'גם בלי גז מצרי, לא תהיה בצורת במשק החשמל'
ועדת הכלכלה התכנסה לדיון מיוחד בהשלכות המשבר במצרים על משק האנרגיה בישראל. מנכ"ל משרד התשתיות: "אנו לא רוצים להעביר מסר שאנחנו יכולים להסתדר בלי גז טבעי. המשק צריך לדאוג שיהיו לנו יותר מקורות אנרגיה משלנו"
"המדינה ערוכה לתת פתרונות למשק החשמל, וגם אם תיפסק הזרמת הגז המצרי, מה שברור זה שלא תהיה בצורת במשק החשמל" - כך אמר היום (א') מנכ"ל משרד התשתיות, שאול צמח, לוועדת הכלכלה, בדיון מיוחד על היערכות משק האנרגיה בעקבות המהומות במצרים. הדיון ומועדו נקבעו עוד לפני החבלה בצינור הגז שאירעה אתמול, אך מן הסתם יעסוק גם בה.
צמח ציין, עם זאת, כי ההיערכות החלופית טובה אפילו בסדר גודל של חודשים, "אבל לא היינו רוצים לבנות על כך לטווח ארוך". לדבריו, חברת החשמל ערוכה לספק את האנרגיה באמצעות מזוט או פחם אבל יש לכך מחיר לא זול. לדוגמה, מחיר המזוט יקר פי שלושה ממחיר הגז. ומחירי הדלקים החלופיים יכול להגיע עד לפי ארבע, שלא לדבר על מחיר זיהום האוויר. הוא הדגיש כי חלק של מחיר הדלק בעלות החשמל הוא 50%.
מנכ"ל משרד התשתיות הוסיף כי אמר כי משרדו נערך כבר מספר חודשים, יחד עם חברת החשמל וחברות נתיבי גז ותשתיות נפט, על האפשרות שתיפסק לגמרי אספקת הגז המצרית לישראל. אחרי שתי הערכות מצב שנערכו לאחרונה, אמר צמח, אפשר לומר שהמשק יפעל ללא שיבושים לפחות בחודשי החורף והאביב. "המצב היה יותר קשה לו התרחש המשבר בחודשי הקיץ", הוסיף.
המנכ"ל ציין כי משק החשמל עבר להשתמש בגז טבעי בחמש השנים האחרונות ועד אז הוא צרך מזוט ופחם. עם זאת, "המשק צריך לדאוג שיהיו לנו יותר מקורות אנרגיה ובוודאי שעדיף להסתמך על משאבים כחול-לבן, שזה סוג של שליטה. חייבים לזכור שבאמירה זו אנחנו לא רוצים להעביר מכאן מסר כלשהו שאנחנו יכולים להסתדר בלי גז טבעי".
נבדקת הפגיעה בצינור הגז
הוא אמר שהמצב במצרים מחייב לפחות להשלים מהר ככל האפשר את ההתחברות לשדה תמר ובממשלה בודקים את היכולת לעזור לשותפים מבחינה פיננסית, ו"יחד עם זאת נעשים מאמצים למצוא ספק נסף שיתחבר למערכת הגז". הוא ציין כי העבודות בשדה תמר נמשכות לפי לוח הזמנים המקורי וכי גם חברת החשמל מבקשת עזרה במימון במתן ערבות מדינה על רכישות גז.
ד"ר נמרוד נוביק, נציג חברת מרחב הישראלית השותפה בחברת הגז המצרית, אמר כי אספקת הגז עשויה להתחדש תוך 36 שעות אם יתברר שקטע הצינור שמחבר את השלוחה לישראל לא הושפע מהדליקה שנוצרה באזור אל עריש כנראה עקב חבלה.
לדבריו, הדליקה חיממה את הצינור, אבל כבתה לאחר שנותקה אספקת הגז ובשעות אלה מתבצעות בדיקות לקבוע כמה נפגע הצינור. אם יתברר שקטע הצינור הישראלי הושפע מהדליקה ותידרש הנחת צינור עוקף של הקטע הפגוע, העבודות עלולות להימשך לכל היותר שבוע ימים וזה עלול להיות המועד המקסימאלי לחידוש אספקת הגז.
נציג רשות החשמל אמר כי במקרה הגרוע של הפסקת הגז המצרי והמעבר לשימוש בדלק חלופי במערכת ייצור החשמל, עלולה עלות הדלקים לייקר את תעריפי החשמל עד 20%.
"מי שמשחק בגז, משחק באש"
יו"ר קבוצת דלק, יורם טורבוביץ', זכיינית תמר ולוויתן שמפעילה גם את ים תטיס אמר שהאחרונה נערכה אתמול מייד להגדיל את אספקת הגז במקום הגז המצרי והיא תוכל לספק את הכמות המרבית לצורכי משק החשמל בטווח הזמן המרבי. טורבוביץ' העריך שהמאמצים הגדולים שנעשים לשלב את שדה תמר במערכת הגז הארצית ישיגו את המטרה במועד, עד 2013, למרות הקשיים והתמורות שבדרך.
מנכ"ל משרד התשתיות, שאול צמח, נשאל עד כמה יכולה המדינה לסייע לקבוצת דלק להתגבר על מכשולי המימון ואמר כי תידרש "דחיפה מהממשלה שתעשה כל שעל ידה כדי לחבר את שדה תמר במועד".
צמח הוסיף כי בינתיים נבדקת אפשרות לגייס מקור נוסף של אספקת גז טבעי מיובא במצב נוזלי שיוזרם לארץ דרך מסוף צף מול חופי ישראל, זאת כדי לכסות את התקופה של 2015-2013 אם יימשכו השיבושים לאספקת הגז המצרי ותמר לא יתחבר במועד שנקבע.
יו"ר הוועדה, ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) אמר: "מי שמשחק בגז, משחק באש". לדבריו, צריך לקוות שהגז המצרי ימשיך לזרום ומכל מקום נחה דעתו שמשרד התשתיות נערך גם לאפשרות של הפסקת האספקה של הגז המצרי שלא תפגע בייצור החשמל אפילו במחיר יקר יותר לצרכן הישראלי.