שתף קטע נבחר

 
צילום: חגי אהרון

שופטי קצב הכריעו: גזר הדין בדלתיים פתוחות

בתשובה לעתירה של מספר כלי תקשורת, ובהם ynet, נעתרו שופטיו של הנשיא לשעבר לפתוח את הדלתיים בהקראת גזר הדין. כמו כן הותר לפרסם את רוב עדותו של קצב. שלב הטיעונים לעונש יישאר בדלתיים סגורות

הרכב השופטים של הנשיא לשעבר, משה קצב, נעתר חלקית לבקשת ynet וכלי תקשורת נוספים והחליט היום (ב') כי גזר הדין בפרשת הנשיא לשעבר יישמע בדלתיים פתוחות. עם זאת, שלב הטיעונים לעונש יישאר בדלתיים סגורות, למרות שהפרקליטות לא התנגדה לקיום הדיון הפתוח, מלבד פרטים הקשורים למתלוננות. לאחר מתן גזר הדין, קבעו השופטים, כי יתירו לפרסם את רוב עדותו של קצב, משום שהדבר "יותיר תמונה המשקפת את העדות כפי שנשמעה במהלך המשפט".

 

 

בעניין פתיחת הדלתיים בשלב הטיעונים לעונש, קבעו השופטים - ג'ורג' קרא, מרים סוקולוב ויהודית שבח, כי המנגנון שהוצע על-ידי המדינה "שייאפשר את פתיחת הדלתיים בחלק מהדיון וסגירתו בחלקו האחר, עת תידון שאלת הפגיעה במתלוננות - אינו מעשי ואינו מבטיח הגנה מלאה מפני פגיעה בפרטיות המתלוננות וחשיפת זהותן. די בטעות בהיסח הדעת או בפליטת פה על-ידי מי מהעדים (אם יהיו כאלה), הצדדים או באי כוחם, על מנת לגרום לפגיעה קשה למי מהמתלוננות".


"בית המשפט מחויב להגן על המתלוננות" (צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

עוד הם הסבירו כי "בית המשפט מחויב להגן על מתלוננים בעבירות מין, לעודד אותם לפנות לרשויות האכיפה ולהתלונן. בית המשפט אף מחויב לאפשר למתלוננים להעיד בחופשיות ולשמור על פרטיותם לא רק במהלך המשפט, אלא גם לאחר סיומו".

 

בנוסף, השופטים ציטטו את החלטת בית המשפט ממשפט האונס של השחקן חנן גולדבלט שלא להתיר את פרסום שלב הטיעונים לעונש מחשש לחשיפת המתלוננות. "אמנם המתלוננות מוכנות לפרסום עדויותיהן בתנאי שלא תכלולנה פרטים שיכולים לזהותן, שכן הן עומדות מאחורי הדברים שאמרו בעדויותיהן, אך הדברים שאמרו בקשר למעשים שלטענתן עשה בהן הנאשם, שלובים בדברים שיש בהם כדי לגרום לזיהוין, לפחות בקרב הסובבים אותן, שפרטי המעשים הנטענים לא ידועים להם". 

 

השופטים התייחסו גם לבקשה להתיר לפרסם עדויות שונות מהמשפט וקבעו כי לא ניתן לפרסם את עדותן של "השיטה". השופטים התירו לפרסם לאחר מתן גזר הדין את עדותם של עדים תומכים דוגמת ירון ארמוזה, מקורבה של א' ממשרד התיירות, וכן את עדותה של ח"כ שלי יחימוביץ'. בנוגע לאיסור לפרסם את עדותה של הפסיכולוגית איריס ישראל, הסבירו שלושת השופטים כי "גילויה עלול לפגוע פגיעה חמורה בפרטיותה של המתלוננת א'".

 

עם זאת, הרכב השופטים החליט לאפשר את פרסום עדותו של קצב, מלבד פרטים שעלולים לחשוף את זהותן של המתלוננות. "הנאשם מכחיש ממילא כי עשה במתלוננות מעשה כלשהו, כך שהעיוות בתיאור התמונה הכוללת לא עולה לכאלו מימדים המצדיקים את איסור הפרסום. לטעמנו, פרסום החלק הארי של עדות הנאשם, הן חקירתו הראשונית והן חקירתו הנגדית יותיר בסופו של יום תמונה המשקפת את העדות כפי שזו נשמעה במהלך המשפט".

 

לבסוף מציינים השופטים כי הסכימו להיענות לבקשת ynet וכלי תקשורת נוספים, לפיה מתן גזר הדין על קצב ייערך בדלתיים פתוחות. "מצאנו להיענות לבקשה בהיעדר התנגדות מצד מי מהצדדים, והכל תוך שמירה על פרטיות המתלוננות ומניעת חשיפת זהותן".

 

התנועה לחופש המידע מתכוונת לעתור נגד החלטת הרכב השופטים לשמוע את הטיעונים לעונש בדלתיים סגורות. לדברי מנכ"ל התנועה, רועי פלד: "יש עניין ציבורי עצום בבחינה מקרוב של התהליך השיפוטי שיוביל לגזירת העונש של קצב. החלטתו של הרכב השופטים עלולה לפגוע בעקרון החשוב של פומביות הדיון ובאמון הציבור בבית המשפט". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישוב לבית המשפט. משה קצב
צילום: EPA
מומלצים