שתף קטע נבחר

 

ארה"ב פורצת את חומת הצנזורה בסין

טכנולוגיה אמריקנית חדשה מאפשרת לפרוץ את סינון האתרים בסין ולהעביר מידע ישירות לתיבת מייל פשוטה בלי שהממשלה תדע. האם מדובר בכלי חשוב לשמירת חופש המידע או בשופר לתעמולת ארה"ב ונשק אסטרטגי חדש?

<< גם בישראל: למה המדינה רוצה לחסום לי את האינטרנט?

 

סוכנות ממשלתית בארה"ב הצליחה למצוא דרך חדשה לפרוץ מסנני תוכן באינטרנט. המטרה: לשבור את חומות הצנזורה של מדינות כמו סין, ולאפשר לאזרחיהן לקבל מידע במייל. מועצת המושלים לשידור (BBG), הודיעה כי בעזרת טכנולוגיית FOE הצליחה להעביר מיילים דרך חומות הצנזורה של סין. ה-BBG מתכללת את כל סוגי השידורים שאינם צבאיים, אולם הפיתוח החדש יכול לשמש גם כנשק אסטרטגי נגד חלק מאויבות ארה"ב.

 

בואו להגיב בפייסבוק של ynet

 

לפי דיווח של FOX, הכלי החדש לא היה יכול להביא תועלת לאזרחי מצרים כשפקד מובארק לחסום את האינטרנט במדינה. קן ברמן, מנהל אבטחת המידע ב-BBG, הסביר שכשהרשת כולה חסומה, שום דבר לא יכול לעבור – לרבות מיילים. מאידך, הכלי החדש יוכל לחשוף אזרחים במדינות חשוכות למידע שעשוי לחולל תנודות פוליטיות ואף מהפיכות. האם ה-FOE הוא כלי להבטחת חופש הביטוי והמידע, או שופר דיגיטלי לתעמולת ארה"ב?

 

מה זה FOE?

מסנני האינטרנט במדינות המצנזרות את הרשת מתבסס על רשימה של כתובות, לפיהן מזוהים אתרים אסורים. בעבר היה ניתן לעקוף חסימה זו על ידי שינוי כתובת ה-IP של האתר, או שימוש בשרתי פרוקסי. כיום מסוגלים כלי החסימה לזהות את האתר גם ב-IP החדש שלו, ולחסום אותו מיידית.

 

FOE מאפשרת לקבל תוכן ומידע גם דרך פילטרים מתקדמים הודות לכלי פשוט במיוחד: אימייל. בטכנולוגיה זו, מתפקדת תיבת המייל כקורא RSS: הגולשים מקבלים מיילים בפורמט בקידוד מיוחד, שלא ניתן לחסום – ובו מידע שיעניין אותם (או שארה"ב רוצה שידעו). אזרח בסין יכול להחליט מה מעניין אותו – כמו למשל, ביקורת של המערב על המדינה הקומוניסטית, ושרתי FOE ישלחו לו את התוכן המבוקש.  

 

הניסוי של ממשלת ארצות הברית נערך בהונג קונג, שנזן וביג'ינג, והתבסס על שליחת מיילים במבנה FOE ממחשבים שונים. בנוסף למידע, הועברו במייל גם תוכנות לגלישה אנונימית, ולפריצת קבצים מקודדים - כלים שימושיים לאזרחי סין.  

 

פצצות מידע - במייל של העבודה

בימים אלו אנחנו עדים למהומות והפגנות ענק במצרים. לאזרחי המדינה נמאס ממדיניותו הדורסנית של מובארק, ומשלל גילויי האכזריות, הצנזורה והאלימות של הממשלה כלפי הציבור. אבל האם היו יוצאים ההמונים לרחוב אם לא היו יודעים כלל מה היקף הפגיעה של השלטון באזרחיו? ה-FOE יכול לאפשר לאובמה להטיל "פצצות מידע" במדינות מצנזרות, ולזרוע את זרעי המהפיכה הבאה במדינה.

 

המסר הנכון בתזמון הנכון יוכל להצית מהומות בצורה מיידית: למשל, דיווחים על זיופים במהלך מערכת בחירות. פרסום דבר מותם של עצירים. את כל אלה עושות מדינות המערב גם היום, בכלים שונים.

 

מה היתרון של ה-FOE? כי זה אחרת כשמידע מופץ במחתרת - דבר שכשלעצמו מרתיע אנשים מלהתעניין בו ולהסתכן, וכשאנשים פשוט מקבלים את המידע למייל בעבודה.

 

ומה עם הצנזורה של ארה"ב?

כפי שקורה בכל מירוץ חימוש, גם כאן צפוי להתבצע פיתוח שכנגד: גם מדינות כמו סין וצפון קוריאה עשויות לפתח כלים שיחסמו את ה-FOE, ובמקביל - להפיץ פצצות מידע משל עצמן. בצפון אמריקה חיים מהגרים סינים וקוריאניים רבים, חלק לא מבוטל מהם בעוני. יתכן שקריאה לאומנית סינית עשויה לקסום להם, ולהגיע אליהם אפילו במייל של העבודה.

 

אין משטר בעולם שלא ממדר את הציבור מנושאים מסוימים. הנימוק יכול להיות ביטחון לאומי, אינטרס פוליטי וכלכלי או של צנעת הפרט. במדינות כמו סין וצפון קוריאה הדבר היחיד שהממשלה לא מנצזרת או ממדרת את הציבור בפניו הוא מזג האוויר.

 

אבל גם ארצות הברית של אמריקה היא לא טלית שכולה תכלת (ופסים, וכוכבים): הנשיא אובמה הנחה את הרשויות לפתח "כפתור לכיבוי האינטרנט", כדי להגן מפני התקפות רשת רחבות. עקרונית, תוכל ממשלת ארה"ב להשתמש בו גם כדי לחסום תכנים מסוימים או אתרים בצורה ספציפית. כך לדוגמה, ניסו גורמים לא ידועים (שיתכן שמקושרים לממשלה) להפיל את אתר ויקיליקס פעם אחר פעם, עת חשף מסמכים מביכים של משרד החוץ האמריקאי.

 

מה דעתכם? ארה"ב פועלת למען חופש הביטוי, או כדי שתוכל לשפוך תעמולה על מדינות שמתנגדות לה? ספרו לנו בטוקבקים, ובפייסבוק שלנו

 

ספקיות האינטרנט בבריטניה: לא לחסום פורנו >>

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
להביא מידע לכל בית. או פגודה
צילום: index open
מומלצים