלה כעת נכונה ואתמוך בגנץ. אדם מנוסה כמוהו, יכול להחזיר את השקט שצה"ל ומדינת ישראל כה זקוקים לו".

 

גם המשנה לראש הממשלה, השר סילבן שלום, הביע תמיכה במינוי גנץ. "העולם כמרקחה, ובעת הזו יש למנות רמטכ"ל קבוע. אתמוך בהצעת ראש הממשלה ושר הביטחון, בכפוף, כמובן, לאישור ועדת טירקל".

 

שר האוצר, יובל שטייניץ, אמר כי יתמוך גם הוא במינוי גנץ. הוא התייחס לחצי הביקורת הרבים שנורו לעבר שר הביטחון, אהוד ברק, על התנהלותו בפרשת מינוי הרמטכ"ל ומהלכיו הפוליטיים האחרונים. "צריך להבחין בין ביקורת לגיטימית לבין הסתה. בימים האחרונים, אנחנו רואים חציית גבולות. מה שעשו לשר הפנים, אלי ישי, באסון הכרמל היה הסתה אישית ולא לגיטימית. עכשיו אנחנו רואים את זה כלפי שר הביטחון ברק".

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גלנט. לא מוותר
צילום: גיא אסיאג
מומלצים