שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מדעי הדשא: הירוק צובע את הקמפוסים בישראל

בעולם זה כבר מזמן לא רק טרנד, אבל האמת היא שגם בישראל האוניברסיטאות הולכות ונצבעות בגוונים של ירוק. אז איזה קמפוס מגדל ירקות אורגניים, איפה יש מקלחות לרוכבי אופניים וגם: באיזו אוניברסיטה תוקם טורבינת רוח? התשובות לפניכם

בפרק הקודם סיפרנו על התחרות הירוקה, והלא כל-כך סמויה, שמתנהלת בין מוסדות הלימוד היוקרתיים ביותר בארצות הברית. אבל מה קורה בחזית האקדמית אצלנו? התשובה היא שבישראל מצבן הכלכלי של האוניברסיטאות לא מאפשר הקצאת תקציבי ענק לטובת הסביבה, אבל אולי דווקא בגלל זה קשה שלא להעריך את המאמץ "הירוק" שנעשה בכמעט כל קמפוס בישראל. 

 

מעבר לעובדה כי בכל מוסד אקדמי שמכבד את עצמו יש היום מגוון קורסים והתמחויות בנושאי סביבה, גם השטח עצמו מלא גם ביוזמות אקולוגיות - חלקן אפילו מקוריות למדי. אז באיזה קמפוס בישראל מייצרים דשן מפסולת; באיזו אוניברסיטה יש משתנות ללא מים, וגם: איזו אוניברסיטה תקים בקרוב טורבינת רוח לייצור חשמל? התשובות לפניכם.


   

הטכניון: ירקות אורגניים וחיסכון באנרגיה

השכלה: בטכניון פועל מוסד שמואל נאמן, שמוביל את פרויקט "קמפוס ירוק". מיזם זה פועל בין השאר לשילוב קורסים אקולוגיים בתוכניות הלימוד השונות וגם מקיים הרצאות  סביבתיות הפתוחות לקהל הרחב ללא תשלום. בטכניון קיימות תוכניות לימוד מגוונות בנושאי סביבה, במגוון רחב של חוגים.

 

אנרגיה: בניין הפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית (מקום שבו גם רוכשים השכלה מגוונת בתחומי סביבה), הוכר לאחרונה כבניין ירוק שחוסך באנרגיה כל השנה. בנוסף, בשנים האחרונות מבוצעת בחלק מהפקולטות תוכנית התייעלות שהביאה לחיסכון של כ-20% מצריכת החשמל במקומות בהם יושמה.

 

כמו כן, 200 יחידות הדיור בכפר המשתלמים החדש נבנו על פי תקן ירוק - תקן שמאפשר חיסכון רב במערכות איקלום.

 

מים: המדשאה המרכזית בקמפוס מושקית במי מזגנים, הנאגרים מתחת לבניין הסמוך של הפקולטה למדעי המחשב.


הטכניון: משקים את הדשא במי מזגנים (צילום: באדיבות הטכניון)

 

גינות ומיחזור פסולת: ברחבי הקמפוס קיימות גינות קהילתיות בהן מגדלים הסטודנטים ירקות אורגניים ובנוסף מתוחזק בו גן בוטני-אקולוגי, המסייע בשמירה על בית גידול של חורש הכרמל. בחזית הפסולת, מקפידים בטכניון להפריד קרטון, נייר, פלסטיק, זכוכית וגם פחיות שתיה ממתכת. 

 

זיהום: הטכניון נמצא בימים אלה במגעים להצטרפות למערך הרישום והדיווח על פליטת גזי חממה.

 


 

מקלחות לרוכבי אופניים: האוניברסיטה העברית

השכלה: לפני כשלוש שנים הוכרזה הפקולטה למדעי החקלאות ברחובות כקמפוס ירוק על-ידי המשרד להגנת הסביבה. בפקולטה זו, אך גם במחוזות אחרים דוגמת הפקולטה למתמטיקה, הפקולטה למדעי החיים, החוג לגיאוגרפיה, וגם החוג ליהדות - ניתן למצוא מגון התמחויות סביבתיות. 

 

אנרגיה: פאנלים סולאריים הותקנו לאחורנה על גגות מרכז הספורט באוניברסיטה, ובמרבית כיתות הלימוד הותקנו חיישני אינפרא-אדום, שאחראים לכבות את החשמל באופן אוטומטי.

 

מיחזור: במעונות הסטודנטים מותקנים מיכלים לזריקת שאריות אוכל (פסולת אורגנית) שמעובד בהמשך לדשן. כמו כן, ברחבי הקמפוסים הוצבו מתקנים למִחזור פלסטיק, מתכת נייר וסוללות.

 

זיהום: כחלק מהניסיון לעודד שימוש באופניים במקום בכלי רכב, הוקמו בכל הקמפוסים מתקנים לאופניים וגם מקלחות לרוכבים. כמו כן, באוניברסיטה פועלות "מועצות ירוקות" בה חברים חברי סגל אקדמי ומנהלי, המקדמים את התקן הירוק.

 

מים: באוניברסיטה העברית פועלת מערכת ממוחשבת להשקיית גינות העושה שימוש במים ממוחזרים. כמו כן, בשנים האחרונות צומצמו שטחי הדשא במספר קמפוסים על-מנת להפחית בכמות מי ההשקיה. 

 


 

ממחזרים כל מה שזז: אוניברסיטת חיפה

השכלה: לפני כשלוש שנים הוסמכה אוניברסיטת חיפה כקמפוס ירוק על ידי המשרד להגנת הסביבה. המשמעות: מגוון קורסים והתמחויות בחוגי הלימוד השונים - (בהם החוג לגיאוגרפיה, או החוג לארכיאולוגיה). כמו כן, סטודנטים שעוסקים בהתנדבות בפעילות חברתית סביבתית - מקבלים על כך הכרה בנקודות זכות. 

  

אנרגיה: בשנת 2010 חסכה האוניברסיטה כ-5 מיליון שקלים, באמצעות שדרוג מערכות החשמל והסולר והפיכתן ליעילות. כמו כן, הוקם מרכז אנרגיה הפועל על גז ידידותי לסביבה, שמחליף את מקומו של המרכז המיושן שפעל עשרות שנים ובזבז אנרגיה. 

 

בימים אלה מסתיים תהליך של הצבת פאנלים סולאריים על מספר גגות בקמפוס ובמקביל - בשל מיקומה של האוניברסיטה גבוה על הר הכרמל - בקרוב מאוד תוצב בקמפוס טורבינת רוח שתייצר חשמל נקי.


הולכות למיחזור: מעמיסים את נורות הפלורסנט (צילום: אוניברסיטת חיפה)

 

מיחזור: מעבר למיכלי סוללות, דיסקים נייר ופלסטיק, באוניברסיטת חיפה מקפידים על פינוי של נורות פלורוסנט והעברתן לטיפול וניקוי מחומרים מסוכנים. עד כה פונו כ-300 ק"ג של נורות שרופות מהבניינים השונים. 

 

בחיפה ממחזרים גם פסולת אלקטרונית - כמו מחשבים ישנים, מסכים, או מדפסות מקולקלות. בשנת 2010 בלבש הועבר כ-17 טון פסולת אלקטרונית למיזם "אקולוגיה לקהילה המוגנת" - מיזם שדואג למחזר את הפסולת הרעילה וגם מספק תעסוקה לאנשים בעלי מוגבלויות.


 

 

אוניברסיטת בן גוריון: משתנות ללא מים

השכלה: אוניברסיטת בן-גוריון הוסמכה לקמפוס ירוק על ידי המשרד להגנת הסביבה וגם דורגה לאחרונה במקום ה-46 בדירוג העולמי של GreenMetric - על מידת מחויבותה לחינוך סביבתי ומדיניות בת קיימא. בתוך כך, האוניברסיטה מציעה חמש תכניות לימוד סביבתיות לתואר ראשון ותשע תוכניות לתואר שני ושלישי.

 

מיחזור: בבן גוריון מקפידים על מיחזור: ברחבי הקמפוס מוצבים מתקני לנייר וקרטון, בקבוקי שתיה מפלסטיק, סוללות וגם מוצרי חשמל נשלחים למיזם "אקולוגיה לקהילה המוגנת". במעונות הוצב לאחרונה גם קומפוסטר, המייצר דשן מפסולת אורגנית ומפחית את נפח האשפה.

 

מים: בכל הברזים באוניברסיטה מותקנים חסכמים, ובשירותי הבנים הוצבו משתנות ללא מים. 

 

אנרגיה: מערכת סולארית לחימום המעונות חסכה כ-10 אחוזים מתצרוכת החשמל. לצד זה, הוחלפו כל הנורות באוניברסיטה לחסכוניות ובכל הבניינים החדשים פועלים גלאי נוכחות, שמאפשרים לכבות את האור כשאין פעילות בחדר.

 

רוצים לזכות באוטו? השתתפו בתחרות הנהג החסכוני בפייסבוק שלנו

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הוכר כקמפוס ירוק. הפקולטה לחקלאות בעברית
באדיבות הפקולטה למדעי החקלאות, האוניברסיטה העברית
בחיפה ממחזרים מחשבים
באדיבות אוניברסיטת חיפה
פחי מיחזור בעברית
צילום: אלכס ברנשטיין ואייל בשאר
מתקן לסוללות בבן גוריון
צילום: דני מכליס, אוניברסיטת בן-גוריון
מומלצים