דו"ח השמנה: ישראליות במקום 2 אחרי טורקיה
דו"ח חדש של ארגון הבריאות העולמי מגלה נתונים מדאיגים על התפשטות מגיפת ההשמנה: אחד מכל 10 אנשים בעולם סובל מהשמנת יתר. הנשים בישראל תופסות את המקום השני והלא מכובד. הגברים הישראלים: במקום ה-12
אחד מכל 10 מבוגרים בעולם סובל מהשמנה: כך עולה מחקר חדש שנערך לבקשת ארגון הבריאות העולמי. המחקר, שבדק את נתוני ה-BMI (היחס בין גובה למשקל) ב-199 מדינות וטריטוריות שונות, מצביע על עלייה כלל עולמית ברמות ההשמנה בשלושת העשורים האחרונים. האומה השמנה ביותר היא, כרגיל, ארצות הברית. נשות ישראל תופסות את המקום השני מבין 44 מדינות אירופה.
השמנים ביותר: תושבי האוקינוס השקט
המחקר נערך לבקשת ארגון הבריאות העולמי, שביקש לבדוק את מצב ההשמנה בעולם ואת ערכי הכולסטרול ולחץ הדם. לפי הארגון BMI תקין נע בין 18.5 ל-24.9, משקל עודף מוגדר בין 25 ל-29.9 והשמנה קיצונית מוגדרת כאשר ה-BMI הוא מעל 30.
על פי הנתונים בשנת 1980, 4.8% מהגברים ו-7.9% מהנשים סבלו מהשמנת יתר. אחוזים אלו זינקו בשנת 2008 ל- 9.8% בקרב הגברים ו-13.8% מהנשים. השמנים ביותר הם תושבי מדינות באוקיאנוס השקט, אצלם מדד ה-BMI עומד על יותר מ-34 בגברים ובנשים.
המחקר איחד את תוצאותיהם של שלושה מחקרים שעסקו בהשמנה, לחץ דם וכולסטרול, ומצא כי אחד מכל עשרה מבוגרים ברחבי העולם סובל מהשמנה קיצונית. על פי המחקר נשים נמצאות בסיכון גבוה יותר לסבול מעודף משקל, לעומת הגברים. למרות הנתונים הללו נמצא כי במערב רמת הכולסטרול ירדה, אך רמות לחץ הדם בעולם עלו.
עודף משקל הוא גורם סיכון עיקרי למחלות לב וכלי דם, כמו גם למחלות סרטן, סוכרת ומחלות שרירים ועצמות. המחקר החדש, שפורסם בכתב העת הרפואי הנחשב Lancet, כלל 199 מדינות ברחבי העולם. מהמחקר עלה כי 1.5 מיליארד בני אדם מתוך שבעה מיליארד בעולם הם בעלי משקל עודף.
מגיפת ההשמנה: לא רק במדינות מערביות
כאמור, מצב ההשמנה בישראל, על פי נתוני המחקר, בעייתי ביותר. מדד ה-BMI אצל נשים ישראליות מעל גיל 20 עמד בשנת 2008 על ממוצע של 27.3, אחרי נשות טורקיה (28.2) ולפני
נשות רוסיה (27.2). הגברים הישראלים עמדו על מדד מסת גוף של 27.1, כשבמקום הראשון בטבלת בעלי משקל עודף עומדים גברי צ'כיה, עם 27.9.
עוד עלה מהמחקר כי משנת 1980 חלה עליה במשקלן של הנשים הישראליות. בתחילת שנות השמונים עמד מדד ה-BMI על 24.4 ולאחר עשור הוא עלה לכדי 25.4. בשנת 2000 עלה ה-BMI שוב ל- 26.5 ובשנת 2008 התרחשה עליה נוספת עד ל-27.3.
"תוצאות המחקר שלנו מראות כי השמנת יתר, יתר לחץ דם ורמות גבוהות של כולסטרול אינם רק נחלתם של מדינות מערביות", אמר ראש צוות החוקרים, פרופ' מג'ד אזאטי. "ההשמנה נעה גם לעבר מדינות עניות ובעלות הכנסה בינונית, מה שהופך את ההשמנה לבעיה כלל עולמית".